Coccidiose er en form for mave-tarm infektion med en gruppe af små encellede parasitter, der har fællesbetegnelsen coccidier. Der findes flere forskellige typer af coccidier.
Coccidierne smitter via afføring, og hunden optager den lille parasit via munden. Når hunden har slugt den, finder parasitten hurtigt vej til hundens tarm. Her invaderer den tarmvæggens celler, og ødelægger dem. Parasitten passerer derefter igennem hundens tarm, og udskilles i dens afføring – og kan herfra smitte til andre hunde.
Symptomer på coccidiose hos hund
Infektioner med coccidier giver ikke altid anledning til sygdom. Det er især unge hvalpe under fire måneder, og hunde med et dårligt immunforsvar, der bliver syge.
Det er ødelæggelsen af tarmvæggens celler, der er årsag til de problemer, der ses ved sygdommen. Når cellerne går i stykker, kan de ikke længere optage vand og næringsstoffer effektivt, og hunden udvikler diarré og bliver træt og utrivelig. Som følgende af manglende vandoptag, kan hunden blive dehydreret, på trods af adgang til vand. Da hunden ikke kan optage næringen så godt som den plejer, vil den også begynde at tabe sig.
Blandt de mest almindelige symptomer er:
Fremtiden for en hund med coccidiose
Heldigvis kan coccidiose hos hunde let behandles med en medicin, der dræber parasitten. Er hunden dehydreret, kan det være nødvendigt at supplere med noget væskebehandling.
Da smitten sker via afføring, kan sygdommen forebygges eller begrænses ved god hygiejne. Er hunden blevet smittet, er det vigtigt at omgivelserne gøres grundigt rene, for at forhindre at hunden bliver syg igen, eller giver smitten videre til andre hunde.
/Astrid Holtet, dyrlæge
Hvad byder man verdens bedste nabo? Svaret kendes ikke, men her er en nabo, der i den grad kandiderer til titlen som verdens bedste nabo
Påsken står for døren, og de store, veldækkede påskeborde kalder på os. Men påskehyggen kan på få øjeblikke blive forvandlet til et mareridt, hvis hund eller kat stikker nysgerrige snuder i lækkerierne eller får poterne i påskepynten. Agria Dyreforsikring minder her om, at meget af den mad og påskepynt, vi mennesker elsker, kan være livsfarlig for familiens firbenede venner, og giver dig tip til en kæledyrs-sikker påskeferie.
Det er blevet populært at medbringe kæledyr på ferier, viser tendensen hos en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler AniCura. I den forbindelse er det vigtigt at få vaccineret sin hund i god tid, ligesom der også er flere retningslinjer og rejsekrav, kæledyrsejere bør undersøge grundigt inden afrejse, lyder anbefalingen
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Hunde taler ikke med ord, men de kommunikerer hele tiden med os. Her får du fem vigtige budskaber fra din hund, som mange ejere overser i en travl hverdag, og som kan styrke jeres relation, hvis du lærer at lytte bedre.
Erfarne og debutanter kæmper side om side, når verdens bedste sporhunde mødes denne uge til det prestigefyldte FCI IGP FH verdensmesterskab i Østrig
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Egtved danner rammen om en specialudstilling med 168 golden retrievere, erfarne dommere og masser af mulighed for at lære mere om den populære race. Publikum er velkomne til at kigge forbi og opleve de smukke hunde på nært hold.
Foråret lokker med grønne skove og lyse dage, og der er masser af vandreruter i Danmark, hvor både du og din hund kan nyde naturen sammen
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?