Hunde og andre familiedyr bliver for langt de flestes vedkommende holdt af mennesker, som nærer stor kærlighed til deres dyr; men kærlighed kan som bekendt gøre blind. På trods af de gode intentioner, ser vi indenfor hundeverdenen f.eks. mange adfærdsproblemer, udbredt fedme og stor forekomst af avlsbetingede sundhedsproblemer. Samtidig mangler der viden om, hvad der skal til for at forebygge problemerne.
Den hidtidige forskning på området har været spredt og har været drevet frem af nogle få ildsjæle. Gennem de seneste godt fem år har situationen dog ændret sig lidt i en positiv retning takket være en række mindre bevillinger fra Videncenter for Dyrevelfærd under Fødevarestyrelsen; og nu får forskningen et kæmpe løft takket være en bevilling til etablering og drift af Center for Forskning i Velfærd hos Familiedyr. Bevillingen kommer fra Skibsreder Per Henriksen, R. og Hustrus Fond.
Bag centret, som begyndte sit virke 1. januar 2020, står syv erfarne forskere fra Københavns og Aarhus Universitet. De tilhører alle den nævnte gruppe af ildsjæle, og de dækker fagområderne adfærdsforskning, ernæringsforskning, genetik, veterinær epidemiologi, sociologi og bioetik.
Det er en afgørende præmis for Centrets virke, at forskningen kvalitetsmæssigt skal være på et internationalt topniveau. Alle væsentlige forskningsresultater skal derfor publiceres i internationale tidsskrifter med fagfællebedømmelse. Efterfølgende er det vigtigt, at der sker en formidling af forskningens resultater til relevante fag- og interessegrupper og til en bredere offentlighed.
I sammenligning med hvad der tilflyder andre forskningsområder, har Centrets forskning stadig ret begrænsede midler, men vi tror alligevel, at vi kan opnå rigtig meget med de midler, vi har. Vi udvælger nogle få centrale projekter, som bliver fuldt finansieret; og ud over det trækker vi i høj grad på den fantastiske arbejdskraft, som udgøres af de mange interesserede dyrlæge-, husdyr- og biologistuderende, som ønsker at afslutte deres studium med et specialeprojekt indenfor familiedyr.
Der har i mange år været et rigtigt godt samarbejde mellem forskere ved Københavns Universitet og Dansk Kennel Klub om specialeprojekter, specielt indenfor hundeopdræt, hvor DKK har bidraget med økonomisk støtte, kontakter, erfaringer og andre ressourcer, og hvor forskerne til gengæld har leveret ny viden af relevans for danske hundeejere. Det er denne model, vi i Centret bygger videre på.
Her er fire eksempler på igangværende forskningsprojekter i regi af Centret, som kunne være af interesse for DKK’s medlemmer: Tre veterinære specialestuderende undersøger forekomsten af den arvelige øjensygdom Stargardt disease hos danske labrador retrievere og ser samtidig på betydningen af blindhed for ældre hundes velfærd. To veterinære specialestuderende undersøger problemer med separationsangst hos hunde, og hvad der skal til for at få ejerne til at gennemføre en effektiv behandling. Med en erfaren post.doc. i spidsen gennemfører vi en sammenlignende undersøgelse af hundelovgivning i en række vestlige lande. Og endelig vil vi i 2021 gennemføre en stor repræsentativ undersøgelse af danskernes hold af og holdninger til familiedyr, herunder hunde.
Vi er i centret interesseret i og afhængige af indspil fra alle med interesse for velfærden hos hunde og andre familiedyr. Så send mig meget gerne jeres ideer på pes@sund.ku.dk
Her får du klummen fra martsnummeret af HUNDEN
Hanne Laine Jensen skal dømme BIS-finalen ved det store European Dog Show i Herning. Det bad vi hende skrive en klumme om til februarnummeret af HUNDEN, og her får du klummen på hunden.dk
Her får du klummen fra decembernummeret af HUNDEN. Bag denne klumme står den irske eksteriørdommer, Paul Lawless
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Fra sommertræning i baghaven til 30 titler og stjernestatus. For Sofus, der fylder fire år i dag, er Sirius blevet en livsglad livsstil, og sammen med ejer Margit har han fundet en hverdag fyldt med motivation, glæde og samarbejde.