Omvendt nysen

04-05-2023 10:00, af Astrid Gerd Holtet

Omvendt nysen, også kendt som ”reverse sneezing”, er ikke et nys, men en tilstand, hvor den bløde del af hundens gane dækker over strubehovedet og delvist blokerer for luften, når hunden trækker vejret

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Omvendt nysen kendes også under det engelske navn ”reverse sneezing”. Tilstanden, der ikke er et nys, opstår hvis den bløde del af hundens gane lægger sig hen over, og delvis dækker for, åbningen i hundens strube så vejrtrækningen begrænses, når hunden trækker luft ned i lungerne.

Det kan lyde som en snorken, og hundens vejrtrækning er tydeligt besværet. Et anfald af omvendt nysen kan tage mellem få sekunder og op til flere minutter. Efter et anfald er hunden oftest upåvirket og uden efterfølgende symptomer.

Hvorfor får hunden omvendt nysen?

Omvendt nysen kan have mange forskellige årsager. Blandt de mest almindelige er:

1. Anatomiske forhold i svælget

Kortsnudede racer har en øget tendens til at få omvendt nysen. Det har de blandt andet fordi deres bløde gane ofte er lang. Har de for snævre næsebor, kan de derudover have en tendens til at skabe undertryk i svælget – og det kan også få den bløde gane til at skabe problemer.

2. Hævede slimhinder i svælget, næsen og bihulerne

Hævede slimhinder i området omkring ganen og svælget, kan medvirke til at hunden begynder at lave omvendt nysen.

3. Ophidselse

Ophidselse, især hvis halsbåndet samtidig trykker på strubeområdet, kan også medvirke til at hunde får et anfald af omvendt nysen.

4. Næsemider

Den lille parasit, som kaldes næsemide, og som lever i hundens svælg, kan også være årsag til omvendt nysen.

5. Infektioner

Infektioner i svælg eller næsehule kan også udløse omvendt nyseanfald.

6. Fremmedlegemer eller kræftknuder

Omvendt nysen kan også forekomme, hvis noget generer i området omkring svælget. Det kan eksempelvis være fremmedlegemer, altså ting som ikke bør være der, eller kræftknuder.

Har din hund pludseligt flere anfald af omvendt nysen, bør du kontakte din dyrlæge for at få det undersøgt. Nogle gange er tilstanden harmløs, men andre gange kan den være behandlingskrævende.

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

 

Læs også

E-bog af Anders Hallgren

15-06-2016 11:26, af Tine Luther
Forlaget Tro-fast har for første gang udgivet en e-bog, nemlig den kendte hundepsykolog Anders Hallgrens "Stress, angst og aggression hos hunde". Flere e-bøger er på vej.

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

Er din hund en dyrehelt?

06-10-2016 14:27, af Kasper Larsson
Agria Dyreforsikring leder de næste uger efter Danmarks Dyrehelt 2016, for kæledyrene i Danmark fortjener anerkendelse for deres trofasthed og gode gerninger. Det strømmer allerede ind med bud fra dyreglade danskere, der indstiller deres hunde og andre kæledyr til titlen.

52.000 mundbind i den danske natur

09-05-2021 09:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I uge 15 holdt Danmarks Naturfredningsforening den årlige affaldsindsamling, hvor hele landet hjælper med at samle ind. Nu er affaldet sorteret, og man må sige, at mundbind nu fylder en del, og det er ikke godt for vores hunde

Tips og tricks – når hunden er rastløs

04-01-2017 14:26, af Kasper Larsson
Nogle hunde har svært ved at finde hvile, hvis ikke der lige sker noget spændende, og de har svært ved at vente på, at deres familie tager initiativ til den næste gåtur

Vi bekymrer os mere om vores hunde

06-12-2023 11:04, af Anne Cecilie Sohl

Studie viser at kæledyrsejere tilsyneladende bekymrer sig mere om deres hunde end katte. I hvert fald herhjemme i Danmark. I Storbritannien er forskellen mellem hund og kat nemlig ikke så stor.

Satte ild til fire hunde

08-03-2013 08:15, af Maja Golles
To mænd satte sidste weekend ild til en pose, som de dumpede i New York. Posen indeholdt fire hunde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Showhunden Sainz stråler i spotlyset

07-05-2025 07:14, af Cecilie Friis Amstrup

Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.

Snuder, snore og store titler: Tre dage med tophunde i Roskilde

02-05-2025 14:26, af Line Pedersen, Kommunikationsmedarbejder ved Dansk Kennel Klub

Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Når isbilen ringer så logrer halerne

06-05-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Ja, din hund må godt spise mælkebøtter, men...

03-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.

Besøgshund er et erhverv i Sverige

04-05-2025 07:32, af John Frank Ahm

Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.