Hvorfor får hunde leversvigt?

30-01-2022 08:14, af Astrid Gerd Holtet

Leversvigt er en alvorlig tilstand, som kan ende med at koste hunden livet. Vi ser lidt nærmere på, hvad der sker når leveren ikke længere virker – og hvad det betyder for hunden  

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

 

Leveren er et vigtigt organ, der blandt meget andet nedbryder og renser blodet for giftstoffer, og hunden kan ikke overleve uden sin lever. Bliver leverens funktion voldsomt nedsat, kaldes det for leversvigt – og leversvigt er en alvorlig og livstruende tilstand.

Hvad kan give leversvigt?

Der er mange forskellige grunde til leversvigt hos hunde – infektioner med bakterier eller virus kan blandt andet ødelægge den. Virussygdommen smitsom leverbetændelse var førhen en almindelig årsag til leversvigt hos hunde, men fordi de fleste hunde i dag vaccineres mod denne virus, ses det ikke nær så ofte idag. Forgiftninger, som eksempelvis forgiftning med blågrønne alger, kan også give leversvigt, og derudover kan tilstanden også komme som følge af cancer i leveren.

Alle hunde kan få leversvigt, men ældre hunde er i større risiko, da deres lever ikke kan reparere sig så godt som den unge hunds lever kan.

Symptomer på leversvigt

Nogle af de mest almindelige symptomer på leversvigt er blandt andet:

  • Hunden virker meget træt
  • Hunden mister appetitten
  • Hunden drikker mere end den plejer
  • Hunden kaster op
  • Hunden taber sig
  • Hunden udvikler en gullig farve i huden og slimhinderne, også kaldet gulsot
  • Hunden får væske i bughulen

Fremtiden for en hund med leversvigt

Det er vigtigt at man får behandlet den underliggende årsag, hvis hunden skal komme sig fra et leversvigt. Derudover kan hunden også få støttende behandling i form af eksempelvis væskebehandling og kvalmestillende medicin for at hjælpe den igennem.

Fremtiden for en hund med leversvigt, afhænger især af årsagen og af skadens omfang - er skaderne ikke for store, kan hunden ofte komme sig helt, men er skaderne for voldsomme, kan de koste hunden livet.

 

Læs også

Tyggegummi kan være giftigt for hunden

07-12-2022 08:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En lille mundfrisker for dig, men liv eller død for hunden. Det er ikke det, vi normalt tænker, når kæbemusklerne skal have lidt motion, men tyggegummi er en af de ting, du skal holde langt væk fra hunden. I værste fald kan din hund få et livsfarligt leversvigt, hvis den får fat i et stykke tyggegummi. Hunde kan nemlig ikke tåle sødemidlet xylitol, der selv i små mængder kan give hunde et voldsomt blodsukkerfald og i værste fald livsfarligt leversvigt. Derfor skal du holde øje med hunden på gåturen og undgå at smide tyggegummi på jorden. Er uheldet alligevel ude, har Agria Dyreforsikring lavet en guide til, hvordan du skal forholde dig

Arrangør: Dejlige Hundedage i Hillerød

18-11-2019 15:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En alt andet end stille og rolig weekend er netop overstået for Linn Radsted, der medarrangørerne af Dogdays & Alt til Hund messen 

Hvalpefosterets udvikling

08-05-2022 09:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser på, hvordan hvalpefostret udvikler sig i tævens mave igennem hele drægtigheden

Hvordan så verden ud, hvis du var en hund?

27-10-2017 11:00, af Astrid Gerd Holtet

Hvordan hunden ser, kan være svært at vide – men ud fra hvordan øjet er opbygget kan man komme med et godt gæt!  

Er din hund dehydreret?

30-09-2016 16:07, af Kasper Larsson
Sommeren er ikke det eneste tidspunkt, hvor din hund kan blive dehydreret – der kan være en lang række helbredsmæssige årsager

Hvordan er livet som besøgshund?

09-10-2021 09:20, af Astrid Gerd Holtet

Mange steder i Danmark, såvel som i udlandet, er besøgshunde blevet en værdifuld måde at forbedre syge og ældres livskvalitet. Ved at komme på besøg på hospitaler og plejehjem, kan hundene sprede glæde hos beboerne, men hvordan oplever hundene besøget? Et nyt amerikansk studie har forsøgt at give et svar! 

Hold øje med forbindingen

15-06-2022 12:37, af Astrid Holtet

Hvad skal du holde øje med, hvis din hund kommer hjem fra dyrlægen med en forbinding

Hvis en hund blev statsminister?

12-07-2016 13:00, af Kasper Larsson
Ja, hvordan vil Danmark se ud, hvis en hund blev vores nye statsminister? Ville det være til det bedre, hvis vores næste statsminister havde pels, fire ben og et halsbånd?

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.