Dans, passion og præcision førte til sejr ved nordisk mesterskab

29-11-2024 10:06, af Cecilie Friis Amstrup

Sidsel Rytcher Lauridsen og hendes hund Shadow imponerede ved de nordiske mesterskaber i Dog Dancing med dedikation, glæde og præcis træning.

Copyright Ridehesten.com
For anden gang i træk er Sidsel Rytcher Lauridsen og Shadow nordiske mestre i Heelwork to Music. Foto: Privat

Sidsel Rytcher Lauridsen og hendes border collie Littlethorn Shadow (kaldet Shadow) leverede en fejlfri præstation ved det netop overståede nordiske mesterskab i Dog Dancing, der blev afholdt i Norge. Efter intense måneder med træning og forberedelse var det en kæmpe forløsning at kunne træde op på podiets øverste trin for anden gang i træk.

Copyright Ridehesten.com
For Sidsel var det en kæmpe forløsning at kunne træde op på podiets øverste trin efter mange måneders intensiv træning. Foto: Privat

Et unikt fællesskab i konkurrenceverdenen
For Sidsel var sejren i Heelwork to Music ved de nordiske mesterskaber i Dog Dancing ikke bare et højdepunkt i hendes sportslige karriere, men også en påmindelse om det stærke fællesskab, der eksisterer blandt de nordiske deltagere.

– Selvom vi er konkurrenter, er vi også venner og støtter hinanden. Det var unikt i år at opleve, hvordan vi glædede os sammen og delte øjeblikkene - både de gode og de svære, fortæller Sidsel.

Den store støtte kulminerede, da Sidsel og Shadow forlod ringen efter en performance, hvor alt forløb helt perfekt. Her blev de mødt af klapsalver og oprigtig glæde fra både holdkammerater og konkurrenter fra hele Norden.

– Da vi gik ud af ringen, var det som om tiden stod stille. Alt lykkedes bare, og at mærke den glæde fra andre var en helt intens og uvirkelig oplevelse, siger hun.

Copyright Ridehesten.com
Selvom de også er konkurrenter, så kan de nordiske Dog Dancing-deltagere sagtens glæde sig på hinandens vegne. Foto: Privat

Shadow er en enestående dansepartner
Sidsels trofaste makker Shadow er ikke bare en dygtig konkurrencehund, men også en hund med en særlig personlighed, der gør hende helt unik.

– Shadow elsker at arbejde og presser mig til at blive bedre. Jo mere intenst det bliver, desto sjovere synes hun, det er, forklarer Sidsel og tilføjer, at Shadow skiller sig ud ved sin simple tilgang til træningen og sin evne til at forstå, hvornår det virkelig gælder.

For Sidsel handler samarbejdet med Shadow om mere end bare resultater. Det handler også om glæde og trivsel, og hun prioriterer altid Shadows behov og motivation højt.

– Jeg kigger altid på hende og tager udgangspunkt i, hvor hun er. Ingen træning er bedre end dårlig træning, og det er jeg tro mod, siger hun.

Copyright Ridehesten.com
Der er fuld fokus, når Sidsel og Shadow er i ringen. Foto: Regine Jensen

Fra hestepige til Dog Dancing-mester
Vejen ind i sporten begyndte ved et tilfælde for Sidsel. Hun var tidligere hestepige og gymnast, men faldt over en artikel om Dog Dancing i DKK’s medlemsmagasin HUNDEN. Her opdagede hun hurtigt, at sporten kombinerede alt det, hun brændte for; musik, kropslighed og samarbejdet med dyr.

– Jeg blev fanget af muligheden for at bruge min musikforståelse og kropslighed sammen med min hund. Jeg vidste fra første øjeblik, at det her var sporten for mig, fortæller hun.

I dag er det blevet en livsstil for Sidsel, der prioriterer sporten højt, selvom det kræver en del af både tid og ressourcer.

Det kræver mere end talent
Dog Dancing er en kompleks sport, der ikke blot kræver, at handleren er dygtig til at træne hund. Det handler også om at kunne performe, være kreativ og skabe en musikalsk fortælling, som både dommere og publikum kan mærke.

– Det fantastiske ved sporten er, at man skaber noget helt fra bunden. Men det er også en udfordring, fordi man skal være dygtig til mange forskellige ting på én gang, siger Sidsel.

Sidsel forklarer, at hendes baggrund som gymnast har hjulpet hende med at forstå musikkens rytme og timing. Men samarbejdet med hunden er en disciplin i sig selv.

– Hundene forstår ikke musikken på samme måde som os, så jeg skal give mine kommandoer lidt før takten, for at Shadow rammer præcist. Det kræver virkelig, at man er skarp i sine signaler, fortæller hun.

Copyright Ridehesten.com
Sidsels to dygtige Dog Dancing-hunde: Born to Dance Riverdance (River) på 2,5 år og hans mor Littlethorn Shadow (Shadow) på 7,5 år. Foto: Privat

Fremtidsdrømme om verdensmesterskaberne
Selvom kalenderen nu står på en velfortjent pause, drømmer Sidsel stort for fremtiden. Hun har allerede vundet adskillige titler, men drømmen om en podieplacering ved verdensmesterskaberne lever stadig.

– Jeg har tre gange fået EM-sølv og en fjerdeplads ved VM, men drømmen er at stå på skamlen. Det kræver held og hårdt arbejde, men drømmene er store, siger hun med et glimt i øjet.

En sport for alle og for fællesskabet
Selvom Dog Dancing kan virke som en krævende sport, understreger Sidsel, at den er for alle, der har lyst til at udfordre sig selv og arbejde tæt sammen med deres hund. Det vigtigste er at tage små skridt og søge støtte fra andre i miljøet.

– Mit råd til nye er at tage en ting ad gangen. Prøv at stå i ringen til noget musik, og lad det udvikle sig derfra. Vi er en meget imødekommende gruppe, der gerne hjælper nye i gang, siger hun.

Sidsel opfordrer også til, at man opsøger konkurrencer og kurser, hvor man kan møde andre udøvere og instruktører. Fællesskabet er nemlig en af de store styrker ved sporten, selvom der kan være langt mellem de lokale hold.

Fakta
Hvad er Dog Dancing?

Dog Dancing er en showsport, hvor hund og fører samarbejder om en optræden til musik. Sporten består af to discipliner:

  • Heelwork to Music: Her bevæger hunden sig tæt ved førerens side i præcise positioner. Disciplinen kræver stor teknisk præcision og følger musikkens rytme.
  • Freestyle: En kreativ og kunstnerisk disciplin, hvor hunden udfører tricks og bevægelser, der fortæller en historie eller formidler en stemning.

Dog Dancing handler om samarbejde, glæde og at give publikum en unik oplevelse. Det kræver både træning og kreativitet, men sporten er for alle, der ønsker at styrke båndet til deres hund gennem musik og bevægelse.

Læs også

Når hunden får noget på tværs

21-04-2025 07:15, af Cecilie Friis Amstrup

Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.

Når hunden TROR, den skal have hvalpe

20-04-2025 07:55, af Cecilie Friis Amstrup

Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.

Lad din hund forbedre din livskvalitet

19-04-2025 07:21, af Cecilie Friis Amstrup

Din egen hund kan hjælpe dig med at opnå en stigning i dit oxytocin niveauet (følelsen af lykke og velvære) allerede ved 1-5 minutters samvær. 

RETTELSE: Tysk lov: Hunde skal luftes EN time om dagen

20-08-2020 08:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Tyskland er man ved at revidere dyrevelfærdsloven. Det betyder blandt andet, at man vil indføre en lov om, at hunde skal luftes mindst to gange om dagen

Brugte mundbind farlige for hunde

18-11-2020 12:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Med stigningen i antallet af brugte mundbind er det meget vigtigt, at man husker at lægge dem i skraldespanden. I Norge var et brugt mundbind ved at koste en hund livet

 

Rævens dværgbændelorm

30-10-2017 09:37, af Astrid Gerd Holtet

Rævens dværgbændelorm er en lille bændelorm, der er ufarlig for hunde, men som kan være dødelig for mennesker – vi ser på hvad du skal gøre for at undgå den!  

Parvovirus har ramt landet: Få overblikket her

02-12-2016 10:47, af Kasper Larsson
Den dødelige parvovirus har kostet 14 hunde livet. Bliv klogere på den farlige virus og få overblikket over smitten

Keder min hund sig?

18-11-2016 10:35, af Kasper Larsson
Vi vil alle vore hunde det bedste – og derfor er det en god ide at holde øje med, om din hund keder sig

Herning: Simone triumferer i juniorhandlingfinalen

09-11-2024 15:45, af Cecilie Friis Amstrup

Simone Riisgaard Kristiansen tog sejren i lørdagens juniorhandlingfinale ved Winter Wonder Show i Herning og sikrer sig samtidig titlen som Årets Juniorhandler. 

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Lad din hund forbedre din livskvalitet

19-04-2025 07:21, af Cecilie Friis Amstrup

Din egen hund kan hjælpe dig med at opnå en stigning i dit oxytocin niveauet (følelsen af lykke og velvære) allerede ved 1-5 minutters samvær. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste