Få et godt besøg hos dyrlægen

01-11-2017 12:09, af Astrid Gerd Holtet

Vil du gerne gøre dyrlægebesøgene behagelige? Her får du 3 gode råd til at forebygge dyrlægeangst hos din hund! 

 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Mange hunde er bange for dyrlægen, og besøgene på klinikken bliver hurtigt en ubehagelig oplevelse for både hund og ejer. Man kan dog mindske sandsynligheden for at hunde udvikler en angst for dyrlægen ved at tage fat om det fra starten. 

Dårlige associationer

Hunde er rigtig gode til at koble ubehagelige oplevelser sammen med mennesker, steder eller lugte. Det vil sige at oplever de noget ubehageligt, fx smerte eller stress, kan de hurtigt koble det til det lokale de er i, den person, der står ved siden af dem, eller lugten i lokalet. Næste gang de møder personen, lokalet eller duften, vil de huske det ubehag de oplevede.

Hvordan kan man forebygge dyrlægeangst?

Desværre er dyrlægebesøg en gang i mellem ubehagelige, og for nogle hunde kan selv ting som en vaccination, en mikrochipning, eller blot en undersøgelse være stressende. For at mindske den stress, der er forbundet med besøget, er det en god idé at vænne hvalpen til dyrlægebesøgene helt fra starten af på en god og behagelig måde. Jo mere hvalpen er vandt til rutinerne omkring et besøg, jo mindre er sandsynligheden for, at de udvikler problemer senere i livet.

3 god råd til at forebygge dyrlægeangst:

1. Kom på besøg for sjov

Det er rigtig godt hvis hvalpen kan vænnes til at besøge dyrlægen fra den er helt lille – og uden at der sker noget ubehageligt. Langt de fleste dyreklinikker synes det er hyggeligt, hvis hvalpen kommer på besøg i venteværelset, også selvom man ikke har en tid den dag - så kig forbi dyrlægen og udforsk venteværelset en gang imellem.

Ofte vil receptionisten eller veterinærsygeplejersken oven i købet have lidt godbidder hvalpen kan få. Tag også gerne selv nogle lækre godbidder med, som du giver hvalpen, imens den er i venteværelset. På den måde lærer hvalpen, at dyrlægens venteværelse er forbundet med noget godt – nemlig flinke mennesker og lækre godbidder. 

2. Lær hunden at blive håndteret

For at dyrlægen kan udføre sit arbejde, skal han/hun kunne undersøge hunden, eksempelvis kigge den i ørene, åbne munden og røre ved poterne – alt sammen noget som ikke er naturligt for hunden. Det er derfor vigtigt at den lærer at det ikke er farligt. Det gøres bedst ved at den først vænnes til det i trygge omgivelser med mennesker den kender.

Lær derfor din hvalp at det ikke er farligt at blive ”undersøgt” ved lige så stille at røre ved ører, tænder og poter. Gå stille og roligt frem – hvalpen må aldrig virke utilpas med situationen, og giv den gerne godbidder imens.

3. Slap af ved dyrlægebesøget

Når hvalpen så skal til ind i konsultationsrummet er det vigtigt at det foregår stille og roligt. Lad hvalpen komme ind og undersøge omgivelserne i ro og mag. Giv den gerne godbidder derinde, så den synes det er lidt ekstra sjovt. Lad den hilse på dyrlægen inden den kommer op på undersøgelsesbordet, og lad gerne også dyrlæge give den lidt godbidder. De fleste dyrlæger har en skål med godbidder stående til netop dette formål.

Slap af når du er der inde, også selvom du synes det er ubehagelig at hvalpen eksempelvis skal stikkes. Hvalpen kan mærke, hvis du er nervøs og det kan let få den til at føle sig utryg ved situationen.   

Hellere forebygge end behandle

Har hunden først udviklet en angst for dyrlæger, er det svært at få den til at synes det er rart, derfor er det vigtigt at få trænet hvalpen helt fra starten. 

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Fra Magasinet HUNDEN: Hundeklinikken gør dyrlægebesøget hyggeligt

26-05-2023 12:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Alle hunde skal på et eller andet tidspunkt forbi dyrlægen, og det er ikke alle, der synes, det er en fest. På Hundeklinikken i København gør de noget ved dyrlægeangst med deres helt specielle tilgang til hundene

Mindre stress ved dyrlægebesøg

10-06-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Dyrlægebesøg kan være en stressende oplevelse for mange hunde, men heldigvis kan du gøre en del for at hjælpe din hund

2 ud af 3 hvalpe bliver syge i deres første leveår

13-10-2020 08:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er forskellige symptomer, der sender hvalpene til dyrlægen. Men ofte skyldes dyrlægebesøget problemer, som hvalpeejeren med den rette viden nemt kan forebygge derhjemme

Hvalpens første jul er farlig: Antallet af dyrlægebesøg stiger med 20%

09-12-2020 08:37, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I løbet af dette særlige år er mange nye hvalpe flyttet ind hos deres nye familier og vil snart fejre deres første, strålende jul sammen. Men i juletravlheden er det vigtigt at holde øje med, hvad hvalpen stopper i sig lige fra juleguf til spændende julepynt, gavebånd eller guirlander. Der er meget, der skal holdes uden for rækkevidde. Agria Dyreforsikrings statistikker viser en stigning på 20% omkring jul og nytår i akutte besøg hos dyrlægen, især fordi hunden har spist noget, den ikke kan tåle

Bailey brækkede benet efter fald fra sofa

28-11-2017 15:45, af Lina Porsborg Laursen

Den 10 uger gamle dværgpinscher Bailey faldt ned fra sofaen og brækkede benet. Der skulle to dyrlægebesøg og adskillige røntgenbilleder til før bruddet blev konstateret, men nu er benet opereret, og Bailey er klar igen

Ny app: Nu kan kæledyr gå til dyrlægen online

31-03-2021 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er nu muligt at gå til dyrlægen digitalt ved hjælp af en ny app udviklet af AniCura. Appen giver kæledyrsejere mulighed for at møde dyrlægen hjemmefra via mobilen og skal blandt andet være med til at gøre dyrlægebesøg mere fleksible og tilgængelige – også på den anden side af coronakrisen

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Farvel til Kathe Winther – en pionér inden for hundeverdenen

15-11-2024 08:02, af Cecilie Friis Amstrup

I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.

Støt borgerforslag om forbud mod nikotinposer og snus

19-11-2024 11:52, af Cecilie Friis Amstrup

Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Herning: Blue gjorde det igen!

09-11-2024 20:19, af Cecilie Friis Amstrup

Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling. 

Nu er billederne fra Herning online

15-11-2024 12:12, af Cecilie Friis Amstrup

Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.

Dramatisk eftersøgning af hunden Dolph

18-11-2024 16:16, af Cecilie Friis Amstrup

En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.

Herning: Kronen på årsværket for Blue

10-11-2024 19:49, af Cecilie Friis Amstrup

Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Herning: Særlig hæder til de danske nationalracer

10-11-2024 20:30, af Cecilie Friis Amstrup

Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse