Radioaktive hunde i Tjernobyl afslører naturens overlevelsesevne

26-01-2025 08:21, af Cecilie Friis Amstrup

Forskning i forladte hunde giver indblik i genetiske tilpasninger til ekstreme miljøer.

Copyright Ridehesten.com
I mere end 15 generationer har efterladte hunde overlevet i det radioaktive område omkring Tjernobyl, hvor historiens største atomkraft-ulykke fandt sted i 1986. Foto: Adobe

Da Tjernobyl-reaktoren eksploderede i 1986, efterlod tusindvis af mennesker deres hjem i hastig evakuering. Blandt de ting, der blev tilbage, var deres hunde. Næsten 40 år senere lever hundenes efterkommere stadig i eksklusionszonen – et område fyldt med radioaktivitet. Forskere har siden 2017 studeret disse dyr for at forstå, hvordan de har tilpasset sig et af verdens mest giftige miljøer.

Genetiske forskelle mellem populationer
Ifølge en artikel fra National Geographic er der identificeret to adskilte populationer af hunde i Tjernobyl-området; en gruppe, der lever omkring selve det radioaktive kraftværk, og en anden, der holder til i den nærliggende by Tjernobyl, cirka 15 kilometer væk. Forskere har analyseret DNA fra hundene og opdaget, at de genetisk adskiller sig fra hinanden. Særligt omkring reaktoren er der minimal genudveksling mellem populationerne, hvilket kan skyldes de ekstreme forhold.

Copyright Ridehesten.com
I 2010 begyndte arbejdet på den såkaldte "New Safe Confinement Structure" over den ødelagte reaktor 4. Arbejdere væltede til området, og de kunne ikke lade være med at fodre områdets hunde, hvilket resulterede i at antallet af hunde steg eksplosivt. Foto: Adobe

Overlevelse trods ekstreme strålingsniveauer
Hunde tæt på reaktoren udsættes for strålingsniveauer, der er tusindvis af gange højere end baggrundsniveauerne. Alligevel har de formået at overleve og formere sig gennem flere generationer. For at forstå, hvordan det kan lade sig gøre, har forskerne udstyret nogle hunde med dosimetre for at måle den mængde stråling, de udsættes for dagligt. Studiet kan potentielt afsløre, om hundene har udviklet genetiske mutationer, der beskytter dem mod de skadelige virkninger af kronisk stråling.

Hvad kan vi lære af Tjernobyls hunde?
Studierne af de radioaktive hunde har ikke kun betydning for forståelsen af, hvordan dyr tilpasser sig ekstreme forhold. De kan også hjælpe forskere med at vurdere de langsigtede konsekvenser af stråling for større pattedyr – herunder mennesker.

Desuden kan resultaterne inspirere til nye metoder til at beskytte dyr og mennesker mod radioaktive trusler. Tjernobyl-hundene repræsenterer derfor mere end blot en unik genetisk undersøgelse; de er en påmindelse om naturens evne til at tilpasse sig selv de mest uforudsigelige udfordringer.

Copyright Ridehesten.com
I dag benytter forskere de radioaktive hunde til at blive klogere på genmutation og den langvarige konsekvens af at være udsat for stråling. Foto: Adobe

En vedvarende kilde til viden
Selvom eksklusionszonen stadig er et no-go-område for de fleste mennesker, er det blevet et vigtigt feltlaboratorium for biologer og genetiske forskere. Studiet af hundene i Tjernobyl åbner ikke blot døre til videnskabelige gennembrud, men skaber også et nyt perspektiv på, hvordan liv kan bestå under ekstreme forhold. Fremtiden vil måske afsløre endnu flere hemmeligheder om de utrolige overlevelsesmekanismer hos disse strålingseksponerede dyr.

Kilde: National Geographic

Læs også

Sov på det!

13-09-2017 09:35, af Astrid Gerd Holtet

Når vi har lært noget nyt, kan søvn hjælpe os til at huske det bedre – det tyder alt forskning på. Nogen vil måske også kunne nikke genkendende til oplevelsen af, at noget svært man forsøgte at lære dagen inden, er lettere og mere ligetil efter en god nats søvn. Et nyt studie viser, at det samme måske også gælder for vores firbenede træningspartnere 

Dansk studie: Hjertedød hos hunde kan forudsiges tidligt

09-01-2018 16:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Undersøgelser af hjertets pumpefunktion hos 1-3 årige hunde kan forudsige, om hundene er i øget risiko for at dø af hjertesygdom senere i livet, viser et studie fra Københavns Universitet

Hunde mindsker risikoen for hjerte-kar-sygdomme

22-11-2017 09:15, af Astrid Gerd Holtet

Ny forskning fra Sverige peger på, at hundeejere har en mindre risiko for at dø af hjerte-kar-sygdomme end andre 

Tyske forskere sætter spørgsmålstegn ved hypotese om hundens domesticering

29-10-2018 08:25, af Astrid Gerd Holtet

Hvornår og hvordan hunden lærte at leve med mennesker er stadig til debat – og nu sættes der spørgsmålstegn ved en af de populære forklaringer

Ny forskning: Hunde ikke interesserede i ansigter

19-10-2020 09:18, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Om du vender nakken eller ansigtet til din hund, er måske helt ligegyldigt, viser ny ungarsk undersøgelse

Grise mere selvstændige end hunde

01-11-2020 09:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Et studie fra Ungarn peger på, at grise er lige så intelligente som hunde og endda mere selvstændige

 

Større foderkrav til de små hunde

27-01-2011 14:06, af Anne Kristine Tollestrup
Forskning viser, at små hunde stiller større krav til lækker og varieret hundemad.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra samojeder til showsuits med stil og power

26-06-2025 12:40, af Cecilie Friis Amstrup

Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer  hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.

Se alle billederne fra Vejen

24-06-2025 14:10, af Cecilie Friis Amstrup

Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Vejen online.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?