Spiser din hund også sokker?

15-02-2022 09:44, af Astrid Gerd Holtet

Spiser din hund også sokker, underbukser eller noget helt tredje? – så er den ikke den eneste. At spise ting, der ikke kan fordøjes, er en almindelig, men potentielt farlig, uvane hos mange hunde. Sætter tingene sig fast, kan det nemlig hurtigt udvikle sig til en livstruende tilstand

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Nogle hunde, især unge hunde og visse racer, har en tendens til at spise ting, der ikke er fordøjelige. Det kan være sokker, underbukser, stumper af legetøj eller andet, som hunden finder spændende. Blandt dyrlæger bruges fællesbetegnelsen ”fremmelegemer”, til at beskrive når ting på denne måde ender steder de ikke hører til.

Problemet med fremmedlegemer i maven og tarmen, opstår hvis de sætter sig fast – og hvorvidt det sker, afhænger især af genstandens form og størrelse. Nogle fremmedlegemer kan ikke komme fra mavesækken og ned i tarmen, og kan derfor blive liggende i maven i lang tid. Et fremmedlegeme i mavesækken kan give symptomer som opkast og at hunden virker nedstemt eller utilpas. Kommer fremmedlegemet ned i tarmen kan det sætte sig fast. Sætter noget sig fast i tarmen, bliver hunden ofte pludseligt meget dårlig. Ud over at fremmedlegemet kan blokere for at tarmindholdet kan passere, så kan det hurtigt blive farligt fordi blodtilførslen til tarmvæggen påvirkes. Får tarmvæggens celler ikke blod begynder de at dø, og der kan gå hul i tarmvæggen. Gennem hullet kan tarmindholdet passere ud i hundens bughule og give en livstruende bughulebetændelse.

Symptomer på et fremmedlegeme i maven eller tarmen

Nogle af de symptomer, der blandt andet kan ses ved fremmedlegemer i maven eller tarmen er:

  • Hunden kaster op – ofte efter at den har indtaget vand eller mad
  • Hunden har nedsat eller ophørt appetit
  • Hunden virker træt, sløv eller utilpas

Hvad kan man gøre hvis ens hund har spist et fremmedlegeme?

Har man set at hunden har spist noget, eller har man mistanke om det, bør man altid kontakte sin dyrlæge. Inden for de første par timer vil genstanden fortsat ligge i mavesækken, og i nogle tilfælde kan det give mening at forsøge at få hunden til at kaste genstanden op, inden den passerer ned i den snævre tyndtarm. Fremmedlegemer i mavesækken kan også en gang imellem fjernes ved at stikke et lille kamera på en bøjelig stang ned i gennem spiserøret og ned i mavesækken, for på den måde at finde genstanden. Derefter kan man nogle gange trække den ud ved hjælp af noget specialudstyr.  Hvis fremmedlegemet sidder fast i tarmen, vil man ofte vælge at fjerne den ved en operation.

Fremtiden for en hund, der har spist et fremmedlegeme

Hvor stor sandsynlighed, der er for at en hund kommer sig godt efter et fremmedlegeme har siddet fast, afhænger meget af hvor det sidder. Fremmedlegemer i mavesækken har en forholdsvis god prognose. Sidder genstanden derimod i tarmen, afhænger prognosen af hvor meget tarmvæggen er blevet skadet – er skaden lille, er prognosen forholdsvis god, men er tarmvæggen slemt skadet, er tilstanden mere vanskelig, og prognosen bliver dårligere.

Udgivet første gang 29. juli 2018

Læs også

3 gode råd til at blive set på gåturen

04-11-2019 08:15, af Astrid Gerd Holtet

Bliv set på dine gåture og undgå uheld, når du lufter hunden i mørket

 

Kvinde reddede hund fra phytonslange

23-05-2014 14:38, af Tine Luther
En britisk kvinde, der er udstationeret i Hongkong, reagerede prompe og tog kampen op, da hendes hund blev angrebet af en slange.

Sommersjov: Hvis Vingegaard var en hund

20-07-2023 08:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efter gårsdagens lidt dystre artikler skifter vi i dag spor. Vi starter med en lille hyggelig leg, som vi håber, I vil deltage i

Læsehunde kan øge børns lyst til at læse

07-04-2019 08:56, af Astrid Gerd Holtet

Studie peger på, at tilstedeværelsen af en hund, kan øge børns motivation til at læse og hjælpe på deres koncentration

Hundefotograf i Roskilde

03-05-2012 14:27, af Maria Schacht
Skal du have fotograferet din hund? Tag fat i vores hundefotograf på udstillingen i Roskilde!

Det er jo bare en hund…

19-06-2014 09:10, af Tine Luther
En hund er en hund. Eller? Vi danskere elsker vores hunde, der i højere grad end nogensinde indgår som ligeværdige familiemedlemmer – og vi er stolte af at vise ”vores afkom” frem. Går du med overvejelserne om at anskaffe dig en hund, er Dansk Kennel Klubs internationale udstilling i Vejen i den kommende weekend det helt rigtige sted at tage hen.

3 nemme hjernegymnastik-lege til haven

05-04-2025 07:33, af Cecilie Friis Amstrup

Med en håndfuld godbidder og lidt fantasi kan du nemt forvandle haven til et sanseparadis, hvor din hund bliver stimuleret, får ro i kroppen og bruger hovedet på en sjov og meningsfuld måde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Showhunden Sainz stråler i spotlyset

07-05-2025 07:14, af Cecilie Friis Amstrup

Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.

Snuder, snore og store titler: Tre dage med tophunde i Roskilde

02-05-2025 14:26, af Line Pedersen, Kommunikationsmedarbejder ved Dansk Kennel Klub

Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Når isbilen ringer så logrer halerne

06-05-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Ja, din hund må godt spise mælkebøtter, men...

03-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Besøgshund er et erhverv i Sverige

04-05-2025 07:32, af John Frank Ahm

Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse