En af grundene til uheldene skyldes hugormens biologi. Slangen er det, der kaldes vekselvarm, hvilket betyder, at den ikke kan regulere sin egen kropstemperatur, men afhænger af varmen fra omgivelserne – og bliver der for koldt, har den ikke kræfter nok, til at bevæge sig. Møder hundene derfor en slange på en halvkold forårsdag, eller en tidlig morgen inden solens stråler rigtig har fået kraft, kan slangen have svært ved at flygte – og når den ikke kan komme væk, så bliver forsvar dens eneste mulighed.
Det er dog ikke nødvendigvis den eneste forklaring på at hunde relativt ofte kommer i klammerier med hugorme. Et nyt amerikansk studie har nemlig vist, at hunde ikke virker til at have en naturlig frygt for giftige slanger – tvært imod, så udløser duften af dem en undersøgende og nysgerrig adfærd, der får hundene til at opsøge de farlige krybdyr.
Forskerne bag studiet stillede en række hunde over for duften af en giftslange, mens de registrerede, og efterfølgende analyserede, hundenes adfærd. Det de så hos hundene var, at de ivrigt opsøgte duften – uden at vise nogle tegn på frygt.
Forskerne mener, at deres resultater viser, at hunde ikke har en medfødt frygt fra giftige slanger, der kan beskytte dem mod at blive bidt, og at det kan være med til at forklare nogle af de mange slangebid, der ses hos hunde, som kommer i nærheden af giftslanger. Dermed peger det amerikanske studie altså på endnu en god grund til, at danske hundeejere skal være forsigtige, når de bevæger sig i områder med mange hugorme sammen med deres hund.
KILDE:
Mulholland et al. The nose may not know: Dogs’ reactions to rattlesnake odours. Applied Animal Behaviour Science, 6 April 2018
Fra insektstik og hugormebid til algeforgiftning og vandhale – se listen over de 10 hyppigste årsager til, hvorfor vores hunde må til dyrlægen i sommersæsonen, og få tip til, hvordan du bedst passer på din firbenede ven.
De første danske hunde har allerede været i nærkontakt med hugorme, der netop er vågnet fra deres lange dvale. Risikoen for at hunden bliver bidt, er ekstra høj lige nu, fordi hugormene på denne årstid stadig er sløve, og er længere tid om at flygte, når de hører os og hunden komme.
Foråret bringer lysere dage og flere udendørs eventyr for din hund. Men årstiden rummer også risici som flåter, giftige planter og hugorme.
Redningsarbejdere har indtil nu fundet tre levende hunde i ruinerne efter det kraftige jordskred i Norge. Den seneste blev fundet mandag aften seks dage efter jordskredet
Efteråret er over os, og med det er årets influenzasæson skudt i gang. Har man en hund, kan man glæde sig over at have en at hygge med, når man ligger syg – men kan vi mennesker egentlig smitte vores hunde
Når familierne skal nyde sommerlandet, strømmer de til stranden – men her er det vigtigt specielt for hundeejerne at være opmærksomme på de skjulte farer, der lurer under sandet og i det lave vand.
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.