Forskerne ved også fra forskellige undersøgelser, at mellem 15-20% af alle hunde har dannet antistoffer mod Borrelia Burgdorferi som tegn på, at de på ét eller andet tidspunkt er blevet bidt, men ikke alvorligt, og kroppen har nået at reagerer.
– I dag kan vores hunde blive vaccineret mod Borrelia Burgdorferi, fortæller dyrlæge Astrid Holtet. Vaccinen hedder Trilyme og gives som almindelig injektion. Den giver beskyttelse et helt år, men man skal passe lidt på i starten, da immuniteten først træder i kraft efter ca. en måned, beretter hun videre.
Borrelia Burgdorferi viser sig som feber, træthed, halthed og slingren, epilepsi, lammelse af ansigtsnerven og muskelsmerter.
TBE
Astrid fortæller, at vaccinen ikke virker mod de andre sygdom, skovflåterne kan overføre, for eksempel Tick-borne encephalitis forkortet til TBE
– Man har kendt til denne sygdom hos hunde i over 30 år, og sygdommen er desværre i fremgang, beretter Astrid.
TBE fandtes i mange år kun på Bornholm, men i takt med at vi rejser mere mellem landsdelene, spredes denne sygdom selvfølgelig også. I øjeblikket findes den på Sjælland og i Østjylland, men man må formode, at det kun er et spørgsmål om tid, før den er spredt til hele landet.
Læs også: Når hugormen hugger
Sygdommen viser sig et sted mellem 7-10 dage efter, hunden er blevet bidt. Den udvikler høj feber og mistet appetitten, og måske kaster den også op. Derefter vil der opstå neurologiske symptomer såsom kramper og lammelse, og du kan få besvær med at få kontakt med din hund. Hunden vil selvfølgelig også blive meget træt. I værste fald kan det ende med døden.
Den eneste måde, hvorpå du kan undgå, at din hund får sygdommen, er ved at undgå, at den bliver bidt.
Anaplasmose
Symptomerne minder meget om TBE, med de omfatter også øget tørst og problemer med luftvejene. I nogle få tilfælde ses blødninger fra slimhinder, næseblod og nedsat blodprocent. Op mod 25% af de danske skovflåter er inficeret med denne bakterie.
Inficeret flåter lever længere
Et studie af flåter foretaget af forskere ved universitetet Neuchâtel i Schweiz har desværre vist, at flåter, som er inficeret med Borrelia Burgdorferi lever længere, da de er mere modstandsdygtige over for tørke. Bakterien sørger altså for – som en anden alien – at holde sin vært i live, så bakterien kan finde flest mulige ofre.
Som en sidste krølle på halen i denne miniserie om flåter, har Hunden.dk talt med Per Moestrup Jensen, som forsker i flåter.
– Herhjemme vil vi formentlig se en ny type flåt i løbet af de kommende år i takt med, at klimaet bliver varmere. Flåten kaldes dermacentor reticulatus, og den bærer nogle helt andre sygdomme.
Flåtens evne til at tilpasse sig er fænomenal, og den formerer sig hurtigere ligesom dens cyklus fra larve til voksen flåt også sker hurtigere.
Vi har med andre ord langt fra sat det sidste punktum i beretningen om flåter og de sygdomme, de kan overføre.
Flåt-sæsonen er for længst skudt i gang – vi ser på hvordan du fjerner dem, når de har sat sig fast
Skovflåter har vi ikke set så meget til de sidste par måneder, men når frosten løsner sit greb i jorden og temperaturen stiger en smule, vil de igen blive aktive og klar til at bide sig fast i både hunde og mennesker. Vi ser lidt nærmere på, hvad flåten egentlig er
Det er muligt at vaccinere sin hund mod sygdommen borreliose, men hvad er det for en sygdom der ligger bag vaccinationen?
Vi ser det jævnligt - særligt på de sociale medier - at den gennemsnitlige dansker er træt af de mange efterladte hunde-høm-høm'er der skal trædes uden om på gader og stræder. Men problemet er langt fra kun dansk.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Efter en række angreb, der har ført til dødsfald og alvorlige skader, kommer de amerikanske XL Bully-hund i Storbritannien under den farlige hundelov inden udgangen af året.
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik
Agria Dyreforsikring har lanceret en ny podcast om livet med vores elskede firbenede venner.