6 tips ved brug af fløjte

02-04-2025 15:45, af Karina Damsgaard Green

Fløjtetræning er en utrolig effektiv metode til at kommunikere med din hund, og med engagement og konsekvens kan det være et værdifuldt redskab til klar kommunikation og stressfrie hundeeventyr

Copyright Ridehesten.com
En af fordelene ved at bruge fløjte i træningen er, at den giver klare signaler, som hunden har nemt ved at forstå. Foto: Adobe

Denne artikel blev bragt i martsnummeret af magasinet HUNDEN. 

Når det drejer sig om indkald og vigtige kommandoer, giver fløjten klare signaler, der kan rejse lange afstande og trænge igennem støj. Korrekt træningsteknik er dog afgørende, og succes afhænger af at undgå almindelige fejl, der kan forvirre din hund eller forsinke fremskridt.

6 ting du skal være opmærksom på, når du træner med fløjte:

1. Positiv forstærkning
Hunde drives af belønninger og positive associationer, så mens fløjten giver en klar kommando, vil hunden ikke være motiveret til at gentage den ønskede adfærd uden positiv forstærkning. For at holde din hund motiveret under fløjtetræning, brug højt værdsatte belønninger som godbidder, ros og leg umiddelbart efter, den reagerer korrekt. Kombiner godbidder med verbal ros i starten og trap derefter langsomt ned for godbidder, mens du fortsætter med opmuntring.

2. Brugen af fløjten
For meget brug af fløjten kan underminere træningsindsatsen og forvirre hunden, så fløjten bør ikke bruges for ofte eller unødvendigt. For at sikre at fløjten forbliver et effektivt træningsværktøj, så brug den målrettet til specifikke kommandoer og undgå tilfældig brug. Brug den kun, når det virkelig er nødvendigt. Undgå at gentage kommandoer, men vent i stedet på et svar og forstærk hurtige reaktioner med positive belønninger.

3. Valg af fløjte
Fløjtens type, tonehøjde og frekvens spiller en afgørende rolle for træningens succes, så for at vælge den rette fløjte, bør du teste forskellige typer. Sørg derefter for at opretholde konsekvens med den fløjte, der fungerer bedst.

4. Fløjtens lyde
For at få en effektiv brug af fløjten skal du etablere en klar række af lyde for specifikke kommandoer. Tildel forskellige mønstre til hver handling og øv konsekvent for at undgå forvirring. Indfør kommandoer gradvist, par fløjtesignaler med handlinger og forstærk derefter responsen med belønninger.

5. Konsekvente træningskommandoer
Konsistens hjælper din hund med at forstå forventningerne og respondere hurtigere og mere pålideligt. Blandede eller ændrede kommandoer skaber inkonsistens, ofte når verbale kommandoer og fløjtesignaler bruges uden en klar struktur. For at sikre konsekvens i træningskommandoerne bør du beslutte, om fløjtesignaler skal bruges alene eller sammen med verbale kommandoer og derefter tildele hvert fløjtemønster en specifik handling.

6. Træning
Succesfuld fløjtetræning kræver en tålmodig, trin-for-trin tilgang, der starter med enkle kommandoer, realistiske mål og naturligvis konsekvens, gentagelse samt gradvis sværhedsgrad. Planlæg korte, daglige træningssessioner på fem til ti minutter i et kontrolleret miljø og introducer gradvist distraktioner og varierede træningssteder. Det kræver tid, tålmodighed og vedholdenhed. God træning!

Kilde: https://www.acmewhistles.co.uk/acme-kennels

Fakta
Fløjtetyper

ACME-fløjterne er nogle af de mest populære hundefløjter. De fås i forskellige toner udviklet til specifikke træningssituationer og forskellige hundetyper, og derudover findes de i et utal af farver og design.

  • Tone 210,5 anvendes til lydighed og tæt arbejde, og derfor anvendes den ofte til spaniels, da spaniels har et kortere søg end mange andre hunderacer. Den kan høres op til ca. 90 meter.
  • Tone 211,5 anvendes til distance og retrieverarbejde, da retrievere har et længere søg. Den kan høres op til 1,5 km i godt/vindstille vejr.
  • Tone 212 er især god over distance, da tonen her er mere konstant og kan høres bedre end f.eks. 211.5 i mere vanskelige vejrforhold. Den fungerer rigtig godt under arbejdet med pointere, settere, retrievere og terriere.

Det vigtigste er dog ikke hvilket mærke din fløjte har, men at den fungerer for dig og din hund.

Læs også

Sådan undgår du konflikter med andre hundeejere på gåturen

03-04-2025 08:00, af Cecilie Friis Amstrup

Gåturen skal være en positiv oplevelse, men mødet med andre hunde kan hurtigt udvikle sig uheldigt. Med lidt omtanke og respekt kan du nemt skabe tryghed for både din hund og andre.

Rallylandsholdet vinder bronze ved Nordisk Mesterskab

11-11-2024 10:45, af Cecilie Friis Amstrup

Med imponerende resultater, stærk holdånd og baner, der udfordrede deres evner, viste det danske rallylandshold deres klasse ved det netop overståede nordiske mesterskab i rallylydighed. 

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.

Lær din hvalp at dutte på klokke

16-07-2017 16:09, af Anne Ekenberg

Mange har sikkert sat sommerferien af til at få en ny hvalp, men samtidig med glæden over at få den lille ny hjem, starter også det seje træk med at få den gjort renlig. Her er et tip til, hvordan du kan træne din hvalp til at give tegn, når det er tid, ved at aktivere en klokke.

DKK: Træning kan genoptages fra 14. april

08-04-2020 14:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når påsken er overstået, kan du igen komme til træning med din hund, såfremt det foregår i små grupper og tager hensyn til retningslinjerne mod smitte af Covid-19

Din tilbagevenden til arbejdspladsen kan forårsage stress hos din hund

07-03-2022 12:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En del hunde vil blive efterladt alene for første gang, nu hvor anbefalingerne om hjemmearbejde er ophørt, og folk vender tilbage til kontorerne. Store og pludselige forandringer i hverdagen kan forårsage stress også for hunde. Royal Canin giver tips til, hvordan du kan reducere risiko for stress hos hunden ved hjælp af træning, rutiner, stimulering og fodring

Galleri: Paradis Hundetræningscenter

26-03-2018 08:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Lørdag var vi på besøg i det fantastiske indendørs hundetræningscenter ved Sindal. Her er lidt billeder fra dagen

Disse hunde er mindst bange

26-08-2020 08:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt finsk studie viser, at hunde, der bliver trænet, har mindre risiko for at blive præget af frygt senere i livet. Men andre ting spiller dog også ind

BLOG: Socialisering og miljøtræning er ikke kun opdrætterens ansvar

07-12-2020 12:16, af John Frank Ahm

I dag kan man høre og læse overalt i hundeverdenen hvor vigtigt socialisering og miljøtræning er. Der er skrevet bøger om det og der snakkes ofte om hvor vigtigt det er at hvalpen kommer ud og får en lang række oplevelser og får stimuleret alle sine sanser. Det giver den mental robusthed. De fleste opdrættere starter allerede på dette vigtige arbejde mens hvalpene bor hos dem

Hvad er baglænskædning

09-04-2018 08:59, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I det nyeste nummer af HUNDEN har vi en artikel om baglænskædning. Men hvad er det egentlig for noget? Få svaret her

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

5 ting din hund ville sige, hvis den kunne tale

29-03-2025 07:48, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde taler ikke med ord, men de kommunikerer hele tiden med os. Her får du fem vigtige budskaber fra din hund, som mange ejere overser i en travl hverdag, og som kan styrke jeres relation, hvis du lærer at lytte bedre.

Dansk landshold klar til VM i spor

31-03-2025 12:03, af Cecilie Friis Amstrup

Erfarne og debutanter kæmper side om side, når verdens bedste sporhunde mødes denne uge til det prestigefyldte FCI IGP FH verdensmesterskab i Østrig

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 skønne, hundevenlige vandreruter i Danmark

28-03-2025 07:44, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret lokker med grønne skove og lyse dage, og der er masser af vandreruter i Danmark, hvor både du og din hund kan nyde naturen sammen

Oplev golden retrievere på nært hold i weekenden

26-03-2025 11:13, af Cecilie Friis Amstrup

Egtved danner rammen om en specialudstilling med 168 golden retrievere, erfarne dommere og masser af mulighed for at lære mere om den populære race. Publikum er velkomne til at kigge forbi og opleve de smukke hunde på nært hold.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?