EDS: Absolute Beginners

21-05-2023 07:22, af Anne Egede, www.hforhund.dk

Man skulle ikke tro det, men sådan er det. 
Når man følger store ring fra EDS på skærmen derhjemme, så bliver man meget mere obs på, hvad der sker i ringen. Lægger faktisk mærke til langt mere end hvis man sidder ved ringsiden.
Man distraheres ikke, som det sker når man er fysisk til stede ved ringen af folk, der kommer hen og skal snakke, eller af hvad der sker udenfor ringen

Copyright Ridehesten.com


Oplevelsen af, hvad der sker i store ring, bliver faktisk bliver mere intens, når man kigger med fra sofaen. 
En af de ting, som jeg i særlig grad har bemærket – fra sofakartoffelrækken – er, at deltagerne i store ring bestemt ikke kun har været toptunede professionelle og rutinerede handlere.

Var det noget at cykle med i Tour de France?
Hvad ville du sige, hvis du blev inviteret til at køre med i Tour de France eller blev spurgt om du havde lyst til at gå i bokseringen mod en professionel bokser?
Formodentlig ville du sige nej. I hvert fald hvis du har et minimum af selvopholdelsesdrift. 
For amatører og professionelle dyrker typisk ikke sport på samme niveau. Eller det gør de så faktisk - i hundeverdenen.

Lørdagens live stream fra store ring ved Dansk Kennel Klubs EDS i Herning bød således på både dybt professionelle handlere, og nybegyndere udi i hundehandling.
Og i øvrigt alt der i mellem af hundefolk. 
Selvfølgelig betyder handlerens rutine noget for, hvor flot hunden fremvises i ringen. Der er heller ingen tvivl om, at til et EDS, der ved de fleste, som løber ind i store ring, ganske udmærket hvad det handler om. 
Men der var stadig en del, som var tydeligt nye i hundegamet, men som alligevel klarede turen i store ring rigtig fint. 

De absolutte begyndere i store ring lod sig ikke dupere hverken af spotlight, publikum eller det faktum, at hele Europa i princippet havde mulighed for – via live stream - at følge deres færden. 
Ingen faldt igennem. Alle nød turen i projektørlyset, og – lige så vigtigt - det samme gjorde deres hunde.
Jeg synes, det er giver en ekstra – og positiv – dimension til hundesporten, at folk på alle niveauer af sporten kan mødes, og konkurrere på samme betingelser.

 

De hardcore juniorhandlere
Eller samme og samme betingelser. Det skal jeg måske ændre til, at voksne hundemennesker kan konkurrere med andre voksne hundemennesker på de samme betingelser. 
For der er jo lige juniorhandlerne – og der kan kun få af de voksne – selv ikke de rutinerede voksne - handlere være med.
Alle tre dage er fælleskonkurrencerne i store ring ved EDS blevet indledt med juniorhandling, som er en særskilt konkurrence for unge under 18 år.
Ved junior handling er det ikke hunden, der bedømmes, men handleren, og hvordan handleren viser hunden frem. 
De første tre dage på EDS har der været indledende heats i juniorhandling. Hver dag er der så blevet fundet de juniorhandlere, som går videre til søndagens finale.
Der må jeg bare sige, at de juniorhandlere – alle juniorhandlerne på EDS – hold nu op, de er dygtige. 
Jeg tror seriøst at man – anytime – kan stikke en juniorhandler en trebenet kamel, og så vil juniorhandleren kunne vise den frem, så vi alle sammen ville se en ædel araberhest, der elegant fløj rundt i ringen.
Hvad der også er en glæde at se når juniorhandlerne er i aktion, er de unge menneskers dedikation til sagen. De vil det virkelig. Men det er på hundenes betingelser. Der arbejdes med godbidder, ros og udvises oprigtig omsorg for hunden.
Ganske vist er juniorhandlerne meget unge mennesker, men de er absolut ikke begyndere.    
Jeg glæder mig til søndagen juniorhandler-finale – og kan kun anbefale alle, der gerne vil lære at handle hunde at følge opmærksomt med.

 

Tre gode værter
Lørdag var dag 3 af EDS, og tre personer har alle 3 dage været fast ”inventar” i store ring, nemlig de tre værter, som har ført os sikkert gennem begivenhederne. 
Claus, der rutineret har haft styr på alt, hvad der skete i store ring, Liselotte, der i dag, på charmerende vis, kyssede med hele hallen, Katrine, som på formfuldendt engelsk, har ledet juniorhandlerne gennem deres konkurrence, fortjener alle tre ros for deres indsats. De tre har på fin vis bundet programpunkterne sammen, og krydret det hele med små personlige bemærkninger, der har løftet stemningen. 

 

Finalen venter
Nu er der så kun en eneste dag tilbage af det EDS, som har været under forberedelse i, ja, vel årevis. Det er lidt underligt. 
Personligt både glæder jeg mig til søndagens finaler, og er lidt ærgerlig over, at EDS allerede er ved at være overstået.
Det har været fint og godt og underholdende at følge EDS fra sofaen, men der er en ting, som sofakartoffelrækken taber lidt på. 
Andre mennesker at vende begivenhederne med. 
Jeg har fået masser af oplevelser via skærmen – fede hundeoplevelser, set smukke hunde – men jeg har ikke – som jeg ville have gjort hvis jeg havde siddet i hallen – kunnet diskutere og vende oplevelserne med nogen. Og det er lidt ærgerligt, for det er nemlig også en del af oplevelsen ved hundeudstillinger.

 

What a dog
Når det er sagt så skal det tilføjes, at EDS stadig har været en formidabel udstilling at følge – også fra sofaen. 
For eksempel har jeg – indtil flere gange på replay – kunnet gense det øjeblik, da min personlige BIS-favorit trådte ind i ringen. 
Jeg var slet ikke i tvivl. Det er en hund med så meget attitude og charme, og kvalitet, at jeg – i samme sekund den indtog ringen - var fuldstændig overbevist om, at den måtte vinde sin gruppe.
Jeg ved godt, at vi stadig mangler at finde to gruppevindere ved EDS, men her vil jeg tillade mig at tro på kærlighed ved første blik, så jeg holder fast i den hund, der indtil nu har været den største oplevelse for mig at se i store ring. 
Så søndag kommer jeg til at heppe på Dandie Dinmont Terrieren – what a dog. Og what a show, vi har fået de seneste tre dage.
Det bliver en vild BIS-finale, der afslutter dette fantastiske EDS – hvor der, trods det høje niveau, heldigvis også har været plads til nybegynderne.
Og det er ikke uvæsentligt – for det er de nye, der skal bære hundesporten videre.
Om end de nok skal stramme sig lidt an for at leve op til EDS 2023 …

 

Her finder du livestream fra formiddagsprogrammet klokken 9.00

 

Her finder du livestream fra Agria Winner Show klokken 13.00

 

Her finder du livestream fra European Dog Show klokken 15.30

Læs også

Til minde om Poul Ørnemark

19-07-2023 12:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I juni måned døde Poul Ørnemark. I den forbindelse udgiver vi denne artikel om den dygtige dommer. En artikel, der er trykt i februarnummeret af HUNDEN fra 2021. Her mødte vi Poul til en snak i forbindelse med, at han netop havde modtaget titlen som DKK's første æresdommer

Alle billeder fra EDS er online

24-05-2023 12:16, af Kristine Ulsø Olsen

Hundens fotografer havde en travl weekend under European Dog Show i Herning, hvor der blev taget et hav af billeder. Knapt 7000 billeder er online, som nu kan ses i vores database

EDS: We´ll meet again

22-05-2023 09:18, af Anne Egede, www.hforhund.dk

Det er overstået. Slut. Forbi. Projektørerne er slukket. Sejrspodierne pillet fra hinanden og pakket ned. Det smukke bagtæppe rullet sammen. Snart er de sidste hundehår fejet op i Herning Messecenter. I løbet af en dag eller to vil Herning Messecenter være tilbage til sit sædvanlige jeg, uden spor af fire dages fantastisk hundefest

Stolt Lise Lotte Christensen modtog legat af Lise Nørgaard

19-06-2018 14:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Søndag overrakte Lise Nørgaard sit legat, der uddeles til en person, som i særlig grad har bidraget til at værne om naturen og/eller at fremme kulturen. Med legatet følger 20.000 kroner, som Lise Lotte Christensen giver videre til STH – Servicehunde til handicappede

Vibe Borregaard Madsen og Milton blev winner of winners

25-02-2023 22:59, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det var så den fest, men sikke en afslutning

Billederne fra Herning er online

17-11-2021 08:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Nu kan du se alle billederne fra Herning

Bornholm: Nej det var ikke Morten, der vandt

12-08-2022 18:43, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Øverst på skamlen efter en varm dag i Rønne stod Pi Johanne Rasmussen med hendes Chic Choix Parti Celebris, der ifølge hende er noget nær den perfekte hund

 

DKK fik en fin sølvmedalje fra 1919

12-11-2022 12:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Under en oprydning fandt John Jonhansen en DKK medalje i sølv fra 1919. Den overrakte han i dag til Dansk Kennel Klub

DKK: Vi må følge med tiden

13-06-2022 15:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Direktør for DKK Jens Glavind glæder sig over købet af det, der skal blive DKK’s store hundecenter på Sjælland

DKK og Dyrenes Beskyttelse mangler blandt andet bure til ukrainske hunde

15-03-2022 08:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dansk Kennel Klub er naturligvis også gået ind i arbejdet for at hjælpe hundene i Ukraine. Sammen med blandt andre Dyrenes Beskyttelse efterlyser de nu bure i alle mulige slags

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.