Når FCI IGP FH verdensmesterskabet skydes i gang i Østrig tirsdag, er det med dansk deltagelse i absolut topklasse. Danmark stiller med tre stærke ekvipager, hvor både verdensmestre og debutanter er klar til at repræsentere de rød-hvide farver i den prestigefyldte sporhundedisciplin.
Deltagerne i år er Liselotte Hutzelsieder Nielsen med schæferhunden Hesselballe Goa, Doris Bønnerup med border collien Tjep og Henrik Jensen med schæferhunden Angry von Starker Wille. Teamleader er Susanne Asmussen, som står i spidsen for det danske landshold.
En sand VM-profil med guld i bagagen
Liselotte Nielsen er en af verdens mest rutinerede sporhundeførere og stiller i år op til sit 11. verdensmesterskab; hendes første var tilbage i 2014. Sammen med sin otteårige schæfertæve Goa har hun tidligere vundet VM-guld i 2021, og Goa har været med til intet mindre end fem verdensmesterskaber i træk.
– Goa har tidligere placeret sig helt fra første- til fjerdepladsen, så vi håber selvfølgelig, at vi igen kan blande os i toppen, fortæller Liselotte, som både er aktiv i DcH og Schæferhundeklubben.
Sidste år blev makkerparret nummer to, og mon ikke de i år går benhårdt efter guldet?
Debutanter med masser af gejst
Doris Bønnerup har mange års erfaring i DcH, men stiller for første gang op til VM i spor. Med border collien Tjep, som netop er fyldt seks år, har hun arbejdet sig hele vejen til toppen trods egne tvivl.
– Jeg har aldrig troet, at jeg ville kunne hamle op med de lange og præcise IFH-spor, indrømmer Doris og fortsætter: – Men jeg blev lokket til at prøve, og det gik jo meget godt for nu står vi her!
Tjep er Doris’ første border collie og er allerede elitehund i DcH – nu venter det største skridt i deres fælles rejse.
Henrik Jensen og Angry von Starker Wille er et kendt makkerpar i hundesporten og har tidligere deltaget i hele seks verdensmesterskaber inden for IGP3. Angry afsluttede sin IGP3-karriere med en 3. plads ved SHK DM i 2024, og siden har parret kastet sig over de lange spor også kaldet kongedisciplinen.
Efter flotte resultater, bl.a. en 2. plads i Tyskland med 97-98 point og 99 point til IFH2 i Danmark, blev Henrik udtaget som reserve. På grund af flere afbud fra andre lande har han nu fået muligheden for at deltage.
– Det var ikke sikkert, at vi kom i spil, men nu er vi klar, og Angry er i rigtig god form. Vi glæder os til at tage udfordringen op, siger Henrik.
En krævende disciplin for verdens bedste
Et VM-spor i FCI IGP FH er 1800 meter langt og mindst tre timer gammelt, når det skal gennemføres. Sporet består af bue, to spidser, tre knæk, hele syv genstande og forskellige fristelser undervejs. Der er deltagelse fra 22 lande, og feltet består af de absolut bedste sporhunde og førere fra hele verden.
Danmarks deltagelse i år viser spændvidden i dansk hundesport – fra debutanter med gåpåmod til rutinerede verdensmestre, der har prøvet det hele før.
Stor støtte hjemmefra
At deltage i et verdensmesterskab er både tidskrævende og dyrt. Derfor har holdet fået flot støtte fra en række sponsorer, og mange har bidraget til en række initiativer for at hjælpe holdet økonomisk.
En af dem, der har gjort en ekstra indsats, er Heidi Voetmann, som bl.a. har stået for at arrangere auktioner over sponsorpræmier.
– Det er virkelig rørende at opleve den opbakning, vi har fået. Auktionerne har bidraget markant til, at vi kunne dække nogle af de store udgifter, fortæller Heidi.
Holdet er desuden klædt godt på til udfordringerne i tøj fra Dogsome, og stemningen i truppen er præget af glæde, forventning og stolthed over at skulle repræsentere Danmark på den internationale scene.
Du kan læse mere om arrangementet på arrangørens hjemmeside og følge med i livestreamingen her: https://hdstreamlivetv.org/FCI-IGP-World-2025/
Hvad er FCI IGP FH?
FCI IGP FH er en hundesport, hvor hunden skal følge et menneskeligt spor, der er lagt timer forinden. Sporene kan være flere kilometer lange, og hundene skal finde og markere genstande langs sporet.
Hvordan bedømmes hundene?
Hundene bedømmes på ensartet tempo hele vejen rundt, dybt koncentreret spor søg og deres præcision.
Det danske landshold levede op til forventningerne ved FCI IGP FH verdensmesterskabet i spor i Østrig. Liselotte Nielsen sikrede sølvmedalje med schæferen Hesselballe Goa, debutanten Doris Bønnerup og border collien Tjep imponerede i deres første VM, og holdet sluttede samlet lige uden for podiet.
Oplev Danmarks skarpeste sporhunde i aktion denne weekend i Skørping, hvor de bedste hunde og førere kæmper om en plads på landsholdet til VM i Østrig 2025.
I dag drager Camille mod European Dog Show i Østrig, hvor hun skal repræsentere Danmark i juniorhandling. I dette bogindlæg kan du læse om hendes tanker forud for den store oplevelse
Det er svært at gå rundt i Randers i disse dage og ikke blive schæferskruk. Her er et lille galleri
De fine varmegrader var skiftet ud med blæsevejr og sølle 15 grader da konkurrencen for alvor gik i gang i dag. Der blev trukket lag på lag på lag af tøj på, og vi så endda hunde med ulddækkener
Danske Natasha Gjerulff vandt første løb af to i VM i agility for små hunde med Moviestar
Som eneste dansker er Siri Renée Richter Jungersen i VM-finalen i lydighed, der kører hele dagen i dag
Hundens lugtesans er meget veludviklet, men indtil nu har man ikke vidst, om hunden rent faktisk ved, hvad der har afgivet den lugt, som den finder. Det svarer nyt studie på
Det danske landsold i Dogdancing er tilbage fra VM i Holland. Vi har modtaget denne stemningsrapport fra dem
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?
Din egen hund kan hjælpe dig med at opnå en stigning i dit oxytocin niveauet (følelsen af lykke og velvære) allerede ved 1-5 minutters samvær.
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste