Mange hundeejere vil opleve at skulle forbi dyrlægen med en urinprøve på et eller andet tidspunkt i hundens liv. Undersøgelse af hundens urin, er en af de prøver som dyrlæger oftest bruger i deres arbejde i dyreklinikken.
Hundens nyrer filtrerer hundens blod og renser det for affaldsstoffer, så uønskede stoffer kommer over i hundens urin og ud af kroppen, mens ønskede stoffer forbliver i blodet. Ved nogle sygdomme ændres sammensætningen af de stoffer, der udskilles til urinen, og ved at se nærmere på hvad urinen indeholder, kan man let blive klogere på hvad der sker inde i hundens krop.
Hvad kan man undersøge i urinen?
Når urinen skal undersøges, kigger dyrlægen på en masse forskellige ting. Nogle af de vigtigste undersøgelser dyrlægen laver, er:
1. Vægtfylde
Vægtfylden er et udtryk for hvor koncentreret hundens urin er. Er urinen tynd, vil vægtfylden være lav, er urinen koncentreret, vil vægtfylden være høj. Hos den raske hund, kan vægtfylde variere – har hunden eksempelvis drukket en masse vand, vil urinen være tynd, men har hunden ikke drukket i lang tid, vil urinen være koncentreret. Sygdomme hvor nyrerne beskadiges, kan ødelægge deres evne til at opkoncentrere urinen, og en lav vægtfylde kan derfor også være tegn på nyrelidelser.
2. Sukker
Hundes urin indeholder normalt ikke sukker. Har hunden sukkersyge, vil den begynde at udskille sukkeret igennem nyrerne, og dyrlægen vil kunne måle sukker i hundens urin.
3. Protein
Begynder nyrerne at gå i stykker, hæmmes deres evne til at tilbageholde protein i blodet, og det kommer i stedet med over i urinen, når blodet løber igennem nyrerne. Protein i urinen kan dermed være tegn på at hunden har en nyrelidelse.
4. Blod
Hos den raske hund er der ikke blod i urinen, og finder dyrlægen blod i urinprøven, er det altid tegn på sygdom. Blandt de mest almindelige årsager til blod i urinen er blærebetændelse, problemer med krystaldannelse eller blæresten.
5. Surhedsgrad (pH)
Urinens surhedsgrad kan variere, og hvordan hundens foder er sammensat, kan påvirke hvor sur eller basisk hundens urin er. Surhedsgraden kan have betydning for dannelse af uønskede krystaller i urinen, og kan derfor være vigtigt for dyrlægen at undersøge.
6. Krystaller
Mineraler opløst i urinen, herunder især kalcium, magnesium og fosfor, kan i visse situationer begynde at udfælde og danne krystaller, der kan ses i et mikroskop. Ophobes krystallerne i blæren, kan de blandt andet give irritation af blærevæggen og i værste fald klumpe sig sammen og blokere, så urinen ikke kan komme ud gennem urinrøret.
7. Bakterier
Urinen inde i blæren hos den raske hund er sterilt, altså uden bakterier, og finder man bakterier i en urinprøve, kan det være tegn på, eksempelvis blærebetændelse.
8. Celler
Urinprøven undersøges også for tilstedeværelsen af forskellige celler. For eksempel kan hvide blodceller være tilstede i urinen i forbindelse med en blærebetændelse.
/Astrid Holtet, dyrlæge
Idiopatisk vestibulær syndrom er en tilstand, der påvirker hundens balance – tilstand kan udvikle sig hurtigt og symptomerne kan være voldsomme og ligne en hjerneblødning
Sebastian Klein har i et tv-program for børn undersøgt, hvordan det føles at blive bidt af en hund. Kennelklubben har hjulpet med at føre ideen ud i livet
I januar fortalte vi om hunden Diego, der var en stor støtte for Pernille Louise Larsen og resten af familien efter en tragisk fødsel, hvor den nyfødte datter Lilje var dødfødt. I de næsten to måneder, der er gået, er Diego fortsat med at være en støttende hund
Store midaldrende hunde er i særlig risiko for at udvikle lumbosacral stenose – en tilstand, der giver et tryk på rygmarven i lændeområdet, og som kan være forbundet med udtalt smerteegene
Indgraveringer i sandsten fundet i det nordvestlige Saudi Arabien er måske de tidligste billeder af hunde i snor
Vi er naturligvis med, når der er Hund i Fokus på Vilhelmsborg i weekenden
Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.
Ved DKK’s internationale udstilling i Roskilde sikrede Simone Riisgaard Kristiansen sig sejren i juniorhandlingfinalen med en præstation, der imponerede dommeren med sin ro, selvsikkerhed og sikre håndtering.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
SECH DKCH NORDV21 Hjohoo’s Yes Hjo Can imponerede endnu en gang i Store ring - denne gang ved Dansk Kennel Klubs internationale udstilling på Roskilde Dyrskueplads.
For anden dag i træk stod Simone Riisgaard Kristiansen øverst på podiet ved DKK’s internationale udstilling og gav dermed sin mor den absolut bedste gave på mors dag.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse