Glade berner sennenhunde trak i arbejdstøjet

01-06-2025 15:55, af Cecilie Friis Amstrup

En grøn græsplæne, rullende hjul og logrende haler dannede rammen om en særlig dag for både nybegyndere og rutinerede hundeførere, da berner sennenhunde fik lov at vise, hvad de er skabt til: vognkørsel

Copyright Ridehesten.com
Berner sennenhunden Mason og hans ejer, Brian Pedersen, er taget helt fra Fyn til Frederiks i nærheden af Viborg for at dyrke deres fælles hobby: vognkørsel. Foto: Wiegaarden/Cecilie Friis Amstrup

På græsset foran en idrætshal i Frederiks står store, rolige hunde side om side med deres ejere. Ved siden af dem ligger seletøj, trævogne, plastikdunke og gule kegler. Stemningen er venlig og fokuseret. Det er ikke bare en søndag i godt selskab. Det er vognkørselsdag for Dansk Berner Sennen Klub.

Berner sennenhunden har rødder som trækhund i Schweiz, hvor den blev brugt til at transportere mælk og brænde. I dag er det hverken mælk eller brænde, der skal hentes, men hundene får stadig lov at opleve, hvordan det føles at arbejde tæt sammen med deres menneske om en opgave.

Copyright Ridehesten.com
En berner sennenhund blev oprindeligt brugt til at trække vogne efter sig og dermed hjælpe til på gården. Foto: Wiegaarden/Cecilie Friis Amstrup

Tålmodighed og tillid er nøglen
Joanna Gram fra klubbens aktivitetsudvalg har undervist i vognkørsel i flere år. Hun ved, hvor vigtigt det er, at både hund og ejer får en god introduktion til opgaven.
– Man starter ikke med vognen. Først skal hunden lære at gå med sele, så vænner vi den til lyde og bevægelser med lette dunke bag sig. Først derefter prøver vi med stænger og til sidst en rigtig vogn, forklarer hun.

På pladsen i Frederiks er der både begyndere og mere erfarne hunde. For dem, der har prøvet det før, har Joanna opstillet små udfordringer. Ekvipagerne skal gå slalom, balancere over en bro og gennem en låge, hvor hunden skal vente roligt, mens ejeren lukker bag sig. Det hele trænes i hundens tempo.
– Vognkørsel er ikke noget, man presser igennem. Det skal være en fælles oplevelse, siger Joanna.

Første skridt for den unge vildbasse
Chelsea er 11 måneder og har aldrig prøvet vognkørsel før. Hun er med sin ejer Helle Bonde og Helles søn Asger, og allerede fra første øvelse er det tydeligt, at der er noget, der falder på plads for den unge tæve.
– Hun har så meget energi og har været en rigtig vildbasse, så jeg tænkte, at det her kunne være en god måde at få brugt hovedet på. Og det virker, lyder det fra Helle, mens Chelsea får ros og en godbid efter at have gået roligt med selen på.

Asger følger sin firbenede ven med smil i øjnene. – Hun plejer at være ret vild, men i dag er hun fokuseret og tænker meget. Jeg er ret imponeret over, hvor hurtigt hun fanger det, siger han.

Copyright Ridehesten.com
Joanna (t.v.) hjælper Helle med at guide Chelsea, mens hun trækker stængerne med de to hjul ved siden af. Det er et led i at få Chelsea til at vænne sig til fornemmelsen af, at der er noget bag hende. Foto: Wiegaarden/Cecilie Friis Amstrup

Familien havde øvet lidt hjemmefra, men dagens opgaver var nye for Chelsea. Alligevel trives hun i det rolige tempo og med den klare kommunikation.
– Jeg er virkelig positivt overrasket. Det her er uden tvivl den bedste form for træning, jeg har prøvet med hende. Vi lærer så meget om timing, tålmodighed og om at lade hende tænke sig frem i stedet for at lokke hende, forklarer Helle.

– Man kan virkelig se, hvordan hendes hjerne arbejder, og det gør hende træt, men på den gode måde, smiler Asger.

Copyright Ridehesten.com
Helle Bonde, hendes berner-tæve Chelsea på 11 måneder og hendes søn Asger Gitz-Johansen havde en læringsrig og hyggelig dag sammen til vognkørselskursus. Foto: Wiegaarden/Cecilie Friis Amstrup

Nye udfordringer for den glade arbejdshund
På asfalten foran bygningen går Mason med rolige, sikre skridt. Den store hanhund er to år og har allerede trænet vognkørsel i over et år. Hans ejer, Brian Pedersen, går ved siden af, men i dag er det lidt anderledes end normalt.
– Det plejer at være min kone Anette, der går med ham. I dag hjælper hun med undervisningen, så jeg fik snoren. Det er Mason lidt forvirret over, da han virkelig er mors dreng, fortæller Brian med et grin. 

Copyright Ridehesten.com
Mason synes, det var lidt mærkeligt, at det ikke var "mor", som styrede snoren i dag, men tog det hele i stiv pote. Foto: Wiegaarden/Cecilie Friis Amstrup

Brian og Anette har haft fire berner sennenhunde gennem tiden, men det er første gang, de har kastet sig ud i vognkørsel. De blev nysgerrige på aktiviteten efter at have set en vognkørselsparade til en udstilling i Dansk Berner Sennen Klub. Nu er det blevet deres fælles fritidsinteresse.
– Det er noget, vi gør sammen, og det betyder meget. Nu hvor børnene er flyttet hjemmefra, har vi mere tid til det her, og Mason elsker det. Han lyser op, når vi tager selen frem, siger Brian.

For Mason handler det ikke kun om at trække en vogn. Det handler om samarbejdet, om at få opmærksomhed og om at løse en opgave sammen med sine mennesker.

Uofficielle prøver med store ambitioner
Vognkørsel er ikke en officiel konkurrencegren i Danmark, men det forhindrer ikke klubben i at afholde uofficielle prøver. Ved klubbens forårsudstilling i Emmerbølle den 24.-25. maj blev der igen i år afholdt vognkørselsprøver og vognkørselsparade, og det er netop til sådanne begivenheder, kurser som det i Frederiks forbereder hund og fører.

– I Sverige findes der officielle prøver med dommere og opdelte klasser, forklarer Joanna og tilføjer: – Vi har faktisk to danskere med svensk dommeruddannelse, men de dømmer kun i Sverige. Herhjemme er det stadig uofficielt, men vi håber, interessen kan vokse.

Prøverne er delt op i begynderklasse og klasse 1, hvor forskellen blandt andet handler om førerens position i forhold til vognen. På den måde er der plads til at udvikle sig i takt med erfaringen.

Copyright Ridehesten.com
Der var også mulighed for at forfine vognkørselsarbejdet for nogle af de mere erfarne hunde og hundefører. Foto: Wiegaarden/Cecilie Friis Amstrup

Vognkørsel med nærvær og målrettet ro
Solen bryder frem mellem skyerne, mens endnu en berner sennenhund iført sele går gennem banen med et par hjul bag sig. Ejeren følger med ved siden af og roser med rolig stemme. Hunden lytter, reagerer og logrer.
Vognkørsel handler ikke kun om at lære en teknik. Det handler om kontakt, kommunikation og det fælles fokus, der opstår, når hund og menneske arbejder sammen mod en fælles opgave.

– Når en berner går for vogn, gør den det ikke alene. Den gør det sammen med sit menneske. Det er ikke bare en øvelse, det er et partnerskab, siger Joanna Gram.

Klubbens træningspladser har mulighed for at låne vognkørselsudstyr, og der er også mulighed for at træne hos Joanna. Dansk Berner Sennen Klubs aktivitetsudvalg står klar til at hjælpe alle, der er nysgerrige på vognkørsel uanset erfaring.

Dagens træning i Frederiks viste, at samarbejdet mellem hund og ejer vokser stærkt, når det får tid, opmærksomhed og en meningsfuld retning.

Copyright Ridehesten.com
Dansk Berner Sennen Klub arrangerer vognkørselskurser i hele landet om foråret, men klubbens træningspladser kan låne udstyret og afholde egne arrangementer. Foto: Wiegaarden/Cecilie Friis Amstrup

Læs også

Hund reddede to fra druknedøden

09-02-2016 12:59, af Tine Luther
En utrænet berner sennenhund reddede i sidste uge to mennesker fra at drukne ved den californiske kyst.

Din nye hundehvalp

31-05-2014 09:25, af Tine Luther
Pia Skaarup Larsen, opdrætter af berner sennenhund og leverandør af mange artikler til HUNDEN, har forfattet en samtalebog til børnefamilier, der skal have hundehvalp.

Cavalierklubben i Danmark udtaler sig

31-10-2023 08:03, af Anne Cecilie Sohl

Efter domsafsigelsen i Norge, der forbyder opdræt af Cavalier King Charles Spaniels med NKK stambog (Norsk Kennel Klub), har der, i danske medier, været fokus på sundheden i de danske hunde - herunder Cavalier King Charles Spaniel. 

Fysisk aktive hunde kan have gavn af antioxidanter

15-05-2018 15:28, af Astrid Gerd Holtet

Nyt amerikansk studie viser at fysisk aktive hunde kan have gavn af et tilskud af antioxidanter     

Mynder på DKK Ringsted

06-03-2023 08:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der var lagt op til en marathon lure coursing træning med 70 løb, da mynderne afholdt deres første aktivitet på DKK’s nye hundeaktivitetscenter i Ringsted i weekenden

Skue ikke for alle alligevel

23-05-2019 08:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ønsket om at gøre alt så godt har nu vist sig ikke at lykkes for Dansk Retriever Klub, da en specialklub ikke kan holde skue for alle racer. Derfor er skuet på Hundedagene på Rosenholm slot igen begrænset til retrievere

Politiet efterlyser ejere til påkørt berner sennen

04-03-2021 08:50, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En berner sennen blev tirsdag aften påkørt to gange på motorvej. Den overlevede ikke ulykkerne, og nu vil politiet gerne i kontakt med hundens ejere

Helt ny, rutineret BIS

11-05-2019 17:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det var en svensk berner sennen, der vandt lørdag BIS i Roskilde. Det bar den ikke vant til

Kemisk kastration af hanhunde

28-08-2018 08:19, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kemisk kastration af hanhunde, som også kaldes medicinsk kastration, undertrykker testiklernes aktivitet og deres produktion af kønshormonet testosteron. Modsat den kirurgiske operation, forsvinder effekten med tiden, og hanhundens produktion af testosteron vender tilbage. Vi ser lidt nærmere på hvordan den kemiske kastration virker

 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra HUNDEN: Raceportræt af den loyale rottweiler

15-07-2025 07:00, af Uli Nomis m.fl.

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

’’Uden James var jeg ikke mødt op’’

12-07-2025 07:24, af Yasmin Bøllehuus

Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Helen og hundene udforsker Norges vilde fjelde

13-07-2025 06:55, af Cecilie Friis Amstrup

Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

Fra HUNDEN: Løber hjertet af med dig i hvalpekøbet?

11-07-2025 07:01, af Lotte Evers, Agria Dyreforsikring

Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.

Fra HUNDEN: Raceportræt af den alsidige border collie

14-07-2025 06:39, af Hanni Zimmer

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet