Pointeren - en spændstig jæger

08-08-2018 08:27, af Flemming Sørensen

I år kan Dansk Pointer Klub fejrer 100-års jubilæum. Den aktive klub fejrede i april måned jubilæet med prøver og udstilling på Sjælland og Fyn.  Sommeren bød også  på en udstilling, hvor alle stående jagthunde var indbudt til at få deres hunde bedømt. Ligeledes vil der blive ekstra aktiviteter i klubben i efteråret. Generelt har der i skrivende stund været en stor tilslutning til aktiviteterne både fra ind- og udland. Læs om racen der er unik til fuglejagt

Copyright Ridehesten.com

Pointeren er en mellemstor jagthunderace, der med sit karakteristiske udtryk, meget venlige sind og kærlige væsen, også egner sig rigtig fint som familiehund. En pointer er meget omgængelig og let dresserbar, og racen er én af de fem stående engelske jagthunderacer, som har den helt unikke egenskab, at den kan tage stand for vildt.


Oprindelse
Pointerens er en af de ældste jagthunderacer, som har en meget interessant historie. Ordet Pointer er egentlig spansk (de Punta), og frit oversat har det betydningen ”at udpege en fugl” og efterfølgende tage stand for den trykkende fugl.
Racen stammer da også fra Spanien, men det var i England at den egentlige pointerrace blev grundlagt, derfor navnet Engelsk Pointer.
Fremgangen for pointeren tilbage i 1700-tallet skyldtes især, at man lærte og skyde fugle i flugten. Pointeren fandt fuglene til jægerne, tog stand for de trykkende fugle, og jægerne kunne gå op til den stående hund og lette fuglene, eller lade hunden rejse disse. Derefter kunne jægeren skyde efter de flygtende fugle.
Denne jagtform blev populær og interessen steg op gennem Europa. Specielt i England vandt denne jagtform indpas, men i Danmark var det først fra omkring 1850, man begyndte at bruge disse jagthunderacer til fuglejagt, hvor en af de første og mest populære racer var pointeren.

Copyright Ridehesten.com


Udseende
Pointeren er en mellemstor og atletisk bygget jagthund, hvis hoved er karakteristisk med næsen som er let ”opstopper”, ørerne hænger, mens hals, krop og muskulatur er stærkt og bygget til udholdende og krævende jagt. Halen er tynd og højt ansat.
Farvemæssigt er pointeren som regel hvid med sorte eller gyldenbrune aftegninger. Den kan da også være ensfarvet – enten gyldenbrun eller sort.  

Copyright Ridehesten.com


Egenskaber
Grundlæggende har det været målsætningen, at skabe alsidige og fremragende jagthunde, der arbejdede i høj fart og som var unikke til fuglejagt. En Pointer skal være nem at dressere, og racens fantastiske lugtesans og den naturlige medfødte egenskab for at stand, gør pointeren til en fuglehund per excelence.


Familiehunden
Pointeren er en glad, livlig og energisk hund med en stærk psyke. Den er en rolig og omgængelig familiehund, som er intelligent, og har en rigtig god evne til at tilpasse sig. Racen fungerer fint med andre kæledyr, men også i forhold til familielivet.
En pointer er en hengiven hund, der trives bedst, hvis den får motion, kommer på jagt og får social opmærksomhed.


Jagthunden
Som jagthund er pointeren aldeles fremragende. Det er visuelt en fornøjelse at skue en pointer arbejde. Den arbejder i god kontakt med føreren, kan arbejde i alt slags terræn og har en stor evne til at finde fuglevildt. En pointer arbejder intenst og kan bruges til jagt i mose og skov, men specielt på åbne arealer er det en fryd for øjet at jage med en pointer efter agerhøns og fasaner. Dens effektive søg og racens smukke bevægelser, gør jagtdagen til noget helt specielt.
Det helt karakteristiske hos en pointer, er racens unikke stand, hvor hver en muskel i kroppen er spændt og hunden intens venter på jægerens ordre til at gå frem og bringe vildt for bøssen. Pointeren er ligeledes en glimrende apportør, og generelt bliver en pointer god til den jagtform som den anvendes til. Men pointeren er også en fantastisk sneppehund og med dens store udholdenhed bruges den også af mange på højfjeldsjagt i Norge og Sverige efter ryper og skovfugl.

Copyright Ridehesten.com


Aktivt klubarbejde og stor mulighed for hjælp
Specialklubben Dansk Pointer Klub har mange aktiviteter året rundt i hele landet, og er behjælpelige med rådgivning og arrangementer i forhold til træningstilbud. Der er oprettet mentorer til nye medlemmer og der laves særskilte arrangementer for nye hvalpekøbere.   


