Spiser din hund også sokker?

15-02-2022 09:44, af Astrid Gerd Holtet

Spiser din hund også sokker, underbukser eller noget helt tredje? – så er den ikke den eneste. At spise ting, der ikke kan fordøjes, er en almindelig, men potentielt farlig, uvane hos mange hunde. Sætter tingene sig fast, kan det nemlig hurtigt udvikle sig til en livstruende tilstand

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Nogle hunde, især unge hunde og visse racer, har en tendens til at spise ting, der ikke er fordøjelige. Det kan være sokker, underbukser, stumper af legetøj eller andet, som hunden finder spændende. Blandt dyrlæger bruges fællesbetegnelsen ”fremmelegemer”, til at beskrive når ting på denne måde ender steder de ikke hører til.

Problemet med fremmedlegemer i maven og tarmen, opstår hvis de sætter sig fast – og hvorvidt det sker, afhænger især af genstandens form og størrelse. Nogle fremmedlegemer kan ikke komme fra mavesækken og ned i tarmen, og kan derfor blive liggende i maven i lang tid. Et fremmedlegeme i mavesækken kan give symptomer som opkast og at hunden virker nedstemt eller utilpas. Kommer fremmedlegemet ned i tarmen kan det sætte sig fast. Sætter noget sig fast i tarmen, bliver hunden ofte pludseligt meget dårlig. Ud over at fremmedlegemet kan blokere for at tarmindholdet kan passere, så kan det hurtigt blive farligt fordi blodtilførslen til tarmvæggen påvirkes. Får tarmvæggens celler ikke blod begynder de at dø, og der kan gå hul i tarmvæggen. Gennem hullet kan tarmindholdet passere ud i hundens bughule og give en livstruende bughulebetændelse.

Symptomer på et fremmedlegeme i maven eller tarmen

Nogle af de symptomer, der blandt andet kan ses ved fremmedlegemer i maven eller tarmen er:

  • Hunden kaster op – ofte efter at den har indtaget vand eller mad
  • Hunden har nedsat eller ophørt appetit
  • Hunden virker træt, sløv eller utilpas

Hvad kan man gøre hvis ens hund har spist et fremmedlegeme?

Har man set at hunden har spist noget, eller har man mistanke om det, bør man altid kontakte sin dyrlæge. Inden for de første par timer vil genstanden fortsat ligge i mavesækken, og i nogle tilfælde kan det give mening at forsøge at få hunden til at kaste genstanden op, inden den passerer ned i den snævre tyndtarm. Fremmedlegemer i mavesækken kan også en gang imellem fjernes ved at stikke et lille kamera på en bøjelig stang ned i gennem spiserøret og ned i mavesækken, for på den måde at finde genstanden. Derefter kan man nogle gange trække den ud ved hjælp af noget specialudstyr.  Hvis fremmedlegemet sidder fast i tarmen, vil man ofte vælge at fjerne den ved en operation.

Fremtiden for en hund, der har spist et fremmedlegeme

Hvor stor sandsynlighed, der er for at en hund kommer sig godt efter et fremmedlegeme har siddet fast, afhænger meget af hvor det sidder. Fremmedlegemer i mavesækken har en forholdsvis god prognose. Sidder genstanden derimod i tarmen, afhænger prognosen af hvor meget tarmvæggen er blevet skadet – er skaden lille, er prognosen forholdsvis god, men er tarmvæggen slemt skadet, er tilstanden mere vanskelig, og prognosen bliver dårligere.

Udgivet første gang 29. juli 2018

Læs også

Når børn plager om kæledyr

07-08-2024 14:25, af Anne Cecilie Sohl

For mange børn står et kæledyr øverst på ønskesedlen. De græder sig i søvn og plager efter alt fra en hamster til hund eller hest. Det, at vokse op i en familie med dyr, kan være en berigende oplevelse for børn, som lærer at omgås andre levende væsener med respekt, omsorg og ansvarlighed, men som forældre skal man have samme store ønske om et nyt familiemedlem, for klichéen holder skam endnu: Kæledyr er stadig den voksnes ansvar.

Hund overlevede på flydende hustag

05-04-2011 13:17, af Anne Kristine Tollestrup
I det katastroferamte Japan fandt redningsarbejderne i sidste uge en hund, der flød rundt på et hustag.

Ruhåret Lure Coursing

29-08-2021 14:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

På Hund i Fokus kan man blandt andet prøve Lure Coursing. Det gjorde den ruhårede gravhund, Ditlev

Knivstukket hund betragtes som hærværk

16-11-2015 10:47, af Tine Luther
Hund blev stukket med en kniv natten til lørdag. Manden, der gjorde det, bliver sigtet for hærværk.

Leopard dræber hund i lejlighedskompleks

27-06-2013 11:11, af Maja Golles
En sovende hund er blevet dræbt i et lejlighedskompleks i Indien, da en leopard listede sig derind

Store Hestedag med hund + DM i agility

05-09-2014 12:46, af Tine Luther
I weekenden den 6. og 7. september går det igen løs med hunde og heste på Roskilde Dyrskueplads.

Hundelufter overværede indbrud

19-02-2024 15:40, af Anne Cecilie Sohl

Da en borger var ude og gå med sin hund lørdag morgen, så han til sin overraskelse at en garagedør stod åben på Digevej i Agger Syd. 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Et mindeværdigt nytår på Danmarks første hundekro

08-01-2025 13:50, af Cecilie Friis Amstrup

Rold Gl. Kro, Danmarks første hundekro, fejrede nytårsaften med stor succes under ledelse af krofatter Jørgen Bak Rasmussen. Gæster og deres hunde nød en aften fyldt med hygge, lækker mad og en særlig atmosfære, hvor alle blev forkælet.

Her er Danmarks mest populære hundenavne i 2024

10-01-2025 11:21, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

En nationalrace der skaber bånd mellem ejere

15-01-2025 12:45, af Cecilie Friis Amstrup

Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.

Karsten og Thor: Et unikt team i politiets hundetjeneste

14-01-2025 15:03, af Karina Green

Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Border collie overlevede livstruende mavedrejning

17-01-2025 08:04, af Cecilie Friis Amstrup

I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.