Hvorfor får hunde leversvigt?

30-01-2022 08:14, af Astrid Gerd Holtet

Leversvigt er en alvorlig tilstand, som kan ende med at koste hunden livet. Vi ser lidt nærmere på, hvad der sker når leveren ikke længere virker – og hvad det betyder for hunden  

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

 

Leveren er et vigtigt organ, der blandt meget andet nedbryder og renser blodet for giftstoffer, og hunden kan ikke overleve uden sin lever. Bliver leverens funktion voldsomt nedsat, kaldes det for leversvigt – og leversvigt er en alvorlig og livstruende tilstand.

Hvad kan give leversvigt?

Der er mange forskellige grunde til leversvigt hos hunde – infektioner med bakterier eller virus kan blandt andet ødelægge den. Virussygdommen smitsom leverbetændelse var førhen en almindelig årsag til leversvigt hos hunde, men fordi de fleste hunde i dag vaccineres mod denne virus, ses det ikke nær så ofte idag. Forgiftninger, som eksempelvis forgiftning med blågrønne alger, kan også give leversvigt, og derudover kan tilstanden også komme som følge af cancer i leveren.

Alle hunde kan få leversvigt, men ældre hunde er i større risiko, da deres lever ikke kan reparere sig så godt som den unge hunds lever kan.

Symptomer på leversvigt

Nogle af de mest almindelige symptomer på leversvigt er blandt andet:

  • Hunden virker meget træt
  • Hunden mister appetitten
  • Hunden drikker mere end den plejer
  • Hunden kaster op
  • Hunden taber sig
  • Hunden udvikler en gullig farve i huden og slimhinderne, også kaldet gulsot
  • Hunden får væske i bughulen

Fremtiden for en hund med leversvigt

Det er vigtigt at man får behandlet den underliggende årsag, hvis hunden skal komme sig fra et leversvigt. Derudover kan hunden også få støttende behandling i form af eksempelvis væskebehandling og kvalmestillende medicin for at hjælpe den igennem.

Fremtiden for en hund med leversvigt, afhænger især af årsagen og af skadens omfang - er skaderne ikke for store, kan hunden ofte komme sig helt, men er skaderne for voldsomme, kan de koste hunden livet.

 

Læs også

Tyggegummi kan være giftigt for hunden

07-12-2022 08:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En lille mundfrisker for dig, men liv eller død for hunden. Det er ikke det, vi normalt tænker, når kæbemusklerne skal have lidt motion, men tyggegummi er en af de ting, du skal holde langt væk fra hunden. I værste fald kan din hund få et livsfarligt leversvigt, hvis den får fat i et stykke tyggegummi. Hunde kan nemlig ikke tåle sødemidlet xylitol, der selv i små mængder kan give hunde et voldsomt blodsukkerfald og i værste fald livsfarligt leversvigt. Derfor skal du holde øje med hunden på gåturen og undgå at smide tyggegummi på jorden. Er uheldet alligevel ude, har Agria Dyreforsikring lavet en guide til, hvordan du skal forholde dig

Advarsel: Tilbagekaldte tyggeruller fra Chrisco skaber bekymring blandt hundeejere

16-12-2024 12:07, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.

Må min hund spise hyben?

02-08-2017 13:20, af Anne Ekenberg

Mine hunde går i disse dage og gnasker løs af hyben, når vi dagligt er ved stranden. Og jeg når hver gang at tænke, om det nu er godt for dem, for de spiser dem med hud og hård – og altså også frøene inden i. Så det satte jeg mig for at finde ud af.

Lær mere om de 10 grupper af hunderacer

30-10-2024 15:27, af Cecilie Friis Amstrup

Fra loyale hyrdehunde og traditionsrige jagthunde til små selskabshunde og elegante mynder – lær om de 10 officielle grupper af hunderacer og deres unikke karaktertræk. 

Hund alene i snevejret

07-12-2010 15:45, af Anne Kristine Tollestrup
På Bornholm overlevede en lille hund et halvt døgn alene i det kolde snevejr.

Bliv set i mørket

09-10-2018 08:17, af Astrid Gerd Holtet

Når mørket falder på er hundeluftere – og andre der færdes i trafikken – i større risiko for at komme til skade i trafikken. Med lys og reflekser, kan du nedsætte risikoen for at komme galt afsted 

Teater søger stjernehund

28-01-2020 15:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Har du en hund, der ikke er bange for at manøvrere rundt på skrå brædder, så bør du måske kontakte Busbjergspillene

Danskernes kæledyr bliver også tykke i julen

19-12-2014 17:11, af Tine Luther
BJØRNETJENSTE: Danskerne elsker at forkæle deres hund eller kat med godbidder i julen. Men i virkeligheden kan andebryst i foderskålen blive startskuddet til overvægt, gigt og gangbesvær.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra samojeder til showsuits med stil og power

26-06-2025 12:40, af Cecilie Friis Amstrup

Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer  hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.