Hvordan får jeg flere oplysninger?
Hvalpetillægget af pointeren i Danmark er ikke så stort. Tag kontakt til klubbens hvalpeformidler, der kan henvise til en pointerejer i nærheden. Går man med tankerne om at tilegne sig en pointer, så er det en rigtig god ide´ at se en pointer i aktion, og tale med ejerne af en eller flere pointeren. Dette vil der blive gode muligheder for i efteråret 2018 med et ekstra antal prøver.
Man bør med egne øjne se en pointer i arbejde, da det er svært at forestille sig hvordan de arbejder og hvor fascinerende det er at se en velfungerende pointer i samspillet med sin ejer.
Med en pointer i huset, får man en fuldbyrdet jæger i marken og en hengiven og rolig familiehund i hjemmet. En race der giver mange uforglemmelige jagtoplevelser som indprintes i hukommelsen.

Copyright Ridehesten.com

Info

Dansk Pointer Klub har jubilæumsaktiviteter den 28. og 29. september 2018. Klubben afholder den 28. september en markprøvematch mellem de fem engelske racer. Dagen efter afholdes klubbens jubilæumsvinderklasse.
Disse arrangementer foregår på Toftegaard i Nordjylland, hvor man naturligvis er velkommen til at se hundene i aktion.

Dansk Pointer Klub har hjemmesiden www.pointerklub.dk Formand: Flemming Fuglede Jørgensen, Tlf. 20 30 00 03 Hvalpeformidling: Jørgen Gordon Andersen, Tlf: 22 47 02 86

Læs også

HUNDEN udkommer i næste uge

17-10-2021 13:27, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Coton de tuelar spiller en væsentlig rolle i HUNDEN 10, der udkommer i næste uge. Her er der nemlig portræt af denne race, og derfor pryder racen også forsiden

Tillykke Margrethe

16-04-2020 11:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag fylder vores dronning 80 år, og det fejrer hun blandt andet med nye portrætter med hund

Anja og Queeny hædret med maleri

23-04-2018 08:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vores danske verdensmester i HTM fik i fredags overrakt et portrætmaleri af hende og hendes dansende hund. Maleriet var blevet til via crowdfunding. Paul Lysholdt var med i processen, og han fortæller her om sine oplevelser

Skal du til Show of Winners

29-10-2021 09:39, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I morgen er der Show of Winners, som kan fejre 40-års jubilæum

Tillykke DKK

01-03-2022 12:06, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har mange gode og gamle billeder i vores arkiv. Her får du lidt fotos som en fejring af DKK's 125 års jubilæum

Jørgen Hindse fylder 80

05-08-2022 09:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag kan Dansk Kennel Klubs bestyrelsesformand, Jørgen Hindse, fejre sin 80 års fødselsdag - og samtidig kan han fejre noget så unikt som 45 års jubilæum som formand. Vi siger tillykke til formanden og giver dig her et par af højdepunkterne i hans karrierer - i flertal, ja, for han har haft to: En erhvervskarriere og en hobbykarriere - og den sidste er stadig i fuld gang

40 års jubilæum for populært hundefoder

03-05-2024 14:28, af Anne Cecilie Sohl

For 40 år siden startede Leif Kirkeby produktion af hundemad. Han dyrkede slædehundesport med sine grønlandske slædehunde, som han synes fik en forkert kost gennem de eksisterende brands. 

Mesterskabets store dag

06-10-2018 12:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Verdensmesterskabet for schæferhunde går nu ind i den afgørende fase. Lørdag er dagen, hvor meget bliver afgjort og hvor Schæferhundeklubben også fejrer 100 års jubilæum

Fredagsquiz: Hvad ved du om engelsk pointer

08-10-2021 08:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

Så er fredagsquizzen tilbage. Denne gang med en fuldblods jagthund

20 år med Trofast

26-07-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Forlaget Trofast holder åbent hus i anledning af deres 20-års jubilæum. Det bliver en dag med spændende foredrag

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Farvel til Kathe Winther – en pionér inden for hundeverdenen

15-11-2024 08:02, af Cecilie Friis Amstrup

I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.

Støt borgerforslag om forbud mod nikotinposer og snus

19-11-2024 11:52, af Cecilie Friis Amstrup

Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Herning: Blue gjorde det igen!

09-11-2024 20:19, af Cecilie Friis Amstrup

Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling. 

Nu er billederne fra Herning online

15-11-2024 12:12, af Cecilie Friis Amstrup

Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.

Dramatisk eftersøgning af hunden Dolph

18-11-2024 16:16, af Cecilie Friis Amstrup

En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.

Herning: Kronen på årsværket for Blue

10-11-2024 19:49, af Cecilie Friis Amstrup

Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Herning: Særlig hæder til de danske nationalracer

10-11-2024 20:30, af Cecilie Friis Amstrup

Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse