”Der er intet så skønt som en vuffeli-vov”, sang folkekære Shubidua, og med ca. 810.000 hunde i Danmark - hvilket svarer til en hund i cirka hvert fjerde danske hjem - har hunden for længst overhalet katten somdanskernes foretrukne kæledyr. Er du en af dem, der ivrigt nikker i takt, når Michael Bundesens dybe baspointerer, at hunde ”kan gå i skole og lære en masse sprog”, bør du kigge forbi på Dyrskuepladsen i Roskilde iden kommende forlængede weekend, den 13., 14. og 15. maj.
Her er det ikke helt nok, ”bare” at have ”fire poter - ”én på hvert sit ben”. Heller ikke selv om hale og snude, ifølge Shubberne, sidder hvor de skal.
Banen er kridtet op; i 44 udstillingsringe skal i alt 2.990 hunde tage en rundtur foran det internationale dommerpanel og efterfølgende fremvise både nybørstet pels og tænder – bare for at nævne et par af de detaljer, som bliver taget i betragtning, når en udstillingshund skal bedømmes.
- Dommerne kigger på, om hunden lever op til den standard, der er for racen. For en hund er jo ikke bare en hund, forklarer Lise Lotte Christensen, der er adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub.
- I løbet af weekenden kan du møde 264 forskellige hunderacer. Hver af dem er skabt til at hjælpe mennesket med vidt forskellige opgaver i alle egne af verden. De ser ud, som de gør, for bedst muligt at løse deres specifikke opgave: Nogle er langbenede, andre lavbenede. Nogle har krøllet pels, andre glat. Stritører eller hængeører, store poter eller små. Og så er der hunde på 2 kg og dem på 102 kg, forklarer adfærdskonsulenten.
Skabt til opgaveløsning
Siger du ordet ”race”, klinger det lidt negativt, men i dyreverdenen giver det mening: Drømmer min 5-årige om en hygge-pony, skal jeg ikke købe en fuldblods galophest. Ønsker jeg mig en ko, der giver meget mælk, skal jeg ikke anskaffe kødkvæg. Sådan er det også med hunderacerne, som igennem mange hundrede år er skabt med forskellige brugsmål for øje. Udstillingsdommerens job er derfor at vurdere, hvor gode egenskaber den enkelte hund besidder i forhold til at kunne udføre det job, den oprindeligt er skabt til.
Det er dog ikke kun hundenes udseende, der er til bedømmelse i den kommende weekend. Du kan også se landets dygtigste lydighedshunde konkurrere i komplicerede øvelser i lydigheds- og dog dancing-ringen, ligesom du kan opleve landets dygtigste unge ”juniorhandlere”, der kæmper om at blive udstillingernes bedste i konkurrencer, hvor samarbejdet mellem hund og fører er i fokus.
Du kan ikke købe en hund på en hundeudstilling, men du får rig mulighed for snuse til hundelivet fra første parket og møde de engagerede opdrættere og hundesportsudøvere, der kan give dig uvurderlig rådgivning om hunderacerne, deres forskelligheder og behov.
- Der er naturligvis ingen hunderacer, der er skabt med det specifikke formål at danse til musik, men nogle racer er mere lærenemme end andre, mere selvstændige, typer. Men alle hunde er sociale væsener, som kræver megen opmærksomhed, og forudsætningen for det gode hundeliv er, at hund og menneske passer godt sammen. Det er derfor vigtigt at sætte sig ind i racernes forskellighed, før du beslutter dig for at inkludere en hund i hjem og hjerte; det vigtigste er at finde en hund, hvis behov du enten nemt kan opfylde, eller hvis behov du har lyst til at gøre en indsats for at opfylde. Dag ud og dag ind. Året rundt. Også i regnvejr. Så for at omskrive et kendt citat: ”Spørg ikke, hvad din hund kan gøre for dig – spørg, hvad du kan gøre for din hund siger Lise Lotte Christensen.
Med stærke præstationer i både hold- og individuel konkurrence leverede de danske juniorhandlere flotte resultater ved årets nordiske mesterskab i Stockholm.
Danmark sender fire dygtige juniorhandlere til det prestigefyldte nordiske mesterskab, hvor de vil konkurrere med hunde, de aldrig har mødt før. Spænding, samarbejde og talent sættes på prøve.
Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling.
Mens vi andre har nydt solens varme stråler har D.K.H. Prins Joachim og Prinsesse Marie fået ny hund
Der går mange rygter om DKK og kennelbesøg. Blandt andet at DKK kræver hunde aflivet. Det har dog ikke hold i virkeligheden
En dejlig og lidt stille fredag er slut i Vejen. Som sædvanlig sluttede dagen med Best in Show
Skal din DKK-racevinder 2017 med i racevinderkavalkaden i HUNDEN? Så kom og få den fotograferet på Wiegaardens stand på DKK’s store udstilling i Herning!
Siden 1895 har DKK haft tilknytning til Tivoli i København, og igennem mange år har DKK og Tivoli sammen afholdt Hundens dag, hvor gæsterne kan medbringe deres firbenede venner i den gamle forlystelseshave.
En lang juniorhandlerkonkurrence sluttede kort efter klokken 15 med Frederikke Dalgaard Petersen som vinder
Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.
I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde
Nystegt mortensand kan få mundvandet til at løbe på de fleste hunde, men pas på med at lade hunden få del af anden - skroget kan nemlig være farligt for hunde
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Sådan var der en, som indledte en besked til mig på messenger. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg umiddelbart var en smule mystificeret – en hvalps nisser? Men, hey, nu er det jo december, og dermed højsæson for nisser, så hvorfor ikke?
Dansk Kennel Klub gør etiske anbefalinger til regler for at styrke ansvarlig hundeavl.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt