Mazer er død

19-07-2023 09:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mange har nok set Nikolaj Kaae og hans malinois Mazer vise deres imponerende samarbejde på diverse udstillinger og ved andre hundeevents. Nu er Mazer desværre afgået ved døden, og det har taget hårdt på Nikolaj Kaae

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

 

– Mazer var mit et og alt. Jeg kunne ikke tale i tre dage og ønskede ikke at se nogen, sådan fortæller Nikolaj Kaae om sine følelser, efter hans tro følgesvend Mazer helt uventet afgik ved døden.

De to er måske bedst kendt under navnene Niko og Mazer, og de har vist deres kunnen til danskerne ved blandt andet Lilleskov Slots Hundedage. Makkerparret har også været en del af den franske redningstjeneste, og det er i den grad en helt unik hund, der har sagt farvel til denne verden.

– Vi var et makkerpar med tillid og som stolede på hinanden. Hvis jeg sagde, det var sikkert, skulle Mazer nok følge mig. Hvis Mazer faldt over borde, vidste han, at han skulle svømme væk fra båden for, at jeg kunne redde ham. Hvis der blev skudt, vidste han, det ikke var efter ham, men fordi det krævede vores indsats. Vi var en enhed og vi klarede den altid. Vi bakkede hinanden op. Var vi trætte og udmattede, fandt Mazer viljen til, at vi kom videre, for vi vildt i bjergene genfandt Mazer vejen. Vi kunne altid stole på hinanden, lyder det fra Nikolaj Kaae.

Selvom de stod hinanden så nær, lod Mazer ikke Nikolaj vide, at han stod over for en afslutning på livet.

– Mazer viste virkelig ingen tegn på nogen sygdom. Hans vægt og aktivitetsniveau var uændret. Lidt mere ulydig fordi vi ikke trænede lydighed mere, men ellers ikke noget. Jeg kom hjem fra møde og så han var oppustet som om han lige havde fået et godt måltid. Jeg valgte at tage ham med til dyrlæge, da jeg mistænkte, han havde forstoppelse. Hundene havde alle fået tyggeben fire dage forinden, så måske en splint sad på tværs. Han blev lagt i røntgen, hvilket viste væskesamling i bugen og maven, så vi gik videre med undersøgelsen og fik ham lagt til scanning (échographie) hvor dyrlægen fandt en tumor på over seks cm oppe i bugen ved milten, fortæller Nikolaj og fortsætter:

– Tandkødet var nu helt hvidt og kom ikke tilbage til sin normale farve efter et tryk og væsken i bugen udgjorde ca. 2½ kg, fordi jeg ikke opdagede hans tumor i tid. Ja det var lige so,m der var gået hul på livets timeglas. I et splitsekund gik nedtællingen fra år til minutter. Der var ikke tid til at køre en sidste tur forbi vores steder med gode oplevelser og venner, som jeg havde kunnet med DeeDee, min amerikanske bulldog, der blev 11 år.

Nu sad vi bare på græsset ved dyrlægen. Jeg med viden om, at han ville dø en kvælningsdød om nogle timer, hvis jeg ikke tog en beslutning nu, hvor han allerede var lidt stakåndet. Da jeg tog beslutningen og endte vores eventyr her, brød himlen sammen, og regnen stod ned over os, men vi blev siddende. Var det himlens måde at sige, at guderne græd over dette tab, eller fordi det var en forkert beslutning?

 

Den populære Mazer

I dag kan Nikolaj se tilbage på store oplevelser med sin helt specielle Mazer. Oplevelser, som har sat sig fast i både hoved og hjerte. Oplevelser, som fysisk fyldte et alt for kort hundeliv, men som mentalt holder resten af Nikolajs liv.

– Fra han var baby, tog jeg ham med i tasken på styret af cyklen til og fra arbejde. På arbejde skulle han lære kedsomhed, at hvile i sig selv, uden at skulle være centrum for alt, afbrudt af enkelte intelligenstests. Så vi startede med motoriske og kognitive øvelser fremfor fysisk aktivitet. Det med henblik på, at han udover konkurrencetræning også skulle med mig på vandreture. Alt, hvad jeg foretog mig, var for ham. Jeg troede at med mine 10 års træningserfaring, at jeg vidste meget, men Mazer har virkelig hjulpet mig med at udvikle mig, bevare roen, relativisere, og vide at alt ikke handler om katastrofer og nødsituationer. På trods af, at det var vores liv. Jeg lærte meget ved arbejdet som brandmand, håndtering af spidssituationer, stress, bevare ro og overblik og stadig agere. Men Mazer lærte mig meget mere. Spidssituationer er slet ikke det samme med en hund. Grundtræning og tænkning ud af boksen er Alpha Omega når man når et vist niveau. Alle ulykker skal så godt som muligt og forudtrænes. Især når man dyrker bjerg- og gletsjer-vandring, bådsejlads, ruinsøgning….. Man kan sagtens gøre disse ting uden den fornødne træning. Man kan også køre bil uden at vide, hvordan man nødbremser, og hvad man skal gøre hvis uheldet er ude. Det er der jo rigtig mange der gør, fordi man ved, at udrykningskøretøjer og andet kvalificeret personale kommer og tager over, hvis uheldet er ude, lyder det fra Nikolaj Kaae, der har meget at takke Mazer for:

– Alle de mennesker og alle de steder, vi har været, har været på grund af Mazer. Snowboardet blev skiftet ud med telemarkski, så vi kunne vandre sammen i bjergene om vinteren. Landevejscyklen blev skiftet ud med mountainbike og lidt katamaran og kanosejlads/roning. Selv om vi gjorde mange af disse aktiviteter solo, mødte vi jo en masse mennesker og mange blev til venner. Vi blev inviteret med til aktiviteter af sågar hundefolk som ikke hundefolk. Men fællesnævner var at alle var fan af Mazer. Mazer har været med i tv-udsendelser, figurant i film som bombehund, med i reklamer, og deltaget i uddannelsen til faldskærmsudspring med fritfald. Alt dette på grund af en grundig og struktureret miljøtræning. Andre så også muligheder i ham, og takket være Lilleskov Slot kom Mazer ind på den danske scene og viste nogle af sine basale færdigheder. For os var det basale men andre fik mig til at åbne øjnene og se, at det ikke bare var standard kundskaber. Via Lilleskov Slot fik Mazer også en foder-kontrakt i hus med ARION Danmark. Team ARION fik os med til Verdensmesterskab i Ruinsøgning i Italien hvor Mazer tog en fin bronzemedalje med hjem til Danmark. Lilleskov Slot fik os også til at stille op til udstilling ved European Dog Show i Herning. Efter en hurtig FaceTime træning med Emma og lidt hjælp fra Dansk Kennel Klub kom vi på banen med succes. Til stor underholdning for dommer, tror jeg. For tempoet var ikke godt, vi var nemlig slet ikke klar over, at der var trav med en hund. Ja man skal huske at være åben og være klar over ens uvidenhed.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Hvad fremtiden byder, kan Nikolaj endnu ikke svare på. Lige nu er alle planer gået op i røg, og hjemme går en hundeflok og savner en af deres fæller:

– NU hvor Mazer er borte er alt virkelig hårdt for moralen. Træningslejre, Verdensmesterskabet 2023, opvisning og mulighed for dansk mester i brugshundeklassen for malinois. Ferie og fritid som bare går op i røg Dette makkerpar fik en brat ende, og jeg står nu med en masse skyldfølelser over for min afgåede partner.

Det er hårdt også for de andre hunde i flokken. De synes at savne ham eller stille spørgsmålet ”Mangler der ikke en i flokken?”

Og ja der mangler en i flokken. Mazer mangler, og det vil han altid gøre. En fantastisk smuk arbejdshund, som betød alt for Nikolaj, og som havde mange fans verden over. Her på hunden.dk har vi også ofte mødt Mazer og oplevet denne hunds store evner og det flotte samarbejde med Nikolaj Kaae. Vi vil også savne Mazer, og vi sender mage gode tanker til Nikolaj Kaae, som her får denne artikels sidste ord:

– I har virkelig været mange fra hele verden til at kondolerer dette tab. Et amerikansk hundeblad Workingdog Magazin, Rex Specs, som laver hundebriller, Oenk9 som laver halsbånd og seler til politi og militær, Siccaro, Non-Stop Dogwear og selvfølgelig ARION, som er som venner for mig. Og ikke at forglemme de mange venner og bekendte, der har delt opslag på de sociale medier af Mazer. Og nu Hunden.dk, som spurgt,e om de måtte skrive en artikel. Hvilket flot minde det vil være for Mazer nu, hvor jeg ikke nåede at give ham en sidste rejse.

Læs også

EDS: "Det gik vist godt nok"

21-05-2023 10:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste kender nok Nikolaj under navnet Niko og sammen med hunden Mazer. Nu har de to sammen trådt helt nye veje

Trump hylder malinois

29-10-2019 15:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den amerikanske præsident hylder malinois for at jagte terrorlederen Abu Bakr al-Baghdadi ned i en tunnel, hvor han endte med at begå selvmord

Nyt miljøtræningscenter for hunde i Mørkøv

25-09-2019 15:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt miljøtræningscenter henvender sig til alt fra familiehunde til sepcialsøgshunde

BLOG: En fantastisk dag med K9-biathlon FOR ALLE.

08-09-2021 12:18, af Karoline Sidelmann Brinch

Lørdag d. 25. august var en dag vi havde ventet på med spænding og glæde. Der var det nemlig tid til K9-biathlon i de skønne omgivelser ved Vilhelmsborg. Et arrangement af Lilleskov Slot som blev lavet ifm. DKKs Hund i fokus

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Crazy Dog Days ser dagens lys

03-02-2022 15:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvad skal du lave i weekenden 28. og 29. maj? Du kunne bruge weekenden på Lilleskov Slot ved Give

DKK i samarbejde om K9 Biathlon

13-12-2022 12:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De sidste par år er sporten K9 Biathlon vokset voldsomt i popularitet. Herhjemme er det især Lilleskov Slot med Lotte Höhrmann og Torben Lund, der har formået at lave store løb med masser af to- og firbenede løbere. Nu går de to sammen med DKK. Et samarbejde som begge parter glæder sig rigtig meget over

K9 Biathlon i fornemt selskab

14-01-2021 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hos Lilleskov Slot er man ikke bange for at tænke stort. Derfor har de naturligvis også hægtet sig på det store nationale event, Sammen i bevægelse

Underholdende test af K9 biathlonbane

09-04-2019 09:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når Lilleskov Hundedage løber af stablen på Rosenholm Slot 31. maj til 2. juni, er det blandt andet med et stort K9 Biathlonløb. I weekenden blev flere af forhindringerne testet

BLOG: Crazy Dog Days på Lilleskov Slot

20-05-2022 08:29, af Vivian Birlie

Her får du et blogindlæg fra Vivian Birlie, som du kan møde på Crazy Dog Days ved Give

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Endelig er de her! Billeder fra udstillingen i Roskilde

21-05-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Roskilde online.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Hundemekka på Dyrskuepladsen

08-05-2024 11:51, af Anne Cecilie Sohl

Hvis du ikke allerede har lagt planer for Kristi Himmelfartsdagene, så læg vejen forbi Roskilde Dyrskueplads. Fredag til søndag vil pladsen nemlig bugne af søde, dygtige hunde og deres ejere i anledning af Dansk Kennel Klub’s tredobbelte hundeudstilling. I løbet af de tre dage vil over 8.500 hunde blive bedømt og Dyrskuepladsen vil derfor være et sandt mekka for alle hundeelskere med rig mulighed for at få en stor overdosis af pelset kærlighed.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Symptom - træthed

20-01-2022 15:28, af Astrid Gerd Holtet

Træthed eller nedstemthed er et almindeligt symptom på mange forskellige sygdomme hos hunde, men det kan være svært for ejeren at opdage

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?