Hunde og den dødelige borrelia

24-07-2017 17:37, af Anne Ekenberg

Borrelia Burgdorferi. Ligesom ved mennesker kan skovflåten overfører sygdommen borreliose. Sygdommen kaldes helt korrekt Borrelia Burgdorferi. Skovflåter, som er inficeret med denne bakterie, findes overalt i landet, men der er meget stor geografisk variation

Copyright Ridehesten.com

Forskerne ved også fra forskellige undersøgelser, at mellem 15-20% af alle hunde har dannet antistoffer mod Borrelia Burgdorferi som tegn på, at de på ét eller andet tidspunkt er blevet bidt, men ikke alvorligt, og kroppen har nået at reagerer.

– I dag kan vores hunde blive vaccineret mod Borrelia Burgdorferi, fortæller dyrlæge Astrid Holtet. Vaccinen hedder Trilyme og gives som almindelig injektion. Den giver beskyttelse et helt år, men man skal passe lidt på i starten, da immuniteten først træder i kraft efter ca. en måned, beretter hun videre.

Borrelia Burgdorferi viser sig som feber, træthed, halthed og slingren, epilepsi, lammelse af ansigtsnerven og muskelsmerter.

TBE

Astrid fortæller, at vaccinen ikke virker mod de andre sygdom, skovflåterne kan overføre, for eksempel Tick-borne encephalitis forkortet til TBE

–  Man har kendt til denne sygdom hos hunde i over 30 år, og sygdommen er desværre i fremgang, beretter Astrid.

TBE fandtes i mange år kun på Bornholm, men i takt med at vi rejser mere mellem landsdelene, spredes denne sygdom selvfølgelig også. I øjeblikket findes den på Sjælland og i Østjylland, men man må formode, at det kun er et spørgsmål om tid, før den er spredt til hele landet.

Læs også: Når hugormen hugger

Sygdommen viser sig et sted mellem 7-10 dage efter, hunden er blevet bidt. Den udvikler høj feber og mistet appetitten, og måske kaster den også op. Derefter vil der opstå neurologiske symptomer såsom kramper og lammelse, og du kan få besvær med at få kontakt med din hund. Hunden vil selvfølgelig også blive meget træt. I værste fald kan det ende med døden.

Den eneste måde, hvorpå du kan undgå, at din hund får sygdommen, er ved at undgå, at den bliver bidt.

Anaplasmose

Symptomerne minder meget om TBE, med de omfatter også øget tørst og problemer med luftvejene. I nogle få tilfælde ses blødninger fra slimhinder, næseblod og nedsat blodprocent. Op mod 25% af de danske skovflåter er inficeret med denne bakterie.

Inficeret flåter lever længere

Et studie af flåter foretaget af forskere ved universitetet Neuchâtel i Schweiz har desværre vist, at flåter, som er inficeret med Borrelia Burgdorferi lever længere, da de er mere modstandsdygtige over for tørke. Bakterien sørger altså for – som en anden alien – at holde sin vært i live, så bakterien kan finde flest mulige ofre.

Som en sidste krølle på halen i denne miniserie om flåter, har Hunden.dk talt med Per Moestrup Jensen, som forsker i flåter.

– Herhjemme vil vi formentlig se en ny type flåt i løbet af de kommende år i takt med, at klimaet bliver varmere. Flåten kaldes dermacentor reticulatus, og den bærer nogle helt andre sygdomme.

Flåtens evne til at tilpasse sig er fænomenal, og den formerer sig hurtigere ligesom dens cyklus fra larve til voksen flåt også sker hurtigere.

Vi har med andre ord langt fra sat det sidste punktum i beretningen om flåter og de sygdomme, de kan overføre.

Læs også

Sådan fjerner du en flåt

16-06-2022 08:32, af Astrid Gerd Holtet

Flåt-sæsonen er for længst skudt i gang – vi ser på hvordan du fjerner dem, når de har sat sig fast

Nu er skovflåten snart aktiv igen

25-03-2018 09:35, af Astrid Gerd Holtet

Skovflåter har vi ikke set så meget til de sidste par måneder, men når frosten løsner sit greb i jorden og temperaturen stiger en smule, vil de igen blive aktive og klar til at bide sig fast i både hunde og mennesker. Vi ser lidt nærmere på, hvad flåten egentlig er   

Sygdommen bag vaccinationen – Borreliose

19-10-2017 18:39, af Astrid Gerd Holtet

Det er muligt at vaccinere sin hund mod sygdommen borreliose, men hvad er det for en sygdom der ligger bag vaccinationen?  

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt