Ledbåndsskader hos hunde

03-06-2021 12:10, af Astrid Gerd Holtet

Forkerte vrid af hundens led kan medføre ledbåndsskader – og det kan være alt fra små skader til voldsomme overrivninger

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

I hundens led findes en række ledbånd. Disse ledbånd er med til at holde leddet sammen og sikre at leddet udfører den rette bevægelse. Udsættes et led for en kraftig belastning, som eksempelvis et forkert vrid eller en voldsom bevægelse, kan disse små, men vigtige, ledbånd skades.

Skader på ledbånd kan være alt fra milde skader hvor ledbåndets funktion bibeholdes, til fuldstændige overrivninger, hvor hele ledbåndet går i stykker.

Alle hunde kan udvikle en ledbåndsskade, men tunge hunde, og hunde der er meget aktive, er i særlig risiko. Andre sygdomme i leddet, kan også øge risikoen for en ledbåndsskade.

Symptomer på ledbåndsskader hos hunde:

Symptomerne ved ledbåndsskader hos hunde, afhænger af skadens omfang. Ved lettere skader er nogle af de mest almindelige symptomer:

  • At hunden får en hævelse omkring leddet
  • At hunden bliver halt, og udviser tegn på smerte, når leddet belastes

Ved voldsommere skader kan det også ses, at leddet bliver ustabilt, og det kan betyde at leddet holdes i en unaturlig stilling. Det kan også ses, at hunden helt undlader at støtte på det skadede led.

Fremtiden for en hund med ledbåndsskader

Fremtiden for en hund med ledbåndsskader afhænger af skadens omfang. Hunde med mindre skader kan ofte komme sig helt gennem ro og smertestillende behandling. En stram forbinding og kuldebehandling umiddelbart efter skaden er sket, kan begrænse skadens omfang.

Ved større, eller fuldstændige, overrivninger, vil en operation ofte være nødvendig, og ofte vil længerevarende genoptræning være nødvendigt.

 

Er du i tvivl om hvorvidt din hund har en ledbåndsskade, bør du hurtigst muligt kontakte din dyrlæge.

 

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Lille hund fundet i Sæby

06-03-2024 11:26, af Anne Cecilie Sohl

Nordjyllands Politi efterlyser ejeren til en mindre hund med brun/rødlig pels. Hunden blev fundet løbende frit omkring i en skov i Sæby lørdag aften den 24. februar omkring kl. 21.00. 

ÅBEN LADE på Fyn i efterårsferien

06-10-2014 10:27, af Tine Luther
DKK Faaborg inviterer til ”Åben lade” to dage, hvor du kan komme og prøve forskellig træning med din hund. Kom og få en hyggelig dag med andre hundeejere.

Hundefotograf i Roskilde

03-05-2012 14:27, af Maria Schacht
Skal du have fotograferet din hund? Tag fat i vores hundefotograf på udstillingen i Roskilde!

Vinteren er hård ved hundepoter

12-12-2010 09:23, af Tine Luther
Vejsalt er hård kost for hundepoter, så hvis din hund færdes i saltede områder, er det nødvendigt at beskytte dens poter. En af mulighederne for beskyttelse er hundesko.

Klima: Forskere krydser ko og hund

01-04-2020 08:12, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I et helt nyt projekt har kinesiske forskere krydset en hund og en ko for at skabe mere klimavenlig mælk

Første biathlon for menneske og hund i Danmark 23. og 24. juni

18-05-2018 14:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mens der gøres klar til at riste hekse på store bål rundt omkring i landet, vil en masse hunde med deres ejere deltage i landets første K9 biathlon i Nærum

Hvad er navlebrok?

06-09-2022 08:54, af Astrid Gerd Holtet

Navlebrok er en lille udposning ved navlestedet. Tilstanden er som regel ufarlig, og for mange hvalpe forsvinder den med alderen, men den kan også i nogle tilfælde volde problemer

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt