Agria fornyer mangeårigt samarbejde med Schweissregistret

25-03-2023 09:42, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Schweissregistret er et register over ekvipager (hund og ejer), der er specialiserede i at opspore og humant aflive påkørte og anskudte klovdyr, dvs. hovedsageligt rådyr

Copyright Ridehesten.com

 

Hos Agria har vi en oprigtig kærlighed til alle dyr, ikke kun dem vi forsikrer, så vi er begejstrede for, at der findes hundeførere, der er klar til at afbryde familiemiddagen, fodboldkampen eller nattesøvnen for at tage ud og opspore vildt, der enten er blevet påkørt eller anskudt. Denne lille gruppe højt specialiserede jægere og hunde udfrier hvert år mange dyr af deres pinsler – uden at blive honoreret for det!

Opgaven med at forsikre Schweiss-hundene har været i udbud, og det er ikke uden stolthed, at Agria kan fortælle, at de har vundet dette udbud.

 

Vildt blod

Ordet schweiss er tysk og betyder “vildt blod” i jægerjargon. Registret har eksisteret i Danmark siden 1974 og består af 190 ekvipager fordelt på 10 regioner i hele landet. Man skal have jagttegn, og både hund og ejer skal gennem en skrap optagelsesprøve, før man kan få lov til at tage den toårige uddannelse til Schweisshundefører. Syv kom gennem nåleøjet sidste år.

 

Overgang til sommertid er farlig for vildtet

Det er jo desværre sådan, at meddelelsen om, at vi går over til sommertid, ikke rigtigt når ud til de vilde dyr. Det betyder hvert år flere påkørsler, fordi dyrene fortsætter med at krydse vejene, som de plejer, mens vi ændrer ”køreplanen” og fra den ene dag til den anden starter bilen en time tidligere.

Schweissregistret hører under Naturstyrelsen (der er en styrelse under Miljøministeriet). Naturstyrelsen har en række gode råd, hvis du kommer til at påkøre et dyr:

  • Stands bilen så hurtigt, som forholdene tillader det, og gå til fods tilbage langs vejkanten for at finde det sted, hvor dyret ligger, eller hvor det forsvandt.
  • Marker stedet tydeligt og find ud af, hvor du er: vejnavn, husnummer, nummer på kantpæl eller anden præcis angivelse.
  • Ring til Dyrenes Vagtcentral på 1812 og beskriv, hvad der er sket, og hvor du er.
  • Hav telefonen tændt de kommende timer, hvis du har mulighed for det, så schweisshundeføreren kan ringe til dig, hvis der er brug for flere informationer.

Selvfølgelig vil det bedste være helt at undgå at påkøre et dyr, og det gør du bedst ved at sænke farten, når du ser vildtadvarselsskilte langs vejen, særligt i skumringstiden.

 

Beundringsværdigt arbejde

Hundeekspert hos Agria Lotte Evers forklarer: Vi samarbejder med Schweissregistret, fordi vi ønsker at sætte fokus på det værdifulde redningsarbejde, som hundeførerne udfører sammen med deres dygtige hunde. De er villige til helt frivilligt og ulønnet at stå til rådighed for os, hvis vi en dag skulle havne i en situation, der både kan være skræmmende og faktisk også farlig. Og vi er glade for at vide, at der på professionel vis bliver taget hånd om anskudte og påkørte dyr i naturen, så deres lidelser mindskes mest muligt.

Læs også

Hundegåtur med et godt formål

05-05-2025 09:32, af Cecilie Friis Amstrup

Agria inviterer alle hundeejere i Danmark til at deltage i en landsdækkende gåtur, hvor hvert skridt tæller som støtte til Dyreværnet. Det eneste du skal gøre, er at tage snoren i hånden, dele et billede og nyde turen med din firbenede ven.

Når hunden får noget på tværs

21-04-2025 07:15, af Cecilie Friis Amstrup

Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.

Når hunden TROR, den skal have hvalpe

20-04-2025 07:55, af Cecilie Friis Amstrup

Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.

Schweisshunde gennem 40 år

12-08-2014 13:35, af Tine Luther
Igennem mange, mange år har de dygtige schweisshunde og deres førere gennemført tusindvis af eftersøgninger af påkørt og anskudt vildt. Deres organisation ”Schweiss–registret” fylder 40 i år.

Første DM til stående jagthund

30-08-2020 15:18, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Alex Nygaard vandt DM i schweiss spor med sin kleiner münsterländer Rimmehuses Siff

SE BILLEDERNE: DM i schweiss spor 2020

31-08-2020 08:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Søndag var der DM i schweiss spor på Klosterheden ved Struer. Her får du lidt billeder fra dagen

Dårlig form kan ødelægge jagtsæsonen for din jagthund

03-09-2018 14:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Jagt|

Når jagtsæsonen skydes i gang, er det ikke vådeskud og angreb fra vilde dyr, der er de største farer for din jagthund. Mere normalt er det, at hunden får skader på muskler og led. Jagtskader som disse kan forebygges, understreger dyrlæge

Conni Jakobsen er død

17-09-2019 16:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dette er ganske enkelt trist. Et fantastisk menneske og en formidabel formidler af kærlighed til hunde er gået bort

Beagler med snuden i sporet

07-04-2025 17:11, af Leif Scheel

Beaglen har et naturligt talent for schweissarbejde, men alt for få ejerfor dygtiggør sig og udfordrer hunden med længere og mere krævende spor. To engagerede hundeførere vil nu ændre på det.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Showhunden Sainz stråler i spotlyset

07-05-2025 07:14, af Cecilie Friis Amstrup

Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Roskilde: Cairn terrier triumferede på første dag i Store ring

09-05-2025 20:11, af Cecilie Friis Amstrup

Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.

Roskilde: Simone vandt juniorhandlerfinalen med ro og overblik

10-05-2025 20:09, af Cecilie Friis Amstrup

Ved DKK’s internationale udstilling i Roskilde sikrede Simone Riisgaard Kristiansen sig sejren i juniorhandlingfinalen med en præstation, der imponerede dommeren med sin ro, selvsikkerhed og sikre håndtering.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Roskilde: Cairn terrier gentog bedriften og blev Best in Show igen

10-05-2025 21:04, af Cecilie Friis Amstrup

SECH DKCH NORDV21 Hjohoo’s Yes Hjo Can imponerede endnu en gang i Store ring - denne gang ved Dansk Kennel Klubs internationale udstilling på Roskilde Dyrskueplads. 

Roskilde: Simone løb igen med sejren i juniorhandlingfinalen

11-05-2025 18:15, af Cecilie Friis Amstrup

For anden dag i træk stod Simone Riisgaard Kristiansen øverst på podiet ved DKK’s internationale udstilling og gav dermed sin mor den absolut bedste gave på mors dag.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse