Pas på: Hjertelungeorm på Djursland

14-04-2020 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En ulykkelig hundeejer har fået konstateret, at hendes hund har fået hjertelungeorm. Derfor advarer hun nu andre hundeejere

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Hornslet. En by i den sydvestlige del af Djursland. Her har en hundeejer netop erfaret, at hendes hund har fået hjertelungeorm. Det skriver blandt andre Randers Amtsavis.

Dorte Bjerregaard bor i Hornslet, og det er hendes otte måneder gamle welsh corgi, der er blevet ramt af den frygtede parasit. Hun fortæller, hvordan hunden Hugo pludselig viste tegn på hjertelungeorm søndag morgen, da påsken var på sit højeste. Først var det appetitten, det gik ud over, men Dorte Bjerregaard slog det lidt hen, da hun mente, at Hugo måske bare var lidt mere interesseret i damer end i mad, eftersom han er blevet kønsmoden.

Alligevel kontaktede hun en dyrelæge, som først behandlede Hugo for en diskusprolaps uden held. Derfor røg Hugo videre til Aarhus Dyrehospital, som konstaterede, at der altså var tale om hjertelungeorm. Hugo blev indlagt på hospitalet, men er nu hjemme igen til hjemmebehandling.

Dorte Bjerregaard opfordrer hundeejere i lokalområdet til at være opmærksomme på deres hund og holde øje med, om den ændrer adfærd.

Læs mere om sagen her

 

Info

Fransk hjerteorm, angiostrongylus vasorum og rævens lungeorm, crenosoma vulpis, kaldes ofte hjertelungeorm som en fælles betegnelse.

Dette er en forsimplet betegnelse, da den franske hjerteorm kan være livsfarlig for smittede hunde, mens rævens lungeorm yderst sjældent giver alvorlige sygdom.

Diagnosen stilles ved hjælp af afføringsprøver fra den inficerede hund. Man kan også tage en hurtigtest/snaptest på en blodprøve.

Ved alvorlig infektion ses forandringer i blodet og lungerne. Forandringerne kan normalt ses ved en røntgenundersøgelse af brysthulen.

Hvis diagnosen stilles i tide, er behandlingen af fransk hjerteorm/hjertelungeorm og rævens lungeorm nem at udføre.

Kilde: https://www.anicura.dk/fakta-og-rad/hund/fransk-hjerteorm/

Læs også

Hvordan tages en afføringsprøve?

18-04-2023 08:10, af Astrid Gerd Holtet

Mange hundeejere vil opleve at skulle aflevere en afføringsprøve fra deres hund – men hvorfor bruger man afføringsprøver og hvordan gør man, når prøven skal indleveres?

Symptomer – hoste

08-04-2021 08:32, af Astrid Gerd Holtet

Hoste hos hunde kan skyldes alt fra en harmløs luftvejsinfektion til alvorlige hjerteproblemer – vi ser lidt nærmere på de sygdomme, der kan give anledning til hosten

Odsherred hotspot for hjerteorm

17-05-2020 09:19, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mens København fortsat er det område med flest udbrud af hjerte- og lungeorm, så tager Odsherred en overraskende andenplads, hvad angår hotspots for de farlige parasitter

Meldinger om Hjerte-lungeorm ved Horsens

28-02-2023 08:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

To hunde er blevet diagnosticeret med hjerte-lungeorm på Dyreklinikken i Vrønding ved Horsens. Det er usædvanligt, og derfor advarer lokal dyrlæge nu

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Louise Trabjerg

Webredaktør og nyhedsvagt

Louise Trabjerg

ltr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Undgå uheld med løse hunde på stranden

28-09-2023 08:52, af Thomas Bach Jensen

Pr. 1. oktober er det igen tilladt at lade hunden gå løs på de danske strande – men kun hvis den ikke risikerer at forvolde andre skade. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Overblik: Regler for hunde på fly

16-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik

Hvorfor humper min hund alt og alle?

22-12-2016 13:46, af Kasper Larsson
Når din hund humper en fremmedes ben, er det ofte anledning til en meget akavet stemning. Det er en adfærd, mange hundeejere gerne vil være foruden

Sådan hjælper du din hund mod forstoppelse

28-09-2021 09:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tails.com har fået en række specialister til at dele deres gode råd om forstoppelse hos hunde