6 tips ved brug af fløjte

02-04-2025 15:45, af Karina Damsgaard Green

Fløjtetræning er en utrolig effektiv metode til at kommunikere med din hund, og med engagement og konsekvens kan det være et værdifuldt redskab til klar kommunikation og stressfrie hundeeventyr

Copyright Ridehesten.com
En af fordelene ved at bruge fløjte i træningen er, at den giver klare signaler, som hunden har nemt ved at forstå. Foto: Adobe

Denne artikel blev bragt i martsnummeret af magasinet HUNDEN. 

Når det drejer sig om indkald og vigtige kommandoer, giver fløjten klare signaler, der kan rejse lange afstande og trænge igennem støj. Korrekt træningsteknik er dog afgørende, og succes afhænger af at undgå almindelige fejl, der kan forvirre din hund eller forsinke fremskridt.

6 ting du skal være opmærksom på, når du træner med fløjte:

1. Positiv forstærkning
Hunde drives af belønninger og positive associationer, så mens fløjten giver en klar kommando, vil hunden ikke være motiveret til at gentage den ønskede adfærd uden positiv forstærkning. For at holde din hund motiveret under fløjtetræning, brug højt værdsatte belønninger som godbidder, ros og leg umiddelbart efter, den reagerer korrekt. Kombiner godbidder med verbal ros i starten og trap derefter langsomt ned for godbidder, mens du fortsætter med opmuntring.

2. Brugen af fløjten
For meget brug af fløjten kan underminere træningsindsatsen og forvirre hunden, så fløjten bør ikke bruges for ofte eller unødvendigt. For at sikre at fløjten forbliver et effektivt træningsværktøj, så brug den målrettet til specifikke kommandoer og undgå tilfældig brug. Brug den kun, når det virkelig er nødvendigt. Undgå at gentage kommandoer, men vent i stedet på et svar og forstærk hurtige reaktioner med positive belønninger.

3. Valg af fløjte
Fløjtens type, tonehøjde og frekvens spiller en afgørende rolle for træningens succes, så for at vælge den rette fløjte, bør du teste forskellige typer. Sørg derefter for at opretholde konsekvens med den fløjte, der fungerer bedst.

4. Fløjtens lyde
For at få en effektiv brug af fløjten skal du etablere en klar række af lyde for specifikke kommandoer. Tildel forskellige mønstre til hver handling og øv konsekvent for at undgå forvirring. Indfør kommandoer gradvist, par fløjtesignaler med handlinger og forstærk derefter responsen med belønninger.

5. Konsekvente træningskommandoer
Konsistens hjælper din hund med at forstå forventningerne og respondere hurtigere og mere pålideligt. Blandede eller ændrede kommandoer skaber inkonsistens, ofte når verbale kommandoer og fløjtesignaler bruges uden en klar struktur. For at sikre konsekvens i træningskommandoerne bør du beslutte, om fløjtesignaler skal bruges alene eller sammen med verbale kommandoer og derefter tildele hvert fløjtemønster en specifik handling.

6. Træning
Succesfuld fløjtetræning kræver en tålmodig, trin-for-trin tilgang, der starter med enkle kommandoer, realistiske mål og naturligvis konsekvens, gentagelse samt gradvis sværhedsgrad. Planlæg korte, daglige træningssessioner på fem til ti minutter i et kontrolleret miljø og introducer gradvist distraktioner og varierede træningssteder. Det kræver tid, tålmodighed og vedholdenhed. God træning!

Kilde: https://www.acmewhistles.co.uk/acme-kennels

Fakta
Fløjtetyper

ACME-fløjterne er nogle af de mest populære hundefløjter. De fås i forskellige toner udviklet til specifikke træningssituationer og forskellige hundetyper, og derudover findes de i et utal af farver og design.

  • Tone 210,5 anvendes til lydighed og tæt arbejde, og derfor anvendes den ofte til spaniels, da spaniels har et kortere søg end mange andre hunderacer. Den kan høres op til ca. 90 meter.
  • Tone 211,5 anvendes til distance og retrieverarbejde, da retrievere har et længere søg. Den kan høres op til 1,5 km i godt/vindstille vejr.
  • Tone 212 er især god over distance, da tonen her er mere konstant og kan høres bedre end f.eks. 211.5 i mere vanskelige vejrforhold. Den fungerer rigtig godt under arbejdet med pointere, settere, retrievere og terriere.

Det vigtigste er dog ikke hvilket mærke din fløjte har, men at den fungerer for dig og din hund.

Læs også

Sådan undgår du konflikter med andre hundeejere på gåturen

03-04-2025 08:00, af Cecilie Friis Amstrup

Gåturen skal være en positiv oplevelse, men mødet med andre hunde kan hurtigt udvikle sig uheldigt. Med lidt omtanke og respekt kan du nemt skabe tryghed for både din hund og andre.

Rallylandsholdet vinder bronze ved Nordisk Mesterskab

11-11-2024 10:45, af Cecilie Friis Amstrup

Med imponerende resultater, stærk holdånd og baner, der udfordrede deres evner, viste det danske rallylandshold deres klasse ved det netop overståede nordiske mesterskab i rallylydighed. 

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.

Ekstra lækker godbid til de danske hundeejere

16-10-2024 17:15, af Cecilie Friis Amstrup

Danske hundeejere er blevet mere ansvarlige, og det har ført til færre skader på trods af et stigende antal hunde. Øget viden, træning og bevidste racevalg er nøglen til denne positive udvikling. 

Hvad er baglænskædning

09-04-2018 08:59, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I det nyeste nummer af HUNDEN har vi en artikel om baglænskædning. Men hvad er det egentlig for noget? Få svaret her

Passion blev til fælles projekt på Dansk Kennel Klubs grunduddannelse

08-10-2024 09:51, af Cecilie Friis Amstrup

To ægtepar har valgt at tage Dansk Kennel Klubs grunduddannelse sammen for at kombinere deres kærlighed til hunde og træning. Med store planer for fremtiden ønsker de at skabe aktive træningsmiljøer og dele deres viden med andre hundeejere.

Reager på tvivlsomme trænere

26-01-2018 14:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dansk Kennel Klub tager det meget alvorligt, at der bliver sået tvivl om nogen af deres træneres metoder. DKK opfordrer derfor folk til at sige til, hvis de oplever noget, der ikke er i orden

12 tips til cykelturen med hunden

05-04-2022 13:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Motion er godt. Sådan er det også for hunde, men der er stadig faldgruber, som man skal undgå. Her får du 12 tips til at cykle med din hund

Politihunden Samson reddede afkølet mand

08-01-2021 15:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mandag var en af de dage, der i den grad viser, at de mange timer, der bruges på træning af politihunde, er det hele værd

Hvor skal hunden fejre nytår?

26-12-2017 08:53, af Agria Dyreforsikring/ pressemeddelelse

Hunde har en særdeles veludviklet og følsom høresans. Derfor kan nytårsaften være et sandt helvede på grund af brag fra fyrværkeri. Dyrlæge Lotta Möller fra Agria Dyreforsikring forklarer her, hvad man kan gøre for at minimere hundens angst, når champagnepropper og raketter springer på årets sidste dag

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Mit sværeste farvel blev ikke accepteret

13-04-2025 07:55, af Mette Søndergård

Da jeg mistede min hund, Kimba, forventede jeg støtte fra min familie. I stedet blev jeg mødt med reaktioner, der forværrede min sorg.

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Velkendt jagthundehjerte gæstede Danmarks første hundekro

14-04-2025 07:38, af Cecilie Friis Amstrup

Harris Jensen, hans hustru og deres engelske setter Bob nød fire dage i Rold Skov og den særlige stemning på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller