2 ud af 3 hvalpe bliver syge i deres første leveår

13-10-2020 08:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er forskellige symptomer, der sender hvalpene til dyrlægen. Men ofte skyldes dyrlægebesøget problemer, som hvalpeejeren med den rette viden nemt kan forebygge derhjemme

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Under den første tid med Covid-19 valgte mange at fremskynde deres køb af en hvalp til at forsøde de mange timer i hjemmet. Mange af disse er førstegangshundeejere, der ikke kender til de mest almindelige sygdomme og skader, der kan ramme sådan en hvalp. Det skriver Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse.

– Selvfølgelig skal man gå til dyrlæge, hvis hvalpen bliver syg. Men mange skader og sygdomme kan forebygges i hjemmet. Gennem øget viden og med den rette støtte, når det er nødvendigt, ønsker vi, at hvalpeejerne føler sig bedre klædt på i situationerne, fortæller Tine Antvorskov, direktør hos Agria Dyreforsikring.

Almindelige årsager, der kan forårsage problemer for hvalpen, er eksempelvis ændring i foder, at den spiser eller tygger i noget uhensigtsmæssigt, får for lange kløer eller overdreven rengøring af ørerne. Et tip er at undersøge hvalpens krop hver dag, så du er godt bekendt med den. Så ved du, om der er tale om noget, der ikke har været der før. Nogle gange er det nok at konsultere en fagperson og selv tage sig af hvalpen derhjemme.

For spørgsmål om pleje og håndtering er det altid en god ide at kontakte den opdrætter, hvor hvalpen er købt. Opdrættere er ofte kyndige og kender alle de gode tricks til at passe bedst muligt på hvalpen.

Det er altid vigtigt at kontakte en dyrlæge i akutte tilfælde, for eksempel hvis hvalpen har forværret almentilstand, har mistet lysten til at spise og drikke, hvis temperaturen stiger til 39 grader, eller hvis hvalpen har opkastning eller diarré evt. med blod i. 

De mest almindelige diagnoser hos hvalpe i Danmark er:

  1. Diarré - skift hvalpens mad ud over nogle dage - ikke på én gang
  2. Opkast - hold øje med, hvad hvalpen kan finde og gumle i - både i hjemmet, i haven og på skovturen
  3. Fraktur af mælketænder/mælketænder der ikke falder ud af sig selv - de skal helst være faldet ud af sig selv, inden hvalpen er seks måneder. Væn hvalpen til at få tjekket tænder (se nedenfor).
  4. Akut øregangsbetændelse – væn hvalpen til at få tjekket ørerne
  5. Øjenbetændelse/andre øjensygdomme – hold øje med at øjnene ikke løber i vand, eller der udvikles pus i øjenkrogen
  6. Halthed - væn hvalpen til at få klippet kløer jævnligt lige fra starten

 

Almindelige diagnoser hos hvalpe


Agrias dyrlæge Mogens Brix forklarer om de forskellige symptomer, skader og sygdomme:

Opkast og diarré
Opkast og diarré er noget, der ofte ses hos hvalpe. Det skyldes i reglen, at hvalpen har spist noget uegnet eller skiftet foder i forbindelse med flytning til nyt hjem. Det kan dog også skyldes en infektion eller parasitter. Du kan forebygge problemet ved at lade hunden få samme foder, som den har fået hos sin opdrætter, eller sørge for, at et foderskift sker gradvist over flere dage. Du kan også forebygge ved at overholde dyrlægens vaccineanvisning eller give hvalpen en ormekur.

Er skaden sket, så sørg for, at hvalpen får rigeligt med vand. Lad ikke madskålen stå fremme i mere end 10-15 minutter og fjern den hvis hvalpen ikke spiser eller viser interesse for maden. Oftest vil hvalpen få det bedre gennem en skånsom diæt af små portioner med kogt ris og kogt mager fisk eller kylling 6-8 gange om dagen over 3-4 døgn. Gå gradvist tilbage til hvalpens almindelige kost, når den har fået det bedre. Normalt går problemet over inden for 12-14 timer. Du bør søge råd hos en dyrlæge, hvis hvalpens almentilstand forværres, hvis der forekommer spor af blod i opkast eller afføring, samt hvis hvalpen får feber. 

 

Mælketænder
Ved 6-månedersalderen skal hvalpen have fået sine blivende tænder. Et almindeligt problem er, at mælketænderne ikke har løsnet sig, og hvalpen kan derfor få brug for hjælp. Det er typisk hjørnetænderne, der er udfordringer med. Kontakt dyrlægen, hvis mælketanden ikke er faldet, ud når den blivende tand er frembrudt i halv højde af mælketanden, eller hvis der er tegn på fejlplacering af den blivende tand som følge af den persisterende mælketand.

 

Ørebetændelse
Er hvalpen rød i øret, lugter det grimt, eller er der flåd eller sort grums i øret? Ørebetændelse kan lejlighedsvis forekomme hos alle hvalpe, og det kan skyldes en række forskellige årsager, der kan være bakterielt betingede, forårsaget af gærsvampeinfektioner eller evt. ektoparasitære årsager i form af øremideinfektion. Gentagne problemer kan være et første tegn på allergi. Tag hvalpen til dyrlægen for hjælp ved tilbagevendende ørebetændelse.

 

Halthed
Hopper hvalpen rundt på tre ben? Start med at undersøge, om der sidder noget i poten. Derefter kan du lede efter hævelser eller smerter i benet. Et tip er også at tage temperaturen på hvalpen. Temperaturen skal ligge mellem 37,5 og 39 grader. Midlertidig halthed kan skyldes panostitis (tidligere kaldet vokseværk). Større racer kan også lide af vækstforstyrrelser, der ofte viser sig som smerter i leddene. Halthed, der ikke går i sig selv efter et par dage, skal undersøges af en dyrlæge. Du kan forebygge halthed, ved at tilpasse hvalpens motion til dens alder og race. Grundlæggende er det vigtigt, at man gradvis træner hunden til længere ture, således at man minimerer risikoen for overbelastning ved pludselige forandringer i længden og intensiteten af turene.

 

Kløe
Alle hvalpe klør sig lejlighedsvis, uden at man behøver at bekymre sig. Det sker ofte i forbindelse med pelsskifte, når hvalpen skifter hvalpepelsen ud med voksenpels. Men hvis kløen bliver intens og irriterer hvalpen, så den ikke kan sove eller får sår, er det tid til at hjælpe. Det handler normalt om parasitter, fx lopper, men det kan også være de første tegn på allergi. Afklaring af en sådan mistanke kræver undersøgelse hos dyrlægen.

 

Øjenbetændelse
Hvis din hvalp lige pludselig har et øje, der løber i vand, eller den kniber øjenlågene sammen – så er det et tegn på, at der er et problem.

Det kan naturligvis blot være fordi, der er kommet et sandkorn eller lignende i øjet, som irriterer, og man kan forsøge at skylle øjet med sterile NaCl (saltvand) ampuller.

Men hvis dette ikke umiddelbart afhjælper symptomerne, og hvis der ydermere kommer pus og hævede, røde slimhinder – så bør dyrlæge kontaktes, idet der kan være tale om infektion, større fremmedlegemer, skade på hornhinde eller lidelser i de tårevæske producerende strukturer ved øjet. Visse racer kan pga. deres anatomi ved øjet og omkringliggende strukturer være prædisponeret for øjenlidelser.

 

Urinvejsinfektion
Urinvejsinfektion påvirker oftest de unge tæver, der er hormonelt umodne og mere modtagelige for infektionerne. Hvalpen skal tisse usædvanligt meget med små stænk, og indendørs uheld kan forekomme, selvom den er renlig. Grundlæggende er tæver generelt mere modtagelige overfor udefrakommende bakterielt betingede blæreinfektioner (asenderende infektioner) som følge af at tævens urinrørsudmunding sidder tættere på anus og desuden er kortere og har en større diameter end hanhundens. Hvis der observeres smerter ved vandladning, forandret urin (med blod, pus eller sediment) – så søg dyrlæge. 

Hvalpe skal selvfølgelig have adgang til frisk vand dagen lang.

 

Fremmedlegemer i mavesækken
Hvalpe er nysgerrige og tygger i det meste, og det sker, at de sluger uegnede ting. Undgå problemet ved at fjerne ting fra hvalpens rækkevidde og hold øje med den udendørs. Giv i stedet hvalpen et sikkert legetøj at lege med. Hvis du har mistanke om, at hvalpen har slugt noget, skal du være særligt opmærksom på opkast, manglende ædelyst, smerter ved maveregionen, bugværn (spændt mavemuskulatur), forværret almentilstand eller blod i afføringen - i så fald skal du kontakte dyrlægen.

 

Kloskader
Lær hvalpen at få klippet kløer i en tidlig alder. Undgå skader på kløer ved at holde dem korte. En brækket klo gør rigtig ondt, og kan resultere i en infektion. Har hvalpen fået en kloskade, kan du vaske poten med saltvand og påføre en bandage. Sommetider er dyrlægen nødt til at fjerne kloen. Det sker under narkose og med efterfølgende smertebehandling. Det er vigtigt at lære hvalpen, at den kan håndteres, så du kan se på poten, hvis den kommer galt af sted, men også så du kan klippe dens kløer, uden at det bliver en kamp. Får din hvalp en kloskade, bør du kontakte dyrlægen for en passende behandling. 

 

Læs også

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.

Millioner til forskning i hunde og andre dyr

25-01-2024 11:28, af Anne Cecilie Sohl

Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.

Dømt for at mishandle hundehvalpe

18-01-2024 13:00, af Anne Cecilie Sohl

En 35-årig mand skulle tirsdag for retten, dømt for mishandling af hundehvalpe.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Crufts: En drøm der gik mere end i opfyldelse

17-04-2024 12:50, af Anne Cecilie Sohl

Den 7. marts 2024 blev drømmen om at træde ind på det famøse grønne tæppe og deltage på Crufts med sine hunde til virkelighed for Emilie og Cathrine Andersen. Læs her deres beretning fra den store oplevelse 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt