Forskning om service- og arbejdshundes kognitive evner

13-03-2022 08:13, af Astrid Gerd Holtet

En hunds kognitive evner har stor betydning for hvorvidt den kan blive en god service- og arbejdshund, viser studie fra Arizona Canine Cognition Center

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Service- og arbejdshunde hjælper mennesker med en lang række forskellige opgaver. Vi bruger hunde til alt fra at hjælpe folk med nedsat syn til at finde mennesker begravet i ruiner efter naturkatastrofer.

Træningen af disse højt specialiserede hunde er lang og omkostningsfuld, og langt fra alle hunde egner sig til disse krævende arbejdsopgaver. Mange af de hunde der starter træningen, kommer aldrig i mål, og ender i stedet som almindelige familiehunde. Der er derfor stort fokus på at finde de rette hunde til træningsprogrammerne, for at begrænse frafaldet mest muligt.

Arizona Canine Cognition Center, som er del af Arizona Universitet arbejder med at finde nye måder til at finde frem til de rigtige hunde. Der har i lang tid været stor fokus på hundenes fysik og temperament, når nye hunde skal udvælges, men i et nyt studie har centeret kigget nærmere på hundenes kognitive evner, og hvorvidt disse kan forudsige deres succes som service- og arbejdshund.

Forskerne bag studiet peger på, at hundene stilles overfor vanskelige opgaver når de træner, som de skal kunne løse. Derudover skal de evne at komme op med nye løsninger på opgaver, når tingene ikke går efter bogen ude i den virkelige verden.

Forskerne bag studiet undersøgte to typer af service- og arbejdshunde; servicehunde, der hjalp folk med fysiske handicap, og bombehunde, der arbejdede for den amerikanske flåde. De testede næsten 300 unge hunde i en lang række puslespil og problemløsningsopgaver.

Det forskerne kom frem til var, at de hunde, der egnede sig til netop disse to typer jobs, havde brug for væsentligt forskellige egenskaber.  For servicehundene var det først og fremmest vigtigt at de var opmærksomme på ejerne og evnede at holde øjenkontakt i lang tid ad gangen. Hos bombehundene derimod, var det vigtigt at de havde en god korttidshukommelse og at de var følsomme overfor menneskeligt kropssprog.

Forskerne kiggede derefter på hvorvidt de ved hjælp af kognitive tests kunne forudsige, hvilke hunde der blev gode til deres job, og de fandt at de med stor præcision kunne forudsige hvilke hunde, der ville ligge blandt de bedste 25%, når de gennemførte den afsluttende godkendelse.

Dermed peger holdet fra Arizona Canine Cognition Center på, at hundenes kognitive evner bør testes på lige fod med deres fysik og temperament, når de kommende service- og arbejdshunde skal udvælges.

 

Læs også

Har du råd til kæledyr? Find ud af om Fido sprænger budgettet

21-06-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Det er dyrere at være hunde- end katteejer. Det er i sig selv måske ikke overraskende, men hvad koster det egentlig pr. måned at have hund eller kat? Det har 800 hunde- og katteejere svaret på – og her kan du også læse, hvad der er årsag til forskellen i udgifterne.

Flot afslutning i Vejen

16-06-2024 21:00, af Anne Cecilie Sohl

Søndag i Vejen bød trods nogle mørke skyer og få regnbyger, på meget mere solskin og varme, til de mange engagerede hunde og førere. 

God start i Vejen

14-06-2024 20:50, af Anne Cecilie Sohl

Fredag åbnede DKK ballet til dette års udstilling i Vejen. Dagen bød på både godt vejr, glade hunde og førere. 

Servicehunde til Handicappede inviterer til Dog-a-thon

20-08-2011 09:25, af Tine Luther
Gå en tur i Dyrehaven og støt en god sag.

Oplev et spændende foredrag om servicehunde og støt en god sag

03-12-2010 10:14, af Anne Kristine Tollestrup
Foreningen STH - Servicehunde til Handicappede giver i det nye år en helt enestående mulighed for at deltage i et foredrag om servicehunde.

Er hunde særligt kloge?

04-06-2021 12:21, af Astrid Gerd Holtet

En gennemgang af forskningen inden for hundes intelligens peger på, at vi måske har en tendens til at overvurdere vores firbenede familiemedlemmer

Smart: Hundetræning skal forhindre hærværk

01-07-2020 12:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Herfølge er man godt træt af hærværk ved fodboldbanerne, derfor forsøger man nu at dæmme op for det med civil hundetræning

16 ting der viser hvor højt din hund elsker dig

19-10-2023 11:26, af Anne Cecilie Sohl

Der er mange måder hvorpå vi mennesker fortæller at vi holder af hinanden, men på hundesprog er det ikke altid nemt at forstå. Derfor får du her 16 måder du kan bruge til at afkode hvornår og hvordan din hund forsøger at fortælle den elsker dig.

Superhunde på DR i aften

15-03-2021 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Klokken 20 i aften kan du se første afsnit af en programrække om servicehunde

Dansk opfindelse giver hunden digital hjernegymnastik

26-01-2022 14:53, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

 Danske Go Dogo vil med kunstig intelligens afhjælpe kedsomhed og forebygge depression hos hunde. Et smart digitalt set-up hjemme i stuen udfordrer hunden med mentalt stimulerende opgaver, som er udviklet i samarbejde med dyrlæger og adfærdseksperter. Når opgaven er løst, kvitteres automatisk med en godbid. Kvinden bag har brugt sine egne hunde til udvikling af systemet, som hun selv beskriver som en slags 'sudoku' for hunde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt