Bakterien Clostridium tetani lever mange steder, blandt andet i jorden men også i munden og tarmen hos dyr og mennesker. Den danner en farlig nervegift – og kommer denne gift ind i hundens nervebaner, kan det give den livsfarlige tilstand, der hedder stivkrampe eller tetanus.
Giften kommer oftest ind i hundens krop via stik- eller bidsår, og går herfra videre til nervebanerne. Når giften er kommet ind i nervebanen, transporteres den videre til hjernen og rygmarven, hvor problemerne opstår; for når hjernen og rygmarven påvirkes af giften, begynder hunden at gå i krampe.
Symptomer på stivkrampe
Kramperne, der ses ved stivkrampe, kendetegnes ved at musklerne spændes uden at de slapper af igen. I starten kan kramperne også ses som muskelsitren.
Når hunden begynder at gå i krampe, kan man derudover også opleve at:
Til sidst i forløbet vil hundens muskulatur, der styrer vejrtrækningen lammes, og hunden dør af iltmangel.
Fremtiden for en hund med stivkrampe
Behandlingen af en hund med stivkrampe er vanskelig og omfattende, og det er umuligt at gøre noget ved den gift, der allerede har nået hundens nervesystem.
Hunden behandles blandt andet med antibiotika for at dræbe de giftproducerende bakterier. Hvis hunden har sår, der kan være indgangsport for bakterien, renses disse grundigt. Derudover behandles hunden også med en særlig tetanus serum, der forhindrer at mere gift kommer ind i nervesystemet.
Herudover støttes hunden med blandt andet med muskelafslappend medicin og væskebehandling. På trods af behandlingen, vil mange hunde alligevel dø af stivkrampen. Kommer hunden sig helt, vil det tage flere uger, før den er helt ovenpå igen.
Er du I tvivl om hvorvidt din hund har stivkrampe, bør du kontakte de dyrlæge med det samme
Det netop overståede VM i lydighed blev sidste optræden ved et verdensmesterskab for Miriam Søndergaards Casey. En hund, der har vundet mere end de fleste
Børst tænder på din hund hver dag og forebyg blandt andet tandkødsbetændelse og paradentose
IBD er en forkortelse for det engelske navn Inflammatory bowel disease, og dækker over en lang række sygdomme, hvor hundens tarmslimhinde forstyrres
I tirsdags havde randrusianske Nynne Frederiksen sin hund til dyrlæge, og hun blev noget overrasket over diagnosen
I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling.
Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.
En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.
Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse