Radioaktive hunde i Tjernobyl afslører naturens overlevelsesevne

26-01-2025 08:21, af Cecilie Friis Amstrup

Forskning i forladte hunde giver indblik i genetiske tilpasninger til ekstreme miljøer.

Copyright Ridehesten.com
I mere end 15 generationer har efterladte hunde overlevet i det radioaktive område omkring Tjernobyl, hvor historiens største atomkraft-ulykke fandt sted i 1986. Foto: Adobe

Da Tjernobyl-reaktoren eksploderede i 1986, efterlod tusindvis af mennesker deres hjem i hastig evakuering. Blandt de ting, der blev tilbage, var deres hunde. Næsten 40 år senere lever hundenes efterkommere stadig i eksklusionszonen – et område fyldt med radioaktivitet. Forskere har siden 2017 studeret disse dyr for at forstå, hvordan de har tilpasset sig et af verdens mest giftige miljøer.

Genetiske forskelle mellem populationer
Ifølge en artikel fra National Geographic er der identificeret to adskilte populationer af hunde i Tjernobyl-området; en gruppe, der lever omkring selve det radioaktive kraftværk, og en anden, der holder til i den nærliggende by Tjernobyl, cirka 15 kilometer væk. Forskere har analyseret DNA fra hundene og opdaget, at de genetisk adskiller sig fra hinanden. Særligt omkring reaktoren er der minimal genudveksling mellem populationerne, hvilket kan skyldes de ekstreme forhold.

Copyright Ridehesten.com
I 2010 begyndte arbejdet på den såkaldte "New Safe Confinement Structure" over den ødelagte reaktor 4. Arbejdere væltede til området, og de kunne ikke lade være med at fodre områdets hunde, hvilket resulterede i at antallet af hunde steg eksplosivt. Foto: Adobe

Overlevelse trods ekstreme strålingsniveauer
Hunde tæt på reaktoren udsættes for strålingsniveauer, der er tusindvis af gange højere end baggrundsniveauerne. Alligevel har de formået at overleve og formere sig gennem flere generationer. For at forstå, hvordan det kan lade sig gøre, har forskerne udstyret nogle hunde med dosimetre for at måle den mængde stråling, de udsættes for dagligt. Studiet kan potentielt afsløre, om hundene har udviklet genetiske mutationer, der beskytter dem mod de skadelige virkninger af kronisk stråling.

Hvad kan vi lære af Tjernobyls hunde?
Studierne af de radioaktive hunde har ikke kun betydning for forståelsen af, hvordan dyr tilpasser sig ekstreme forhold. De kan også hjælpe forskere med at vurdere de langsigtede konsekvenser af stråling for større pattedyr – herunder mennesker.

Desuden kan resultaterne inspirere til nye metoder til at beskytte dyr og mennesker mod radioaktive trusler. Tjernobyl-hundene repræsenterer derfor mere end blot en unik genetisk undersøgelse; de er en påmindelse om naturens evne til at tilpasse sig selv de mest uforudsigelige udfordringer.

Copyright Ridehesten.com
I dag benytter forskere de radioaktive hunde til at blive klogere på genmutation og den langvarige konsekvens af at være udsat for stråling. Foto: Adobe

En vedvarende kilde til viden
Selvom eksklusionszonen stadig er et no-go-område for de fleste mennesker, er det blevet et vigtigt feltlaboratorium for biologer og genetiske forskere. Studiet af hundene i Tjernobyl åbner ikke blot døre til videnskabelige gennembrud, men skaber også et nyt perspektiv på, hvordan liv kan bestå under ekstreme forhold. Fremtiden vil måske afsløre endnu flere hemmeligheder om de utrolige overlevelsesmekanismer hos disse strålingseksponerede dyr.

Kilde: National Geographic

Læs også

Voldsomst reaktion på smerte hos ”søde hunde”

06-10-2012 07:46, af Tine Luther
Med smerte følger typisk aggressioner. Ny forskning viser, at det er de blide hunde, der reagerer med mest aggression, når de bliver smertepåvirket.

Forklaring på hundes ansigtsudtryk

07-04-2022 12:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny forskning peger på, at hundens søde ansigtsudtryk måske er avlet frem af mennesket, der har ønsket et udtryk, der minder om menneskets eget

Hvorfor tilter hunden med hovedet

08-11-2021 12:18, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ungarske forskere har undersøgt, hvorfor nogle hunde tilter med hovedet, når vi taler til dem

Hvem er klogest, en blæksprutte eller en hund?

05-02-2020 12:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny forskning har kigget på antallet af hjerneceller i en blæksprutte. Resultatet vil nok overraske mange

Ny forskning om hundes forestillingsevne

09-01-2015 16:34, af Tine Luther
Ny forskning viser, at hunde har evne til at forstille sig, hvad andre kan se.

Hunde prøver at forstå os

23-07-2022 10:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Forskning viser, at hundes hjerne arbejder på højtryk, når vi mennesker siger ord, de ikke forstår

Hunden kan se, når du lyver

02-08-2021 15:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt studie peger på, at nogle hunde kan gennemskue, når et menneske lyver over for dem

 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra HUNDEN: Raceportræt af den loyale rottweiler

15-07-2025 07:00, af Uli Nomis m.fl.

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Fra HUNDEN: Raceportræt af den livsglade labrador retriever

22-07-2025 07:28, af Bolette Heering

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Fra HUNDEN: Raceportræt af den hårdføre grønlandshund

19-07-2025 06:39, af Yvonne Inez Glesner og Andrea Jensen

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

’’Uden James var jeg ikke mødt op’’

12-07-2025 07:24, af Yasmin Bøllehuus

Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Hvorfor må hunde ikke bade ved blå flag

24-06-2021 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Danmark bugner af lækre badestrande med blå flag, men her er hunde forbudt. Læs her hvorfor

Fra HUNDEN: Raceportræt af den intelligente cairn terrier

16-07-2025 07:54, af Berit Rosenfeldt

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?