Da Tjernobyl-reaktoren eksploderede i 1986, efterlod tusindvis af mennesker deres hjem i hastig evakuering. Blandt de ting, der blev tilbage, var deres hunde. Næsten 40 år senere lever hundenes efterkommere stadig i eksklusionszonen – et område fyldt med radioaktivitet. Forskere har siden 2017 studeret disse dyr for at forstå, hvordan de har tilpasset sig et af verdens mest giftige miljøer.
Genetiske forskelle mellem populationer
Ifølge en artikel fra National Geographic er der identificeret to adskilte populationer af hunde i Tjernobyl-området; en gruppe, der lever omkring selve det radioaktive kraftværk, og en anden, der holder til i den nærliggende by Tjernobyl, cirka 15 kilometer væk. Forskere har analyseret DNA fra hundene og opdaget, at de genetisk adskiller sig fra hinanden. Særligt omkring reaktoren er der minimal genudveksling mellem populationerne, hvilket kan skyldes de ekstreme forhold.
Overlevelse trods ekstreme strålingsniveauer
Hunde tæt på reaktoren udsættes for strålingsniveauer, der er tusindvis af gange højere end baggrundsniveauerne. Alligevel har de formået at overleve og formere sig gennem flere generationer. For at forstå, hvordan det kan lade sig gøre, har forskerne udstyret nogle hunde med dosimetre for at måle den mængde stråling, de udsættes for dagligt. Studiet kan potentielt afsløre, om hundene har udviklet genetiske mutationer, der beskytter dem mod de skadelige virkninger af kronisk stråling.
Hvad kan vi lære af Tjernobyls hunde?
Studierne af de radioaktive hunde har ikke kun betydning for forståelsen af, hvordan dyr tilpasser sig ekstreme forhold. De kan også hjælpe forskere med at vurdere de langsigtede konsekvenser af stråling for større pattedyr – herunder mennesker.
Desuden kan resultaterne inspirere til nye metoder til at beskytte dyr og mennesker mod radioaktive trusler. Tjernobyl-hundene repræsenterer derfor mere end blot en unik genetisk undersøgelse; de er en påmindelse om naturens evne til at tilpasse sig selv de mest uforudsigelige udfordringer.
En vedvarende kilde til viden
Selvom eksklusionszonen stadig er et no-go-område for de fleste mennesker, er det blevet et vigtigt feltlaboratorium for biologer og genetiske forskere. Studiet af hundene i Tjernobyl åbner ikke blot døre til videnskabelige gennembrud, men skaber også et nyt perspektiv på, hvordan liv kan bestå under ekstreme forhold. Fremtiden vil måske afsløre endnu flere hemmeligheder om de utrolige overlevelsesmekanismer hos disse strålingseksponerede dyr.
Kilde: National Geographic
Forskning viser, at hundes hjerne arbejder på højtryk, når vi mennesker siger ord, de ikke forstår
Danske og engelske forskere har fundet tegn på, at hunde måske blev brugt til jagt tidligere end man hidtil har troet
Videnskab.dk har udgivet en spændende artikel om mennesket og hunden gennem historien. Du får link til artiklen i denne artikel
Bliver den gennemsnitlige familiehund socialiseret godt nok, imens det er hvalp? Canadisk forskning peger på at det måske ikke er tilfældet for mange hunde
Ungarsk forskning viser, at hunden rent faktisk forstår, hvad du siger til den. Det er ikke bare måden, vi siger tingene på, den forstår. Den forstår også selve ordene
Hyrdning, jagt og evnen til at trække slæder. Det var evner, som også var meget værd i oldtiden. Derfor blev hunde brugt som handelsvare
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.
Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.
Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.
Ved DKK’s internationale udstilling i Roskilde sikrede Simone Riisgaard Kristiansen sig sejren i juniorhandlingfinalen med en præstation, der imponerede dommeren med sin ro, selvsikkerhed og sikre håndtering.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse