Coccidiose er en form for mave-tarm infektion med en gruppe af små encellede parasitter, der har fællesbetegnelsen coccidier. Der findes flere forskellige typer af coccidier.
Coccidierne smitter via afføring, og hunden optager den lille parasit via munden. Når hunden har slugt den, finder parasitten hurtigt vej til hundens tarm. Her invaderer den tarmvæggens celler, og ødelægger dem. Parasitten passerer derefter igennem hundens tarm, og udskilles i dens afføring – og kan herfra smitte til andre hunde.
Symptomer på coccidiose hos hund
Infektioner med coccidier giver ikke altid anledning til sygdom. Det er især unge hvalpe under fire måneder, og hunde med et dårligt immunforsvar, der bliver syge.
Det er ødelæggelsen af tarmvæggens celler, der er årsag til de problemer, der ses ved sygdommen. Når cellerne går i stykker, kan de ikke længere optage vand og næringsstoffer effektivt, og hunden udvikler diarré og bliver træt og utrivelig. Som følgende af manglende vandoptag, kan hunden blive dehydreret, på trods af adgang til vand. Da hunden ikke kan optage næringen så godt som den plejer, vil den også begynde at tabe sig.
Blandt de mest almindelige symptomer er:
Fremtiden for en hund med coccidiose
Heldigvis kan coccidiose hos hunde let behandles med en medicin, der dræber parasitten. Er hunden dehydreret, kan det være nødvendigt at supplere med noget væskebehandling.
Da smitten sker via afføring, kan sygdommen forebygges eller begrænses ved god hygiejne. Er hunden blevet smittet, er det vigtigt at omgivelserne gøres grundigt rene, for at forhindre at hunden bliver syg igen, eller giver smitten videre til andre hunde.
/Astrid Holtet, dyrlæge
Elena Nielsen hjalp sin hund, Vickey, af med tilbagevendende stærke smerter i analkirtlerne efter at have fulgt nogle råd fra min bog. Her kan du læse brevet og lære samme trick
Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik
Hundeejere landet over er i disse dage bekymrede for deres firbenede venner. I Norge har dyrlæger oplevet en markant stigning i tilfælde af alvorlig sygdom hos hunde i Oslo-området, og indtil videre er 27 hunde døde. I Danmark har vi ingen indikationer på, at vi oplever samme sygdomsbillede. Nye oplysninger fra Mattilsynet i Norge viser desuden, at sygdommen formodentlig ikke smitter let fra hund til hund
Kom godt igennem nytåret med din hundehvalp!
Guldbassernes Juletræsfest samlede hunde og mennesker fra hele landet til en dag fyldt med leg, hygge og fællesskab.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den treårige basenji Kai har opnået en imponerende andenplads i Dansk Kennel Klubs konkurrence om Årets Hund – og har samtidig en særlig plads i sin families hjerte.
Hos HUNDEN er vi i fuld gang med opsætningen af årets racekavalkade, som årligt vises i februarnummeret. Husk i den forbindelse at sende os dit favorit billede af din racevinder.
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt