Spiser din hund også sokker?

15-02-2022 09:44, af Astrid Gerd Holtet

Spiser din hund også sokker, underbukser eller noget helt tredje? – så er den ikke den eneste. At spise ting, der ikke kan fordøjes, er en almindelig, men potentielt farlig, uvane hos mange hunde. Sætter tingene sig fast, kan det nemlig hurtigt udvikle sig til en livstruende tilstand

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Nogle hunde, især unge hunde og visse racer, har en tendens til at spise ting, der ikke er fordøjelige. Det kan være sokker, underbukser, stumper af legetøj eller andet, som hunden finder spændende. Blandt dyrlæger bruges fællesbetegnelsen ”fremmelegemer”, til at beskrive når ting på denne måde ender steder de ikke hører til.

Problemet med fremmedlegemer i maven og tarmen, opstår hvis de sætter sig fast – og hvorvidt det sker, afhænger især af genstandens form og størrelse. Nogle fremmedlegemer kan ikke komme fra mavesækken og ned i tarmen, og kan derfor blive liggende i maven i lang tid. Et fremmedlegeme i mavesækken kan give symptomer som opkast og at hunden virker nedstemt eller utilpas. Kommer fremmedlegemet ned i tarmen kan det sætte sig fast. Sætter noget sig fast i tarmen, bliver hunden ofte pludseligt meget dårlig. Ud over at fremmedlegemet kan blokere for at tarmindholdet kan passere, så kan det hurtigt blive farligt fordi blodtilførslen til tarmvæggen påvirkes. Får tarmvæggens celler ikke blod begynder de at dø, og der kan gå hul i tarmvæggen. Gennem hullet kan tarmindholdet passere ud i hundens bughule og give en livstruende bughulebetændelse.

Symptomer på et fremmedlegeme i maven eller tarmen

Nogle af de symptomer, der blandt andet kan ses ved fremmedlegemer i maven eller tarmen er:

  • Hunden kaster op – ofte efter at den har indtaget vand eller mad
  • Hunden har nedsat eller ophørt appetit
  • Hunden virker træt, sløv eller utilpas

Hvad kan man gøre hvis ens hund har spist et fremmedlegeme?

Har man set at hunden har spist noget, eller har man mistanke om det, bør man altid kontakte sin dyrlæge. Inden for de første par timer vil genstanden fortsat ligge i mavesækken, og i nogle tilfælde kan det give mening at forsøge at få hunden til at kaste genstanden op, inden den passerer ned i den snævre tyndtarm. Fremmedlegemer i mavesækken kan også en gang imellem fjernes ved at stikke et lille kamera på en bøjelig stang ned i gennem spiserøret og ned i mavesækken, for på den måde at finde genstanden. Derefter kan man nogle gange trække den ud ved hjælp af noget specialudstyr.  Hvis fremmedlegemet sidder fast i tarmen, vil man ofte vælge at fjerne den ved en operation.

Fremtiden for en hund, der har spist et fremmedlegeme

Hvor stor sandsynlighed, der er for at en hund kommer sig godt efter et fremmedlegeme har siddet fast, afhænger meget af hvor det sidder. Fremmedlegemer i mavesækken har en forholdsvis god prognose. Sidder genstanden derimod i tarmen, afhænger prognosen af hvor meget tarmvæggen er blevet skadet – er skaden lille, er prognosen forholdsvis god, men er tarmvæggen slemt skadet, er tilstanden mere vanskelig, og prognosen bliver dårligere.

Udgivet første gang 29. juli 2018

Læs også

Når det buldrer og brager udenfor

09-12-2017 19:10, af Astrid Gerd Holtet

Nytårsaften kan være en voldsom og ubehagelig oplevelse for nogle hunde – hvad kan du gøre for at hjælpe?  

Video: Onkel Reje med ærteskidende hund

15-08-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi elsker Onkel Reje. Her får I lige en video fra manden bag

Hjertemislyd

06-04-2022 12:00, af Astrid Gerd Holtet

Alle hundeejere har på et eller andet tidspunkt oplevet, at dyrlægen lytter til hunden med sit stetoskop, men hvad lyttes der egentligt efter?

Politiet efterlyser såret hund

15-03-2018 08:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tirsdag blev en hund skudt af en politibetjent. Hunden flygtede ind i en skov i Lisbjerg ved Aarhus og er ikke set siden. Derfor beder Østjyllands Politi om offentlighedens hjælp

Snyd ikke din hund for græskar til Halloween

21-10-2016 10:23, af Kasper Larsson
Uhyggelige græskar er en stor del af den amerikanske højtid Halloween. Men faktisk er de orange knolde også ganske gavnlige for din firbenede følgesvend

Se videoen: Hund stjæler mikrofon

09-04-2021 12:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En livereporter fik noget af en overraskelse under en liveudsendelse på tv den anden dag. Se videoen herunder

Helle Vittrup Thomsen og Tiffi er nye Danmarksmestre i lydighed

03-09-2022 18:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det var en rigtig stolt Danmarksmester, vi snakkede med efter præmieoverrækkelsen på Vilhelmsborg

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.