Omvendt nysen kendes også under det engelske navn ”reverse sneezing”. Tilstanden, der ikke er et nys, opstår hvis den bløde del af hundens gane lægger sig hen over, og delvis dækker for, åbningen i hundens strube så vejrtrækningen begrænses, når hunden trækker luft ned i lungerne.
Det kan lyde som en snorken, og hundens vejrtrækning er tydeligt besværet. Et anfald af omvendt nysen kan tage mellem få sekunder og op til flere minutter. Efter et anfald er hunden oftest upåvirket og uden efterfølgende symptomer.
Hvorfor får hunden omvendt nysen?
Omvendt nysen kan have mange forskellige årsager. Blandt de mest almindelige er:
1. Anatomiske forhold i svælget
Kortsnudede racer har en øget tendens til at få omvendt nysen. Det har de blandt andet fordi deres bløde gane ofte er lang. Har de for snævre næsebor, kan de derudover have en tendens til at skabe undertryk i svælget – og det kan også få den bløde gane til at skabe problemer.
2. Hævede slimhinder i svælget, næsen og bihulerne
Hævede slimhinder i området omkring ganen og svælget, kan medvirke til at hunden begynder at lave omvendt nysen.
3. Ophidselse
Ophidselse, især hvis halsbåndet samtidig trykker på strubeområdet, kan også medvirke til at hunde får et anfald af omvendt nysen.
4. Næsemider
Den lille parasit, som kaldes næsemide, og som lever i hundens svælg, kan også være årsag til omvendt nysen.
5. Infektioner
Infektioner i svælg eller næsehule kan også udløse omvendt nyseanfald.
6. Fremmedlegemer eller kræftknuder
Omvendt nysen kan også forekomme, hvis noget generer i området omkring svælget. Det kan eksempelvis være fremmedlegemer, altså ting som ikke bør være der, eller kræftknuder.
Har din hund pludseligt flere anfald af omvendt nysen, bør du kontakte din dyrlæge for at få det undersøgt. Nogle gange er tilstanden harmløs, men andre gange kan den være behandlingskrævende.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
22. februar er det igen tid til Show of Winners. Et show som har formået at trække folk i gallatøjet, når de mest vindende hunde skal kåres
Hvordan ville det egentlig se ud, hvis mænd var hunde. Det kan du få at se i denne video fra Youtube
Selvom vinteren ikke helt har sluppet sit tag i landet, har forårsblomsterne tittet frem et stykke tid nu – og én af dem er Erantissen. Den solgule forårsblomst hører til blandt de planter, som hunde ikke kan tåle at spise
Nu er der kommet resultater fra tests af coronahunde i Helsinki Lufthavn i Finland, og resultaterne overrasker
Så er det slut på Bornholm. Det har været varmt i dag, men igen har vi hygget os og nydt de mange smukke hunde
Vi ser det jævnligt - særligt på de sociale medier - at den gennemsnitlige dansker er træt af de mange efterladte hunde-høm-høm'er der skal trædes uden om på gader og stræder. Men problemet er langt fra kun dansk.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
I den kommende weekend den 22.-24. september afvikler Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, hundeudstilling på Roskilde Dyrskueplads.
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik
Efter en række angreb, der har ført til dødsfald og alvorlige skader, kommer de amerikanske XL Bully-hund i Storbritannien under den farlige hundelov inden udgangen af året.