Pointeren er en mellemstor jagthunderace, der med sit karakteristiske udtryk, meget venlige sind og kærlige væsen, også egner sig rigtig fint som familiehund. En pointer er meget omgængelig og let dresserbar, og racen er én af de fem stående engelske jagthunderacer, som har den helt unikke egenskab, at den kan tage stand for vildt.
Oprindelse
Pointerens er en af de ældste jagthunderacer, som har en meget interessant historie. Ordet Pointer er egentlig spansk (de Punta), og frit oversat har det betydningen ”at udpege en fugl” og efterfølgende tage stand for den trykkende fugl.
Racen stammer da også fra Spanien, men det var i England at den egentlige pointerrace blev grundlagt, derfor navnet Engelsk Pointer.
Fremgangen for pointeren tilbage i 1700-tallet skyldtes især, at man lærte og skyde fugle i flugten. Pointeren fandt fuglene til jægerne, tog stand for de trykkende fugle, og jægerne kunne gå op til den stående hund og lette fuglene, eller lade hunden rejse disse. Derefter kunne jægeren skyde efter de flygtende fugle.
Denne jagtform blev populær og interessen steg op gennem Europa. Specielt i England vandt denne jagtform indpas, men i Danmark var det først fra omkring 1850, man begyndte at bruge disse jagthunderacer til fuglejagt, hvor en af de første og mest populære racer var pointeren.
Udseende
Pointeren er en mellemstor og atletisk bygget jagthund, hvis hoved er karakteristisk med næsen som er let ”opstopper”, ørerne hænger, mens hals, krop og muskulatur er stærkt og bygget til udholdende og krævende jagt. Halen er tynd og højt ansat.
Farvemæssigt er pointeren som regel hvid med sorte eller gyldenbrune aftegninger. Den kan da også være ensfarvet – enten gyldenbrun eller sort.
Egenskaber
Grundlæggende har det været målsætningen, at skabe alsidige og fremragende jagthunde, der arbejdede i høj fart og som var unikke til fuglejagt. En Pointer skal være nem at dressere, og racens fantastiske lugtesans og den naturlige medfødte egenskab for at stand, gør pointeren til en fuglehund per excelence.
Familiehunden
Pointeren er en glad, livlig og energisk hund med en stærk psyke. Den er en rolig og omgængelig familiehund, som er intelligent, og har en rigtig god evne til at tilpasse sig. Racen fungerer fint med andre kæledyr, men også i forhold til familielivet.
En pointer er en hengiven hund, der trives bedst, hvis den får motion, kommer på jagt og får social opmærksomhed.
Jagthunden
Som jagthund er pointeren aldeles fremragende. Det er visuelt en fornøjelse at skue en pointer arbejde. Den arbejder i god kontakt med føreren, kan arbejde i alt slags terræn og har en stor evne til at finde fuglevildt. En pointer arbejder intenst og kan bruges til jagt i mose og skov, men specielt på åbne arealer er det en fryd for øjet at jage med en pointer efter agerhøns og fasaner. Dens effektive søg og racens smukke bevægelser, gør jagtdagen til noget helt specielt.
Det helt karakteristiske hos en pointer, er racens unikke stand, hvor hver en muskel i kroppen er spændt og hunden intens venter på jægerens ordre til at gå frem og bringe vildt for bøssen. Pointeren er ligeledes en glimrende apportør, og generelt bliver en pointer god til den jagtform som den anvendes til. Men pointeren er også en fantastisk sneppehund og med dens store udholdenhed bruges den også af mange på højfjeldsjagt i Norge og Sverige efter ryper og skovfugl.
Aktivt klubarbejde og stor mulighed for hjælp
Specialklubben Dansk Pointer Klub har mange aktiviteter året rundt i hele landet, og er behjælpelige med rådgivning og arrangementer i forhold til træningstilbud. Der er oprettet mentorer til nye medlemmer og der laves særskilte arrangementer for nye hvalpekøbere.
Hvordan får jeg flere oplysninger?
Hvalpetillægget af pointeren i Danmark er ikke så stort. Tag kontakt til klubbens hvalpeformidler, der kan henvise til en pointerejer i nærheden. Går man med tankerne om at tilegne sig en pointer, så er det en rigtig god ide´ at se en pointer i aktion, og tale med ejerne af en eller flere pointeren. Dette vil der blive gode muligheder for i efteråret 2018 med et ekstra antal prøver.
Man bør med egne øjne se en pointer i arbejde, da det er svært at forestille sig hvordan de arbejder og hvor fascinerende det er at se en velfungerende pointer i samspillet med sin ejer.
Med en pointer i huset, får man en fuldbyrdet jæger i marken og en hengiven og rolig familiehund i hjemmet. En race der giver mange uforglemmelige jagtoplevelser som indprintes i hukommelsen.
Dansk Pointer Klub har hjemmesiden www.pointerklub.dk Formand: Flemming Fuglede Jørgensen, Tlf. 20 30 00 03 Hvalpeformidling: Jørgen Gordon Andersen, Tlf: 22 47 02 86
Coton de tuelar spiller en væsentlig rolle i HUNDEN 10, der udkommer i næste uge. Her er der nemlig portræt af denne race, og derfor pryder racen også forsiden
I dag fylder vores dronning 80 år, og det fejrer hun blandt andet med nye portrætter med hund
Vores danske verdensmester i HTM fik i fredags overrakt et portrætmaleri af hende og hendes dansende hund. Maleriet var blevet til via crowdfunding. Paul Lysholdt var med i processen, og han fortæller her om sine oplevelser
I 1994 tog Dansk Polarhundeklub, dengang kendt som "Den Danske Siberian Husky Klub", de første skridt mod at etablere træningsaktiviteter i Nørlund Plantage. Det var begyndelsen på en rejse, der ville forme en stærk tradition og et dedikeret fællesskab omkring polarhunde og deres passionerede ejere.
I weekenden kan man være med til at fejre bassetklubbens 50-års jubilæum.
Dansk Sankt Bernhard Klub blev stiftet den 25. marts 1973. Derfor kunne klubben i 2023 fejre deres 50-års jubilæum.
I 1979 fik Hanne Bøckhaus kennelnavnet Eikica, kun 19 år gammel og 40 år senere kunne det fejres på Myndeklubbens udstilling på Store Hestedag
I dag står der for alvor jubilæum på udstillingen i Rønne
I dag kan Dansk Kennel Klubs bestyrelsesformand, Jørgen Hindse, fejre sin 80 års fødselsdag - og samtidig kan han fejre noget så unikt som 45 års jubilæum som formand. Vi siger tillykke til formanden og giver dig her et par af højdepunkterne i hans karrierer - i flertal, ja, for han har haft to: En erhvervskarriere og en hobbykarriere - og den sidste er stadig i fuld gang
Næste år holder Show of Winners jubilæum, men det bliver ikke en vinterudstilling, som det plejer at være
Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.
I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde
Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Nogle synes, det er nuttet. Andre mener, at det er absolut nødvendigt. Og så er der dem, der fastholder, at hunden har pels, så tøj er overflødigt. Få hundeekspertens svar på, om din firbenede tilhører en af de fem hundetyper, der har brug for lidt vinterhjælp i form af et ekstra beskyttelseslag.
Med stærke præstationer i både hold- og individuel konkurrence leverede de danske juniorhandlere flotte resultater ved årets nordiske mesterskab i Stockholm.
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.