Som rallydommer møder man mindst en time før en rallyprøve for at sætte skilte på banen og være godt forberedt. Inden da har man brugt lang tid på at forberede sig, tegne korrekte baner og gennemtjekke banerne.
Det kan ske, at dommerteltet er sat op lige der, hvor man havde tænkt sig, at startskiltet skulle være, og så må man enten flytte lidt rundt på skiltet eller dreje banen.
Når banen er sat op og man skal i gang med at dømme, skal man have et øje på hver en finger og helst også et par i nakken.
For når man dømmer en ekvipage og der sker en lille fejl, skal øjnene hurtigt falde på papiret og en kuglepen skal notere en lille streg i det rigtige felt. Men idet øjnene forlader hundeføreren, kan der ske noget nyt ude på banen. Hunden kan lave en twist, hundeføreren kan bevidst røre hunden, hunden kan hoppe op og nappe i ærmet eller alt muligt andet. Dommeren har ikke mulighed for at se det hele.
Der er mange dommerskøn, og nogle gange er det virkelig svært at vurdere, om en hundefører udfører en øvelse fuldstændig korrekt. For eksempel om en hund er over eller under 45 grader i vinkel – altså når den sidder eller går skævt i forhold til sin fører. Eller hvor meget stopper en fører op i en øvelse, der skal udføres under gang. Nogle hundeførere har pludselig en underlig gangart/sidesteps, og her kan dommeren stå i en vinkel i forhold til hundeføreren, hvor det er svært at se.
Et naturligt flow for nogle kan være unaturligt for andre, og dommere er ikke ens og elsker ikke at se det samme på banen. Vi forsøger at være ens i vores bedømmelser og ensrette vores syn på sporten.
Når man skal give kritik til en hundefører, kan man mærke, at andre lytter med – det har jeg det fint med. Man kan også høre, når nogle hundeførere efterfølgende brokker sig over nogle fratræk. Jeg prøver at undgå at lade mig påvirke af brokkeriet, men nogle gange kan det ikke undgås, at man bliver lidt ked af det. Jeg er også et menneske med følelser, også når jeg er dommer. Med tiden er jeg dog blevet bedre til at ignorere det.
Under en prøve er der mange, der “dømmer med”. Det gør jeg også selv, når jeg ser ekvipager gå på en bane og er almindelig tilskuer. Det er meget naturligt for mange. Man vil jo gerne prøve at sammenligne sine egne bedømmelser med andres.
Jeg elsker at være dommer. Jeg elsker at bruge min sparsomme fritid på at tegne baner, gennemgå skilte og reglementer og prøver at gøre det så godt som muligt, når jeg skal bedømme folk og deres hunde. Det er ikke let at gøre alle tilfredse, men jeg gør virkelig mit bedste og forsøger at være ens i mine bedømmelser og give de point, som folk fortjener. Jeg ønsker ikke at gøre forskel på hverken unge eller gamle, nye eller erfarne, store hunde eller små hunde. Men jeg ønsker at give de dygtige hunde de højeste point på dagen. Som dommer ser man ikke alt, eller man kan være et splitsekund uopmærksom på føreren, fordi man skal sætte en streg på papiret. Nogle gange er det en fordel for hundeføreren og andre gange, ser jeg alt. Jeg håber, at I bærer over med mig trods alt.
Her får du klummen fra martsnummeret af HUNDEN
Hanne Laine Jensen skal dømme BIS-finalen ved det store European Dog Show i Herning. Det bad vi hende skrive en klumme om til februarnummeret af HUNDEN, og her får du klummen på hunden.dk
Her får du klummen fra decembernummeret af HUNDEN. Bag denne klumme står den irske eksteriørdommer, Paul Lawless
Det er overvældende, når man beder om billeder fra en solskinsdag med hunden, og der så kommer 168. Derfor er vi blevet nødt til at bide dem over i 7 dele. Her får I de næste 25 billeder
I går havde en af vores læsere en rædselfuld oplevelse, som Hunden.dk gerne vil dele med vores læsere, så I ved, hvad I også skal passe på med i forhold til jeres hunde: Odderne. Janes hund Molly var nemlig udsat for et meget uheldigt møde med en odder i Lyså. Her er, hvad Jane postede på facebook tidligere i dag
Vaccinerer vi, som vi bør, eller bare som vi plejer? Få styr på stikkene for din hunds skyld. De seneste år har ny viden fuldstændig vendt op og ned på, hvordan hunde vaccineres.
Som noget helt nyt i Magasinet HUNDEN vil vi vise jeres hverdag med jeres hund
Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.
I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde
Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Nogle synes, det er nuttet. Andre mener, at det er absolut nødvendigt. Og så er der dem, der fastholder, at hunden har pels, så tøj er overflødigt. Få hundeekspertens svar på, om din firbenede tilhører en af de fem hundetyper, der har brug for lidt vinterhjælp i form af et ekstra beskyttelseslag.
Med stærke præstationer i både hold- og individuel konkurrence leverede de danske juniorhandlere flotte resultater ved årets nordiske mesterskab i Stockholm.
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.