Leveren er et vigtigt organ, der blandt meget andet nedbryder og renser blodet for giftstoffer, og hunden kan ikke overleve uden sin lever. Bliver leverens funktion voldsomt nedsat, kaldes det for leversvigt – og leversvigt er en alvorlig og livstruende tilstand.
Hvad kan give leversvigt?
Der er mange forskellige grunde til leversvigt hos hunde – infektioner med bakterier eller virus kan blandt andet ødelægge den. Virussygdommen smitsom leverbetændelse var førhen en almindelig årsag til leversvigt hos hunde, men fordi de fleste hunde i dag vaccineres mod denne virus, ses det ikke nær så ofte idag. Forgiftninger, som eksempelvis forgiftning med blågrønne alger, kan også give leversvigt, og derudover kan tilstanden også komme som følge af cancer i leveren.
Alle hunde kan få leversvigt, men ældre hunde er i større risiko, da deres lever ikke kan reparere sig så godt som den unge hunds lever kan.
Symptomer på leversvigt
Nogle af de mest almindelige symptomer på leversvigt er blandt andet:
Fremtiden for en hund med leversvigt
Det er vigtigt at man får behandlet den underliggende årsag, hvis hunden skal komme sig fra et leversvigt. Derudover kan hunden også få støttende behandling i form af eksempelvis væskebehandling og kvalmestillende medicin for at hjælpe den igennem.
Fremtiden for en hund med leversvigt, afhænger især af årsagen og af skadens omfang - er skaderne ikke for store, kan hunden ofte komme sig helt, men er skaderne for voldsomme, kan de koste hunden livet.
En lille mundfrisker for dig, men liv eller død for hunden. Det er ikke det, vi normalt tænker, når kæbemusklerne skal have lidt motion, men tyggegummi er en af de ting, du skal holde langt væk fra hunden. I værste fald kan din hund få et livsfarligt leversvigt, hvis den får fat i et stykke tyggegummi. Hunde kan nemlig ikke tåle sødemidlet xylitol, der selv i små mængder kan give hunde et voldsomt blodsukkerfald og i værste fald livsfarligt leversvigt. Derfor skal du holde øje med hunden på gåturen og undgå at smide tyggegummi på jorden. Er uheldet alligevel ude, har Agria Dyreforsikring lavet en guide til, hvordan du skal forholde dig
Hvad gør du, hvis uheldet er ude og din hund bliver ramt af en bil?
En svensk medarbejder hos PostNord insisterede forleden på, at en hund skulle skrive under på modtagelsen af en pakke, da pakken var adresseret til hunden
Hvordan renser du ører på din hund?
Den hund, der blev fundet død i en stjålet bil onsdag, var allerede død, da P-vagterne udstedte første afgift til bilen. Derfor kunne de ikke have gjort noget anderledes
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.