Spytcyste hos hund

31-10-2021 13:00, af Astrid Gerd Holtet

Spytcyster hos hunde kan opstå som følge af skade eller tilstopning af spytkirtlens udførelsesgang – oftest ses cysten som en hævelse på siden af hovedet eller langs hundens tungebånd

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hunden har flere spytkirtler, der ligger omkring mundhulen, og som står for hundens spytproduktion. Når kirtlerne har dannet spyttet, føres det fra kirtlerne og ud i mundhulen via nogle udførelsesgange. Sker der en skade eller en tilstopning af disse udførelsesgange, kan der dannes en sækformet spytansamling – også kaldet en spytcyste. Spytcyster dannes oftest i de spytkirtler, der ligger på undersiden af tungen eller lige bag underkæben. Der ligger også en spytkirtel under øret, men denne giver ikke så ofte problemer.

Hvorfor får hunde spytcyster?

Spytcyster er forholdsvis ualmindelige hos hunde, men alle hunde kan være uheldige og få en cyste i en af spytkirtlernes udførelsesgange. Skyldes cysten en tilstopning af udførelsesgangen, kan det for eksempel ske, hvis en spytsten dannes og sætter sig fast. Bidsår eller andre stiksår kan skade udførelsesgangene, og derefter få dem til at tilstoppe.

Symptomer på en spytcyste

Hvordan det ser ud, når en hund får en spytcyste, afhænger af hvilken udførelsesgang, der er involveret. Det kan ses som en hævelse mellem hundens hals og hoved. Hævelsen vokser ofte langsomt. Mærker man på hævelsen er den ikke varm, og den virker heller ikke øm. Er det udførelsesgangen fra spytkirtlen under tungen, kan cysten give en rød-blå hævelse ved hundens tungebånd.

Hvad kan man gøre hvis ens hund har en spytcyste?

Mistænker du at din hund har en spytcyste, bør du altid kontakte dyrlægen. Spytcyster hos hunde kræver nemlig at hunden opereres.

Dyrlægen kan stille diagnosen ved at undersøge hævelsen og ved at trække lidt sekret ud fra cysten og undersøge det nærmere. Har dyrlægen konstateret at hunden har en spytcyste, vil man typisk vælge at tømme cysten og fjerne den involverede kirtel. Oftest kommer hunden sig fuldstændig efter en spytcyste.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

29 hunde indleveret til Dyrenes Beskyttelse

03-01-2023 08:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I alt 29 hunde er med få dages mellemrum indleveret til Dyrenes Beskyttelse i to store hundesager. Opgaven med dyrene var vokset de tidligere ejere over hovedet, og alle hundene er indleveret frivilligt til foreningen. Hundene befinder sig nu på Brande og Nordjyllands Internat

To terriere fanget i rævehul

13-01-2020 15:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Netop nu er to små terriere fanget levende eller døde i en rævegrav på Sjællands Odde

Gode råd om shampoo til hunde

18-01-2012 14:36, af Tine Luther
Vælg altid en shampoo, der er specielt udviklet til hunde. Shampoo til mennesker kan være for parfumeret, allergifremkaldendeeller kan indeholde uegnede vaskemidler til dyrets hud, og ingen eller for få fugtighedsbevarende olier – for ikke at tale om en forkert pH-værdi.

Ny bog: ”Farvel til en ven”

28-05-2012 08:35, af Tine Luther
Den svenske hunde- og humanpsykolog Anders Hallgren, der er kendt verden over, har begået en bog med undertitlen ”– om sorgen efter en hund”

Min hund er kræsen – Hvad gør jeg?

12-12-2017 16:28, af Sandra Lund Brudlykke og Amanda Friedel Jakobsen

Findes der kræsne hunde, eller er det noget man som ejer selv får sin hund til at være? En klar foderstrategi eller et foderskift er ting, man kan overveje for at komme kræsenheden til livs

Hundens opfatteevne sammenlignes med et småbarns

14-01-2012 08:50, af Tine Luther
Nye studier viser, at hunde fungerer socialt–kognitivt som et barn i alderen seks måneder til to år.

Farlig orm fundet i Jylland

18-04-2012 13:24, af Tine Luther
For første gang har man fundet den såkaldte dværgbændelorm i Jylland. Fundet blev gjort i en ræv, men hunde og mennesker kan også smittes med parasitten.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt