2 ud af 3 hvalpe bliver syge i deres første leveår

13-10-2020 08:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er forskellige symptomer, der sender hvalpene til dyrlægen. Men ofte skyldes dyrlægebesøget problemer, som hvalpeejeren med den rette viden nemt kan forebygge derhjemme

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Under den første tid med Covid-19 valgte mange at fremskynde deres køb af en hvalp til at forsøde de mange timer i hjemmet. Mange af disse er førstegangshundeejere, der ikke kender til de mest almindelige sygdomme og skader, der kan ramme sådan en hvalp. Det skriver Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse.

– Selvfølgelig skal man gå til dyrlæge, hvis hvalpen bliver syg. Men mange skader og sygdomme kan forebygges i hjemmet. Gennem øget viden og med den rette støtte, når det er nødvendigt, ønsker vi, at hvalpeejerne føler sig bedre klædt på i situationerne, fortæller Tine Antvorskov, direktør hos Agria Dyreforsikring.

Almindelige årsager, der kan forårsage problemer for hvalpen, er eksempelvis ændring i foder, at den spiser eller tygger i noget uhensigtsmæssigt, får for lange kløer eller overdreven rengøring af ørerne. Et tip er at undersøge hvalpens krop hver dag, så du er godt bekendt med den. Så ved du, om der er tale om noget, der ikke har været der før. Nogle gange er det nok at konsultere en fagperson og selv tage sig af hvalpen derhjemme.

For spørgsmål om pleje og håndtering er det altid en god ide at kontakte den opdrætter, hvor hvalpen er købt. Opdrættere er ofte kyndige og kender alle de gode tricks til at passe bedst muligt på hvalpen.

Det er altid vigtigt at kontakte en dyrlæge i akutte tilfælde, for eksempel hvis hvalpen har forværret almentilstand, har mistet lysten til at spise og drikke, hvis temperaturen stiger til 39 grader, eller hvis hvalpen har opkastning eller diarré evt. med blod i. 

De mest almindelige diagnoser hos hvalpe i Danmark er:

  1. Diarré - skift hvalpens mad ud over nogle dage - ikke på én gang
  2. Opkast - hold øje med, hvad hvalpen kan finde og gumle i - både i hjemmet, i haven og på skovturen
  3. Fraktur af mælketænder/mælketænder der ikke falder ud af sig selv - de skal helst være faldet ud af sig selv, inden hvalpen er seks måneder. Væn hvalpen til at få tjekket tænder (se nedenfor).
  4. Akut øregangsbetændelse – væn hvalpen til at få tjekket ørerne
  5. Øjenbetændelse/andre øjensygdomme – hold øje med at øjnene ikke løber i vand, eller der udvikles pus i øjenkrogen
  6. Halthed - væn hvalpen til at få klippet kløer jævnligt lige fra starten

 

Almindelige diagnoser hos hvalpe


Agrias dyrlæge Mogens Brix forklarer om de forskellige symptomer, skader og sygdomme:

Opkast og diarré
Opkast og diarré er noget, der ofte ses hos hvalpe. Det skyldes i reglen, at hvalpen har spist noget uegnet eller skiftet foder i forbindelse med flytning til nyt hjem. Det kan dog også skyldes en infektion eller parasitter. Du kan forebygge problemet ved at lade hunden få samme foder, som den har fået hos sin opdrætter, eller sørge for, at et foderskift sker gradvist over flere dage. Du kan også forebygge ved at overholde dyrlægens vaccineanvisning eller give hvalpen en ormekur.

Er skaden sket, så sørg for, at hvalpen får rigeligt med vand. Lad ikke madskålen stå fremme i mere end 10-15 minutter og fjern den hvis hvalpen ikke spiser eller viser interesse for maden. Oftest vil hvalpen få det bedre gennem en skånsom diæt af små portioner med kogt ris og kogt mager fisk eller kylling 6-8 gange om dagen over 3-4 døgn. Gå gradvist tilbage til hvalpens almindelige kost, når den har fået det bedre. Normalt går problemet over inden for 12-14 timer. Du bør søge råd hos en dyrlæge, hvis hvalpens almentilstand forværres, hvis der forekommer spor af blod i opkast eller afføring, samt hvis hvalpen får feber. 

 

Mælketænder
Ved 6-månedersalderen skal hvalpen have fået sine blivende tænder. Et almindeligt problem er, at mælketænderne ikke har løsnet sig, og hvalpen kan derfor få brug for hjælp. Det er typisk hjørnetænderne, der er udfordringer med. Kontakt dyrlægen, hvis mælketanden ikke er faldet, ud når den blivende tand er frembrudt i halv højde af mælketanden, eller hvis der er tegn på fejlplacering af den blivende tand som følge af den persisterende mælketand.

 

Ørebetændelse
Er hvalpen rød i øret, lugter det grimt, eller er der flåd eller sort grums i øret? Ørebetændelse kan lejlighedsvis forekomme hos alle hvalpe, og det kan skyldes en række forskellige årsager, der kan være bakterielt betingede, forårsaget af gærsvampeinfektioner eller evt. ektoparasitære årsager i form af øremideinfektion. Gentagne problemer kan være et første tegn på allergi. Tag hvalpen til dyrlægen for hjælp ved tilbagevendende ørebetændelse.

 

Halthed
Hopper hvalpen rundt på tre ben? Start med at undersøge, om der sidder noget i poten. Derefter kan du lede efter hævelser eller smerter i benet. Et tip er også at tage temperaturen på hvalpen. Temperaturen skal ligge mellem 37,5 og 39 grader. Midlertidig halthed kan skyldes panostitis (tidligere kaldet vokseværk). Større racer kan også lide af vækstforstyrrelser, der ofte viser sig som smerter i leddene. Halthed, der ikke går i sig selv efter et par dage, skal undersøges af en dyrlæge. Du kan forebygge halthed, ved at tilpasse hvalpens motion til dens alder og race. Grundlæggende er det vigtigt, at man gradvis træner hunden til længere ture, således at man minimerer risikoen for overbelastning ved pludselige forandringer i længden og intensiteten af turene.

 

Kløe
Alle hvalpe klør sig lejlighedsvis, uden at man behøver at bekymre sig. Det sker ofte i forbindelse med pelsskifte, når hvalpen skifter hvalpepelsen ud med voksenpels. Men hvis kløen bliver intens og irriterer hvalpen, så den ikke kan sove eller får sår, er det tid til at hjælpe. Det handler normalt om parasitter, fx lopper, men det kan også være de første tegn på allergi. Afklaring af en sådan mistanke kræver undersøgelse hos dyrlægen.

 

Øjenbetændelse
Hvis din hvalp lige pludselig har et øje, der løber i vand, eller den kniber øjenlågene sammen – så er det et tegn på, at der er et problem.

Det kan naturligvis blot være fordi, der er kommet et sandkorn eller lignende i øjet, som irriterer, og man kan forsøge at skylle øjet med sterile NaCl (saltvand) ampuller.

Men hvis dette ikke umiddelbart afhjælper symptomerne, og hvis der ydermere kommer pus og hævede, røde slimhinder – så bør dyrlæge kontaktes, idet der kan være tale om infektion, større fremmedlegemer, skade på hornhinde eller lidelser i de tårevæske producerende strukturer ved øjet. Visse racer kan pga. deres anatomi ved øjet og omkringliggende strukturer være prædisponeret for øjenlidelser.

 

Urinvejsinfektion
Urinvejsinfektion påvirker oftest de unge tæver, der er hormonelt umodne og mere modtagelige for infektionerne. Hvalpen skal tisse usædvanligt meget med små stænk, og indendørs uheld kan forekomme, selvom den er renlig. Grundlæggende er tæver generelt mere modtagelige overfor udefrakommende bakterielt betingede blæreinfektioner (asenderende infektioner) som følge af at tævens urinrørsudmunding sidder tættere på anus og desuden er kortere og har en større diameter end hanhundens. Hvis der observeres smerter ved vandladning, forandret urin (med blod, pus eller sediment) – så søg dyrlæge. 

Hvalpe skal selvfølgelig have adgang til frisk vand dagen lang.

 

Fremmedlegemer i mavesækken
Hvalpe er nysgerrige og tygger i det meste, og det sker, at de sluger uegnede ting. Undgå problemet ved at fjerne ting fra hvalpens rækkevidde og hold øje med den udendørs. Giv i stedet hvalpen et sikkert legetøj at lege med. Hvis du har mistanke om, at hvalpen har slugt noget, skal du være særligt opmærksom på opkast, manglende ædelyst, smerter ved maveregionen, bugværn (spændt mavemuskulatur), forværret almentilstand eller blod i afføringen - i så fald skal du kontakte dyrlægen.

 

Kloskader
Lær hvalpen at få klippet kløer i en tidlig alder. Undgå skader på kløer ved at holde dem korte. En brækket klo gør rigtig ondt, og kan resultere i en infektion. Har hvalpen fået en kloskade, kan du vaske poten med saltvand og påføre en bandage. Sommetider er dyrlægen nødt til at fjerne kloen. Det sker under narkose og med efterfølgende smertebehandling. Det er vigtigt at lære hvalpen, at den kan håndteres, så du kan se på poten, hvis den kommer galt af sted, men også så du kan klippe dens kløer, uden at det bliver en kamp. Får din hvalp en kloskade, bør du kontakte dyrlægen for en passende behandling. 

 

Læs også

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.

Millioner til forskning i hunde og andre dyr

25-01-2024 11:28, af Anne Cecilie Sohl

Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.

Dømt for at mishandle hundehvalpe

18-01-2024 13:00, af Anne Cecilie Sohl

En 35-årig mand skulle tirsdag for retten, dømt for mishandling af hundehvalpe.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.