Mandag aften sluttede tre dage fyldt med hunde, varme og glade mennesker på Valdemars Slot på Tåsinge. Lotte Höhrmann Lund, der både er arrangør og idekvinde bag det succesfulde arrangement, skulle bare lige sidde to minutter i sofaen og hvile benene, da hun kom hjem.
– Jeg må jo indrømme, at jeg faldt i søvn siddende med tøj og briller på. Pludselig vågnede jeg med et sæt og bestemte mig for, at jeg jo hellere måtte gå i seng, men så opdagede jeg, at klokken var 7 tirsdag morgen, lyder det med en tydeligt slidt stemme fra Lotte Höhrmann Lund.
Der er ikke noget at sige til, at hun er en smule træt. Livstilsmessen, son hundedagene er en del af, blev besøgt af 24.700 mennesker, og mange af dem lagde også vejen forbi hundeafdelingen.
En imponerende udvikling
Det er Lotte, der sammen med hendes mand Torben Lund står for at arrangere hundedagene, som oprindeligt er udsprunget af en krise i kennelverdenen for 6 år siden.
– For 6 år siden havde jeg en helt standard DKK kennel. På det tidspunkt kom der en hel masse polemik omkring kenneler på Midtsjælland. De blev kaldt hvalpefabrikker og den slags. Det ville jeg ikke være med til. Derfor besluttede jeg mig for, at vi åbnede dørene til vores kennel en sommerdag, så folk kunne kommer og se, hvordan en kennel så ud. Der kom 30 mennesker i vores baghave. Året efter gentog vi det, og der nåede besøgstallet op på 70, fortæller Lotte Höhrmann Lund.
Efter en skilsmisse flyttede Lotte til Jylland, hvor hun mødte sin nuværende mand, Torben Lund. 6. august 2014 flyttede hun sammen med ham i Sønderjylland. Herefter havde de en måned til at lave endnu et arrangement. Det lykkedes, og de fik over 100 besøgende.
Året efter flyttede arrangementet til Stubækhallen, da Lottes mand sidder i håndboldbestyrelsen i klubben. 400 mennesker valgte at besøge hundedagene i Stubækhallen.
I 2016 blev arrangementet ramt af et voldsomt skybrud, men det blev alligevel gennemført.
– Ja selvfølgelig gennemførte vi det. Man kunne jo bare trække i et par vaders, hvis det blev for vådt, lyder det fra Lotte Höhrmann Lund.
1000 mennesker trodsede regnvejret og besøgte hundedagene. Derefter fik CHP event øjnene op for hundedagene, og Lotte fik et tilbud om at komme med på Valdemars Slot i 2017, hvilket hun takkede ja til. Det blev en stor succes, og det gjorde det også i 2018.
– Det er gået fuldstændig fantastisk. Vi er blæst helt bagover, siger en sprudlende lykkelig Lotte Höhrmann Lund, der også føler, at arrangementet har fået en blåstempling, da Dansk Kennel Klub i år havde en stand der.
– Det er noget, vi har arbejdet for i lang tid, så det er vi både glade for og stolte af, siger hun
Det folkelige og festlige
Succesen er altså til at tage og føle på for hundedagene, der kun har oplevet at vækste i de 6 år. Men hvad er det, der er så specielt ved disse hundedage?
Når man ankommer, rammes man af en følelse af at være særdeles velkommen. Det er som at træde ind i den baghave, hvor det hele startede for 6 år siden.
I store ring går Lotte Höhrmann Lund rundt og styrer mikrofonen med lige dele charme, humor og ildhu. Fem minutter senere kan man møde hende blandt standene, hvor hun er smilende og fyldt med overskud på trods af en sol, der banker ned i det store krøllede hår fra en skyfri himmel.
– Her er der plads til alle. Det er meget vigtigt for os. Vi er både for racehundene med DKK stamtavler og for blandingshunde og hunde med handicap. Vi forsøger at skabe en stemning af en skovtur eller en picnic, hvor alle bare har det dejligt og sjovt. Derfor er det heller ikke altid den hund, der kan gå mest elegant, som vinder. Vores dommere har et lidt andet fokus, end man er vant til, og det er helt ok, siger hun og fortæller om en speciel episode fra søndagens udgave af bedste hundepar.
– Der var en ung pige med en groendal og en australian shepherd. Begge hunde var hvalpe og der var godt nok gang i dem. De gik på intet tidspunkt pænt. Men de var sjove og ejeren gjorde virkelig en god indsats, så det endte med, at de vandt. I samme konkurrence var der også to hunde, som gik perfekt og var rigtig dygtige, og de blev nummer to. Det blev taget med godt humør, og den unge pige kunne slet ikke forstå, hun havde vundet. Hun stod bare med tårer i øjnene og rystede. Den slags glæder mig langt ind i hjertet, fortæller hun.
Med så stor fokus på det folkelige kan man frygte, at de dygtigste og mest ambitiøse hundeudstillere, slår hundedagene hen som noget useriøst. Men Lotte Höhrmann Lund oplever faktisk, at der også kommer folk med nogle rigtig dygtige hunde, der måske er vant til at komme til en anden slags konkurrencer.
– Dem får vi også ros af. De kan jo også mærke den afslappede stemning, der er her, og de vil jo også gerne hygge sig med andre hundefolk, fortæller hun.
Med årets store succes er der garanti for, at der også kommer hundedage næste år. En væsentlig ændring kommer dog til at ske. Arrangementet bliver nemlig ikke holdt på Valdemars Slot men på Boltinggaard Gods ved Ringe.
Langt om længe og efter en lang og ufrivillig coronapause, lysner det nu igen. Også for dem, der gerne vil ud at løbe med deres hunde. Læs bare her
I den kommende weekend ville årets kæmpe event Hundedagene fylde området omkring Vilhelmsborg. Sådan skulle det ikke gå, men Lotte Höhrmann er jo ikke lige til at slå ud af kurs
Det skulle have været et af årets hundehøjdepunkter. Men nu er det aflyst på grund af corona. Arrangør lover at vende tilbage i 2021 med et endnu større arrangement
For anden dag i træk blev BIS-vinderen i Roskilde fundet i gruppe fem, da den store alaskan malamute Falgreens Autumn Storm tog sejren lørdag
Til weekendens DKK hundeudstilling i Ballerup skal 16-årige Cecilie Krarup udstille den etårige kleiner münsterländer, Luna, i juniorhandling, og her er det vigtigt at parret løber som et team
Det er egentlig en halvgammel ide, der lørdag klokken 10.30 blev til virkelighed i Fredericia, da de første personer kunne komme på en guidet rundtur på udstillingen
Dansk Gravhundeklub DGK Midtjylland afholder igen i år dobbelt hundeudstilling i de smukke omgivelser Lunden i Silkeborg
Der var lagt op til en spændende afslutning på årets hundeudstillinger, da to hunde lå næsten side om side i kampen om at blive Årets Hund 2018. Hurtigt blev den spænding dog afløst af vished
Igen er vi blevet beriget med flot juniorhandling som start på konkurrencerne i Store Ring
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.