Hunden har overhalet katten

12-08-2021 12:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hunde er vores absolutte favorit kæledyr og overhaler den tidligere favorit katten, viser ny undersøgelse.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

 

Ny undersøgelse fra Københavns Universitet foretaget af Peter Sandøe og Thomas Bøker Lund slår fast, at hundene er det vigtigste kæledyr i Danmark. 

I en spørgeskemaundersøgelse er 5027 personer blevet spurgt om deres forhold til kæledyr. 2347 har svaret, og det er der nu kommet en rapport ud af.  Undersøgelsen har en statistisk usikkerhed på +/- 2 procent. 

Undersøgelsen viser, at 20 procent af danske familier har hund, mens det kun er 14 procent, der har kat. Undersøgelsen viser, at der pt. er 808.519 hunde i Danmark og 730.432 katte. 

Ifølge Peter Sandøe knytter vi os mere til hunde end til katte. Og hunden knytter sig til os, som intet andet dyr gør.

- Vi mennesker betyder meget for hunde. Hunde er nok det eneste dyr, der har mere brug for et menneskes selskab end en artsfælles, siger han til Ritzau.

Også Dansk Kennel Klubs adfærdskonsulent Lise Lotte Christensen taler om menneskets fællesskab med hunden.

- Menneskets relation til hunde er helt særlig. Hunden var det allerførste dyr, vi som mennesker tog til os og tæmmede, og i tusindvis af år har de hjulpet os med at løse arbejdsfunktioner som jagthunde, hyrdehunde, gårdhunde, vagthunde, trækhunde og selvfølgelig selskabshunde. De er rykket fra sletten, til stalden, videre til stuen, soveværelset og ja, direkte ind i vores hjerter, forklarer Lise Lotte Christensen

Deres udtalelser bakkes også fint op af tallene fra undersøgelsen. 

Det fremgår nemlig af resultaterne, at hele 85 procent af dem, der både har hund og andre dyr, siger at hunden betyder mest for dem. 

- Den tænder en følelse af, at der er nogen, der betyder noget for os, nogen, der venter på en, og som bliver glade for at se os. Det er hunde meget bedre til end katte, siger Peter Sandøe. 

 

Hundens succes er en modreaktion

For tyve år siden viste en undersøgelse fra Danmarks Statistik, at katten vandt frem på bekostning af hundene.

- Med den udvikling, der er i samfundet i dag, med bl.a. velstandsstigning, en flytning fra land til by, stigende krav, opskruet tempo, rejser, et utal af muligheder og flere og flere der bor alene, kunne man nemt være fristet til at tro, at den langt mere selvstændige kat ville have fortsat sin succes som danskernes foretrukne. Fordi katten er langt mere uforpligtende, siger Lise Lotte Christensen.

- Det er en livsstil at have hund - med alt hvad det indebærer af gummistøvler, praktisk tøj, motion og røde kinder. Men hunden er også en begrænsning i nogle situationer. Den hæmmer os, fordi vi skal skynde os hjem fra job, den skal passes, hvis vi skal ud at rejse, og har den allerede været alene hjemme hele dagen, får man dårlig samvittighed over også at lave aftaler om aftenen, siger hun og fortsætter: 

- Jeg tror, at hundens succes i dag er en modreaktion på de mange krav, det opskruede tempo, den glansbillede-verden vi udsættes for. Jeg er glad for, at jeg ikke er teenager i disse So-Me-tider, hvor vi hele tiden, måske ubevidst, sammenligner os selv med andre på Instagram og Facebook. Der er hunden en fantastisk modvægt til alt det, vi måler os op imod: Hunden måler og vejer dig ikke – den elsker dig for den, du er. Vi vil alle sammen gerne anerkendes, men når vi går på job, er der alligevel ikke nogen, der er uundværlige - men det er du for hunden. Og det er da en rar følelse, at nogen har brug for dig, uanset om du har dårlig ånde eller pastasovs ned ad tøjet: Hvis du har været væk i tyve minutter eller to dage, får du samme velkomst. Alle vil gerne være elsket og ønsket – det giver hunden os; den er afhængig af os, har behov for os. Og samtidig med dens ubetingede kærlighed giver den os en umiddelbarhed og en væren i nuet, som vi har brug for, måske mere end nogensinde før.

 

Lykkepille i pels

I løbet af coronakrisen har rekordmange danskere anskaffet sig et nyt firbenet familiemedlem. I 2020 registrerede Dansk Kennelklub i alt 23.742 hunde. Det er en stigning på hele ti procent sammenlignet med 2019, og samtidig den største stigning siden 2008.

Ifølge Lise Lotte Christensen er det ikke overraskende, at vi anskaffer os hunde i en krisetid.

- Hunden er en lykkepille i pels. Hundene ligger tæt ved os og giver tryghed, nærvær i en urolig tid. Under pandemien har hunden hjulpet enlige, ældre og udsatte personer med at bekæmpe både ensomhed og hudsult. Den er samtidig vores bindeled til naturen og en isbryder i forhold til andre mennesker. Den har samlet børnefamilier og givet dem noget at tage sig til og hjulpet vi mennesker til at finde glæde i de oplevelser en tur med hunden i naturen byder på. Et corona-nedlukket samfund fik os virkelig til at få øjnene op for værdien af at have hund, fortæller adfærdskonsulenten og fortsætter: 

- Under pandemien har jeg hørt mange familier sige, at de altid godt har kunnet tænke sig at få hund, men de har ikke haft tid og overskud til at starte en hvalp op på en ordentlig måde. For en hund er en tidsmæssig investering. Vi har ikke fået mindre travlt, alligevel har vi i stigende grad lyst til at indgå i den forpligtelse, det er at have en hund.

 

Danskerne vil forstå hundens indholdsfortegnelse

Hos Dansk Kennel Klub har man under pandemien oplevet at få ekstra-mange henvendelser fra familier, som overvejer, hvilken hund der passer til netop det, de kan tilbyde og forventer af en hund.

- Det er virkelig positivt, at danskerne tager sig tid til at undersøge hunderacerne og tale et hvalpekøb igennem – i stedet for at lave de impulskøb, vi som forening længe har advaret imod - Danskerne har fået en større forståelse for, og lyst til, den livsstil der hører med til det at have hund. Ligesom der er en større forståelse for, at hunden rent tidsmæssigt kræver noget andet og mere end f.eks. katten. DKK´s hjemmeside, købhund.dk, der beskriver de fysiske og mentale forskelle på alle de hunderacer, der findes i Danmark, er blevet massivt besøgt det seneste år. Og DKK´s information bliver kimet ned med spørgsmål, som viser, at danskerne ikke bare har været i gang med at dulme corona-kedsomheden med en hundehvalp, fortæller Lise Lotte Christensen.

- Danskerne har brugt coronatiden på at afdække, om de er klar til den livsstil, det er at få hund, ”hele hunde-pakken, året rundt”. Danskerne researcher for at finde ud af, hvilken hunderace der passer til netop dem. Det har igennem mange år været DKK´s store mission at lære danskerne, at hunderacerne er meget forskellige og forstå, hvorfor man skal købe hund med omtanke. Danskerne ønsker i stigende grad at kende deres hunds ”indholdsfortegnelse” og har stor fokus på den enkelte races brugsmæssige egenskaber. Og det er positivt, for det har stor betydning for, hvordan hunden trives i sin familie. For en hund er ikke bare en hund, understreger Lise Lotte Christensen:

- I Danmark er der mere end 300 meget forskellige hunderacer at vælge imellem – alle fremavlet til meget forskellige formål. Det kommer til udtryk i deres væremåde og deres behov for træning og aktivering. Hunderacer er ikke bare af udseende men også i deres adfærd meget forskellige. Nogle holder sig tæt op ad ejer, andre er meget selvstændige og går helst egne veje. Nogle har let til gøen, andre gør sjældent osv. Valget af hunderace med omtanke kan gøre hele forskellen på succes og stress for hund såvel som for ejer, understreger Lise Lotte Christensen.

 

Racetænkning giver mening

Lise Lotte Christensen vil gerne slå et slag for, at vi indenfor hundeverdenen går fra at lade ordet ”racetænkning” være et fyord til at blive et fedt ord:

- For mange mennesker kan ordet ”race” godt være negativt værdiladet, men i dyreverdenen giver det mening: Ønsker jeg mig en ko, der giver meget mælk, vil jeg ikke anskaffe mig kødkvægsrace - de giver kun lidt mælk, men har store muskler og spiser mere foder. Vil jeg have en hyggepony til min 5-årige, skal jeg heller ikke købe en fuldblods galophest. Sådan er det også med hunderacer – de er alle skabt med forskellige brugsmål for øje. Ligesom de forskellige hunderacer har forskellige særpræg, har de også forskellige behov: - At vi i DKK nu oplever et stigende pres på vores informationskanaler, opfatter vi positivt – potentielle hvalpekøbere tænker sig om og sætter sig ind i hundens ”varedeklaration”, så den matcher med det, familien kan tilbyde. Dermed er der større sandsynlighed for succes for både hund og ejer. En hund bliver i gennemsnit 10-15 år gammel, så derfor er det allervigtigste, når du skal vælge hund, at du IKKE vælger med øjnene eller med hjertet men i stedet med omtanke og husker, at et hvalpekøb er for livet. Det giver det bedste udgangspunkt for at kunne udnytte det store potentiale, der er i vores fælles relation og samliv med hunden, siger Lise Lotte Christensen

Du kan se undersøgelsens resultater her.

Læs også

Hvorfor logrer hunde med halen?

07-02-2024 19:18, af Anne Cecilie Sohl

For et sted mellem 15-50.000 år siden blev hunden domesticeret af mennesket. Siden da har arten gennemgået en gennemgribende forandringsproces. Nu skriver Videnskab.dk at et nyt studie publiceret i tidsskriftet Biology Letters har fundet frem til at hundens logren med halen måske også er påvirket af mennesket. 

 

Millioner til forskning i hunde og andre dyr

25-01-2024 11:28, af Anne Cecilie Sohl

Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.

Hundens kolde snude

04-07-2023 08:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Forskning peger på, hvad hunden bruger den kolde snude til. For den er ikke kun til at genere ejeren med om morgenen

Millionbevilling til nyt dansk forskningscenter

02-01-2020 12:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Professor Peter Sandøe modtager bevilling på en million kroner. Bevillingen skal danne grundlag for etablering og første års drift af Dansk Center for Forskning i Velfærd hos Familiedyr. Centeret skal forske i velfærdsproblemer hos familiedyr. Det skriver dyrlægen.nu

KLUMME: Nyt Center for Forskning i Velfærd hos Familiedyr

20-10-2020 08:34, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Som sædvanlig bringer vi månedens klumme fra Magasinet HUNDEN. Denne gang er det professor ved Københavns Universitet og leder af Center for Forskning i Velfærd hos Familiedyr, Peter Sandøe, der står for klummen

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader