Hunde og den dødelige borrelia

24-07-2017 17:37, af Anne Ekenberg

Borrelia Burgdorferi. Ligesom ved mennesker kan skovflåten overfører sygdommen borreliose. Sygdommen kaldes helt korrekt Borrelia Burgdorferi. Skovflåter, som er inficeret med denne bakterie, findes overalt i landet, men der er meget stor geografisk variation

Copyright Ridehesten.com

Forskerne ved også fra forskellige undersøgelser, at mellem 15-20% af alle hunde har dannet antistoffer mod Borrelia Burgdorferi som tegn på, at de på ét eller andet tidspunkt er blevet bidt, men ikke alvorligt, og kroppen har nået at reagerer.

– I dag kan vores hunde blive vaccineret mod Borrelia Burgdorferi, fortæller dyrlæge Astrid Holtet. Vaccinen hedder Trilyme og gives som almindelig injektion. Den giver beskyttelse et helt år, men man skal passe lidt på i starten, da immuniteten først træder i kraft efter ca. en måned, beretter hun videre.

Borrelia Burgdorferi viser sig som feber, træthed, halthed og slingren, epilepsi, lammelse af ansigtsnerven og muskelsmerter.

TBE

Astrid fortæller, at vaccinen ikke virker mod de andre sygdom, skovflåterne kan overføre, for eksempel Tick-borne encephalitis forkortet til TBE

–  Man har kendt til denne sygdom hos hunde i over 30 år, og sygdommen er desværre i fremgang, beretter Astrid.

TBE fandtes i mange år kun på Bornholm, men i takt med at vi rejser mere mellem landsdelene, spredes denne sygdom selvfølgelig også. I øjeblikket findes den på Sjælland og i Østjylland, men man må formode, at det kun er et spørgsmål om tid, før den er spredt til hele landet.

Læs også: Når hugormen hugger

Sygdommen viser sig et sted mellem 7-10 dage efter, hunden er blevet bidt. Den udvikler høj feber og mistet appetitten, og måske kaster den også op. Derefter vil der opstå neurologiske symptomer såsom kramper og lammelse, og du kan få besvær med at få kontakt med din hund. Hunden vil selvfølgelig også blive meget træt. I værste fald kan det ende med døden.

Den eneste måde, hvorpå du kan undgå, at din hund får sygdommen, er ved at undgå, at den bliver bidt.

Anaplasmose

Symptomerne minder meget om TBE, med de omfatter også øget tørst og problemer med luftvejene. I nogle få tilfælde ses blødninger fra slimhinder, næseblod og nedsat blodprocent. Op mod 25% af de danske skovflåter er inficeret med denne bakterie.

Inficeret flåter lever længere

Et studie af flåter foretaget af forskere ved universitetet Neuchâtel i Schweiz har desværre vist, at flåter, som er inficeret med Borrelia Burgdorferi lever længere, da de er mere modstandsdygtige over for tørke. Bakterien sørger altså for – som en anden alien – at holde sin vært i live, så bakterien kan finde flest mulige ofre.

Som en sidste krølle på halen i denne miniserie om flåter, har Hunden.dk talt med Per Moestrup Jensen, som forsker i flåter.

– Herhjemme vil vi formentlig se en ny type flåt i løbet af de kommende år i takt med, at klimaet bliver varmere. Flåten kaldes dermacentor reticulatus, og den bærer nogle helt andre sygdomme.

Flåtens evne til at tilpasse sig er fænomenal, og den formerer sig hurtigere ligesom dens cyklus fra larve til voksen flåt også sker hurtigere.

Vi har med andre ord langt fra sat det sidste punktum i beretningen om flåter og de sygdomme, de kan overføre.

Læs også

Sådan fjerner du en flåt

16-06-2022 08:32, af Astrid Gerd Holtet

Flåt-sæsonen er for længst skudt i gang – vi ser på hvordan du fjerner dem, når de har sat sig fast

Nu er skovflåten snart aktiv igen

25-03-2018 09:35, af Astrid Gerd Holtet

Skovflåter har vi ikke set så meget til de sidste par måneder, men når frosten løsner sit greb i jorden og temperaturen stiger en smule, vil de igen blive aktive og klar til at bide sig fast i både hunde og mennesker. Vi ser lidt nærmere på, hvad flåten egentlig er   

Sygdommen bag vaccinationen – Borreliose

19-10-2017 18:39, af Astrid Gerd Holtet

Det er muligt at vaccinere sin hund mod sygdommen borreliose, men hvad er det for en sygdom der ligger bag vaccinationen?  

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Flere Chrisco-produkter tilbagetrækkes og underleverandør opsagt

20-12-2024 07:35, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.

Den ultimative hundequiz

28-12-2021 10:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde

Må min hund få and?

10-11-2021 15:02, af Astrid Gerd Holtet

Nystegt mortensand kan få mundvandet til at løbe på de fleste hunde, men pas på med at lade hunden få del af anden - skroget kan nemlig være farligt for hunde

 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Advarsel: Tilbagekaldte tyggeruller fra Chrisco skaber bekymring blandt hundeejere

16-12-2024 12:07, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

“Jeg er bekymret for min hvalps nisser”

20-12-2024 16:32, af Anne Egede

Sådan var der en, som indledte en besked til mig på messenger. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg umiddelbart var en smule mystificeret – en hvalps nisser? Men, hey, nu er det jo december, og dermed højsæson for nisser, så hvorfor ikke?

Ny æra for hundeavl skal skabe bedre rammer for sundhed og velfærd

20-12-2024 15:16, af Cecilie Friis Amstrup

Dansk Kennel Klub gør etiske anbefalinger til regler for at styrke ansvarlig hundeavl.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt