I det fyldte messeområde tæt på Store Ring finder man Blå Stjärnans Djursjukhus i Göteborg, som er Sveriges største smådyrshospital. Foran standen står et topmoderne bord, som tiltrækker mange besøgende. Det er ganske forstående. For når man kommer helt tæt på bordet, opdager man, at bordpladen i virkeligheden er en skærm. På skærmen kan man vælge forskellige dyr, som er blevet scannet ind af dyrlægerne.
Der er flere hunde, en enkelt kat og sågar en skildpadde.
Når man vælger et af disse dyr, kan man gå ind og kigge på selve dyret ved at skrælle hud, muskler, indvolde af i lag eller blotlægge indvolde eller knogler. På den måde kommer man gradvist længere ind i dyret, til man finder det sted, dyret har en lidelse.
En af de indscannede hunde har en tumor i hjernen, og den kan man zoome helt ind på og studere, mens man vender og drejer billedet af hunden for at fange den bedste vinkel.
Det er både imponerende og fascinerende at følge med i, og det er tydeligt, at de besøgende er af samme opfattelse.
– Selve visualiseringsbordet bygger jo på en CT-scanning, som vi har brugt i mange år. Det nye er, at vi nu kan bruge dette bord til at visualisere dyret og på den måde stille bedre diagnoser., fortæller dyrlæge Heidi Nilsen.
Visualiseringsbordet er kommet til verden i et samarbejde med visualiseringsvirksomheden, Interspectrals.
Det er meningen, at bordet skal bruges på videnskabscentre, på uddannelser og andre steder, hvor man kan bruge den nye visualiseringsplatform til at generere ny viden.
Dyrlægeklinikker vil også kunne bruge værktøjet til at vise dyreejerne, hvorfor nogle dyr er særligt udsatte for visse sygdomme.
Indtil videre er det dog kun Universeum i Gøteborg, der kan se frem til at få et visualiseringsbord i huset. Her vil besøgende i løbet af foråret kunne se et stort visualiseringsbord, hvor de kan få lov at kigge helt ind i dyrenes indre.
Og spørger man Heidi Nilsen er værktøjet ikke bare godt for videnskaben og dyresundheden.
– Det er også et rigtig sjovt stykke legetøj. Et dyrt men sjovt legetøj, siger hun.
Herunder kan du se en kort video af visualiseringsbordet
Det var et smukt øjeblik og der var fart på, da Årets Hund løb gennem Store Ring i Herning Messecenter ved årets sidste store udstilling, Winter Wonder Show.
Sikke en start. En fuldstændig fantastisk dag i Herning. Her får du lidt billeder og en enkelt video fra dagen
I weekenden mødte vi Birgit Seloy til Store Hestedag i Roskilde. Her fortalte hun om sagen med de stjålne hvalpe, der heldigvis er hjemme igen
En af de mest velbesøgte forestillinger ved MyDOG er Hundeakademins hundeteater. I år bød de på eventyret om Snehvide, og det var virkelig imponerende. Se hele stykket i videoen i denne artikel
Her får du en kort film af fredagens begivenheder på MyDOG
Søndag blev Årets Hund i Sverige hyldet på MyDog i Gøteborg. Det var en stor oplevelse, fortæller Michael Kristensen
Endnu en dag er slut i Gøteborg. Her får du lidt billeder fra dagen
Den forgangne weekend bød på den store hundeevent MyDOG i Gøteborg. Igen i år satte arrangementet rekord med hele 33.700 gæster og flere end 9000 hunde
På MyDOG i Gøteborg er der for alvor alt, hvad hundehjertet begærer. Her er noget for de garvede og de helt nye hundefolk
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.