Hvorfor undersøge urin

25-11-2020 15:25, af Astrid Gerd Holtet

Urinprøver er en af de mest almindelige prøver, som dyrlæger bruger, når de skal finde ud af hvad hunde fejler, men hvad kan hundens urin egentlig fortælle dyrlægen?

 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Mange hundeejere vil opleve at skulle forbi dyrlægen med en urinprøve på et eller andet tidspunkt i hundens liv. Undersøgelse af hundens urin, er en af de prøver som dyrlæger oftest bruger i deres arbejde i dyreklinikken.

Hundens nyrer filtrerer hundens blod og renser det for affaldsstoffer, så uønskede stoffer kommer over i hundens urin og ud af kroppen, mens ønskede stoffer forbliver i blodet. Ved nogle sygdomme ændres sammensætningen af de stoffer, der udskilles til urinen, og ved at se nærmere på hvad urinen indeholder, kan man let blive klogere på hvad der sker inde i hundens krop. 

Hvad kan man undersøge i urinen?

Når urinen skal undersøges, kigger dyrlægen på en masse forskellige ting. Nogle af de vigtigste undersøgelser dyrlægen laver, er:

1. Vægtfylde

Vægtfylden er et udtryk for hvor koncentreret hundens urin er. Er urinen tynd, vil vægtfylden være lav, er urinen koncentreret, vil vægtfylden være høj. Hos den raske hund, kan vægtfylde variere – har hunden eksempelvis drukket en masse vand, vil urinen være tynd, men har hunden ikke drukket i lang tid, vil urinen være koncentreret. Sygdomme hvor nyrerne beskadiges, kan ødelægge deres evne til at opkoncentrere urinen, og en lav vægtfylde kan derfor også være tegn på nyrelidelser.

2. Sukker

Hundes urin indeholder normalt ikke sukker. Har hunden sukkersyge, vil den begynde at udskille sukkeret igennem nyrerne, og dyrlægen vil kunne måle sukker i hundens urin.

3. Protein

Begynder nyrerne at gå i stykker, hæmmes deres evne til at tilbageholde protein i blodet, og det kommer i stedet med over i urinen, når blodet løber igennem nyrerne. Protein i urinen kan dermed være tegn på at hunden har en nyrelidelse.

4. Blod

Hos den raske hund er der ikke blod i urinen, og finder dyrlægen blod i urinprøven, er det altid tegn på sygdom. Blandt de mest almindelige årsager til blod i urinen er blærebetændelse, problemer med krystaldannelse eller blæresten.

5. Surhedsgrad (pH)

Urinens surhedsgrad kan variere, og hvordan hundens foder er sammensat, kan påvirke hvor sur eller basisk hundens urin er. Surhedsgraden kan have betydning for dannelse af uønskede krystaller i urinen, og kan derfor være vigtigt for dyrlægen at undersøge.

6. Krystaller

Mineraler opløst i urinen, herunder især kalcium, magnesium og fosfor, kan i visse situationer begynde at udfælde og danne krystaller, der kan ses i et mikroskop. Ophobes krystallerne i blæren, kan de blandt andet give irritation af blærevæggen og i værste fald klumpe sig sammen og blokere, så urinen ikke kan komme ud gennem urinrøret.

7. Bakterier

Urinen inde i blæren hos den raske hund er sterilt, altså uden bakterier, og finder man bakterier i en urinprøve, kan det være tegn på, eksempelvis blærebetændelse.

8. Celler

Urinprøven undersøges også for tilstedeværelsen af forskellige celler. For eksempel kan hvide blodceller være tilstede i urinen i forbindelse med en blærebetændelse.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Slog hund i hovedet

16-07-2012 14:12, af Nina Marie Villadsen
Tirsdag aften måtte politiet tilkaldes, da en mand slog sin hund i hovedet med en sten

4 gode råd til hunden i sommervarmen

09-07-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er blevet sommer i Danmark og temperaturerne kan blive rigtig høje til tider. Det er derfor vigtigt at tage hensyn til din hund og hjælpe den igennem varmen.

Fire unge handlerstjerner rejser mod nordisk mesterskab

12-12-2024 09:38, af Cecilie Friis Amstrup

Danmark sender fire dygtige juniorhandlere til det prestigefyldte nordiske mesterskab, hvor de vil konkurrere med hunde, de aldrig har mødt før. Spænding, samarbejde og talent sættes på prøve.

Det bekymrer hundeejere sig over

18-05-2013 08:19, af Tine Luther
En svensk undersøgelse viser, at hundeejeres bekymringer for, hvad der kan ske deres hund er urealistiske. Langt flere, end der tilsyneladende er grund til, frygter f.eks. ulykker fremfor sygdom.

WebTV: Heelwork to music & freestyle

11-05-2011 10:30, af Anne Kristine Tollestrup
Se det fantastiske samarbejde mellem hund og fører, når der dystes i HTM og Freestyle.

Godt nyt til alle ”hundehoveder”: Få inspiration til en sjovere og bedre hverdag med din hund

05-11-2019 08:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Aktuel hundemesse med adgang for både to- og firbenede – 14 timers hund, for blot en halv hund

Årets Hund i Island er DANSK

29-11-2010 15:43, af Tine Luther
Den amerikanske cocker spaniel Galaksi Read All About It med kaldenavnet Tango har gjort det så godt på de bonede gulve, at han blev kåret som Årets Hund samt Årets Spaniel i Island i november måned.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Min drøm blev til virkelighed ved VM

04-07-2025 06:30, af Cecilie Friis Amstrup

Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.