Hunde kan lære at reagere på mange forskellige ting – som lyden, synet eller lugten af noget bestemt – og det udnytter vi, når vi lærer vores hunde at gøre noget på kommando.
Mennesker har et meget veludviklet sprog, som vi bruger når vi skal interagere med hinanden, og ord er derfor også ofte det vi vælger i kommunikationen med vores hunde. ”Sit”, ”dæk” eller ”plads” er ord, der giver mening for os – men måske er ord eller lyde ikke det mest effektive vi kan bruge, når vi skal lære vores hunde nye kommandoer, det viser ny forskning på området.
MRI-scanninger gør forskerne klogere på indlæring
Ved at undersøge 19 hundes hjerner med en MRI-scanner, har et forskerhold set nærmere på hvilken type kommandoer hunde lettest lærer – verbale, visuelle eller duftbaserede? De undersøgte hjerneaktivitet på bestemte områder af hjernen, der er forbundet med indlæring, imens de lærte hundene en ny kommando. Kommandoen var enten et ord, et tegn eller en duft, og de analyserede derefter hvor hurtigt hundene lærte de forskellige nye kommandoer.
Verbale kommandoer er mindst effektive
Forskerne fandt ud af at hundene i studiet lærte hurtigere, når kommandoen var visuel, altså noget som hundene så, eller når kommandoen var en bestemt duft. Verbale kommandoer i form af bestemte ord, var sværest for hundene at lære.
Ifølge forskerne, peger studiet dermed på at træning med ord som kommandoer er den mindst effektive måde at arbejde på, når vi gerne vil lære hundene nye ting. I stedet bør vi formentlig udskifte ordene med håndtegn eller noget andet hundene kan se – det vil gøre indlæringen en del lettere for vores hunde.
Kilde:
Prichard et al. Fast neural learning in dogs: A multimodal sensory fMRI study. Scientific Reports volume 8, Article number: 14614 (2018)
Kan du forestille dig at løbe med din hund som makker og samtidig få både motion, sjov og et stærkere bånd? Det er netop, hvad Canicross handler om! Denne hurtigt voksende sport kombinerer løb og hundetræk i smukke omgivelser, og alle hunderacer kan være med.
Sæt kryds i kalenderen den 23. marts 2025, hvor DIRTY PAWS - Løbeklub for hund og ejer inviterer til Danmarksmesterskaberne i canicross, bike- og scooterjoring. Stævnet afholdes i smukke Tisvilde Hegn under Dansk Canicross Forbund og lover en dag fyldt med fart, hundeglæde og fællesskab.
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Man hører ofte, at man skal belønne hunden med godbidder, når man træner den. Men hvad gør man, hvis hunden ikke gider de lækre hapser
En stor amerikansk undersøgelse fra Washington State University har kigget på skader hos agilityhunde, og hvordan man forebygger korsbåndsskader
I dag kan man høre og læse overalt i hundeverdenen hvor vigtigt socialisering og miljøtræning er. Der er skrevet bøger om det og der snakkes ofte om hvor vigtigt det er at hvalpen kommer ud og får en lang række oplevelser og får stimuleret alle sine sanser. Det giver den mental robusthed. De fleste opdrættere starter allerede på dette vigtige arbejde mens hvalpene bor hos dem
I den seneste udgave af HUNDEN var noget af teksten faldet ud af en af artiklerne. Derfor får du muligheden for at læse hele artiklen om Den gode start - om socialisering og miljøtræning, her på nettet
Det regner, og mine hunde vil ikke ud. Men kors, hvor de keder sig! Et eller andet skal der ske, mens vi venter på tørvejr. Så her er, hvad jeg har i sinde at byde dem…
Om at arbejde hensigtsmæssigt med sin hund
Social indlæring er en effektiv måde at lære nye ting på, og en indlæringsmåde, som er vigtig for hunde. Voksne hundes evne til at lære fra andre er velundersøgt, og et forskerhold har nu også vist, at helt unge hvalpe også evner at lære nyt på denne måde
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.