Nogle hunde, især unge hunde og visse racer, har en tendens til at spise ting, der ikke er fordøjelige. Det kan være sokker, underbukser, stumper af legetøj eller andet, som hunden finder spændende. Blandt dyrlæger bruges fællesbetegnelsen ”fremmelegemer”, til at beskrive når ting på denne måde ender steder de ikke hører til.
Problemet med fremmedlegemer i maven og tarmen, opstår hvis de sætter sig fast – og hvorvidt det sker, afhænger især af genstandens form og størrelse. Nogle fremmedlegemer kan ikke komme fra mavesækken og ned i tarmen, og kan derfor blive liggende i maven i lang tid. Et fremmedlegeme i mavesækken kan give symptomer som opkast og at hunden virker nedstemt eller utilpas. Kommer fremmedlegemet ned i tarmen kan det sætte sig fast. Sætter noget sig fast i tarmen, bliver hunden ofte pludseligt meget dårlig. Ud over at fremmedlegemet kan blokere for at tarmindholdet kan passere, så kan det hurtigt blive farligt fordi blodtilførslen til tarmvæggen påvirkes. Får tarmvæggens celler ikke blod begynder de at dø, og der kan gå hul i tarmvæggen. Gennem hullet kan tarmindholdet passere ud i hundens bughule og give en livstruende bughulebetændelse.
Symptomer på et fremmedlegeme i maven eller tarmen
Nogle af de symptomer, der blandt andet kan ses ved fremmedlegemer i maven eller tarmen er:
Hvad kan man gøre hvis ens hund har spist et fremmedlegeme?
Har man set at hunden har spist noget, eller har man mistanke om det, bør man altid kontakte sin dyrlæge. Inden for de første par timer vil genstanden fortsat ligge i mavesækken, og i nogle tilfælde kan det give mening at forsøge at få hunden til at kaste genstanden op, inden den passerer ned i den snævre tyndtarm. Fremmedlegemer i mavesækken kan også en gang imellem fjernes ved at stikke et lille kamera på en bøjelig stang ned i gennem spiserøret og ned i mavesækken, for på den måde at finde genstanden. Derefter kan man nogle gange trække den ud ved hjælp af noget specialudstyr. Hvis fremmedlegemet sidder fast i tarmen, vil man ofte vælge at fjerne den ved en operation.
Fremtiden for en hund, der har spist et fremmedlegeme
Hvor stor sandsynlighed, der er for at en hund kommer sig godt efter et fremmedlegeme har siddet fast, afhænger meget af hvor det sidder. Fremmedlegemer i mavesækken har en forholdsvis god prognose. Sidder genstanden derimod i tarmen, afhænger prognosen af hvor meget tarmvæggen er blevet skadet – er skaden lille, er prognosen forholdsvis god, men er tarmvæggen slemt skadet, er tilstanden mere vanskelig, og prognosen bliver dårligere.
Udgivet første gang 29. juli 2018
Tirsdag den 2. april 2019 mellem klokken 10 og 12 er der for første gang frit lejde for indlevering af hunde hos Dyreværnet Kolding
Sommeren 2018 skulle vise sig at være vendepunktet for en hund i sin bedste alder og en tidligere juniorhandler uden sin ledsager. ”Din hund har ondartet kræft…” lød det fra dyrlægerne. Valget stod mellem at amputere det ene forben eller lade Barbie leve med ondartet kræft i poten. Så mens vi andre nød den varme sommer, så stod Rie med en kæmpe beslutning for sin egen hund. For selvom Barbie sagtens kunne leve på blot 3 ben, så var det måske værd at forsøge at bekæmpe kræften og dermed give Barbie flere år på alle 4 ben?
Han gjorde det igen den hvide skønhed. Power vandt lørdagens udstilling og er nu sikker på at blive Årets Hund
Her kommer endnu et afsnit fra retrieverbogen af Lotte Evers
Vi ser det jævnligt - særligt på de sociale medier - at den gennemsnitlige dansker er træt af de mange efterladte hunde-høm-høm'er der skal trædes uden om på gader og stræder. Men problemet er langt fra kun dansk.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Efter en række angreb, der har ført til dødsfald og alvorlige skader, kommer de amerikanske XL Bully-hund i Storbritannien under den farlige hundelov inden udgangen af året.
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik
Hundeudstillingen i Roskilde er i fuld gang. De første vindere er allerede fundet og stemningen er helt i top på dyreskuepladsen