På en stille villavej i Ringe bor K.K. Jensen og hans hustru Hanne Laine. I kennelklubkredse er han nok mest kendt for at styre generalforsamlinger og for sin lange og tro tjeneste i disciplinærnævnet. Derudover er han et af de få æresmedlemmer i Dansk Kennel Klub. Hanne Laine er en velanskrevet allround-dommer ved hundeudstillinger.
Men denne lidt grå onsdag skal det hverken handle om disciplinærsager eller eksteriørbedømmelser.
Egentlig hedder han Karl Kristian Jensen, men alle kalder ham K.K. også hans hustru.
De hunde, vi skal snakke om, kommer heller ikke hoppende os i møde, som det ellers ofte sker, når der skal laves interviews til dette magasin.
K.K.’s hunde er nemlig sirligt sat ind i 14 røde ringbind i plast på kontoret. På ryggen af hvert bind står anført, hvilke forbogstaver mappen indeholder på samme måde som de leksika, der fyldte halve og hele reolhylder, inden internettet bredte sig ud over verden.
Juni 1992
K.K. Jensen viser reolen med de 14 røde ringbind, der er fyldt med frimærker fra hele verden med hunde på.
– Frimærkerne er delt op efter, hvilket land de stammer fra, og bogstaverne viser, hvilke lande man kan finde frimærker fra i pågældende mappe, fortæller K.K.
Vi tager hver et par mapper med ind i stuen. Vægten afslører, at ringbindene ikke bare indeholder et enkelt frimærke eller to.
– Det er noget tid siden, jeg sidst har talt dem, men dengang var der mellem 4000 og 5000, så jeg ved, at der er næsten 5000 frimærker, som alle har hunde på i mapperne, siger han.
Den imponerende samling er vokset støt siden de første frimærker, som K.K. Jensen købte i juni måned 1992.
– Hanne var dommer på en udstilling i Namur i Belgien. Jeg gik og kiggede på stande og stødte på en stand, som blandt andet havde frimærker. Her fandt jeg fire frimærker med de fire belgiske nationalracer. De var simpelthen så kønne, siger han og bladrer op i mappen med bogstaverne B til C, finder Belgien og viser de fire første frimærker frem.
– Da jeg kom hjem med dem, begyndte jeg at kigge mig omkring for, hvad der ellers fandtes af hundefrimærker, fortsætter han.
I den første tid samlede han også på frimærker med ræve, ulve og hunde fra tegneserier, men det fik hurtigt en ende.
– I starten var det alt, der bare smagte lidt af hund. Men da jeg fandt ud af, hvor mange hundefrimærker, der findes, droppede jeg ræve, ulve og tegneserier, som alligevel mest var frimærker med Pluto, lyder det fra K.K. Jensen.
I dag rummer samlingen frimærker fra stort set hele verden. Faktisk mangler han kun mærker fra fem lande i hele verden, Guatemala, Nigeria, Gabon, Cameroun og Sudan.
Samlingen tog fart
Da K.K. Jensen og Hanne Laine igen betrådte dansk jord efter turen til Belgien, havde ingen af dem nok forestillet sig, at denne tur skulle blive startskuddet til så stor en samling af frimærker med hunde på.
Men hjemme på Fyn begyndte K.K. at undersøge, hvor han kunne finde flere frimærker med hunde. Det ledte ham til en frimærkehandler i Odense.
– Kriteriet er jo, at der blot skal være en hund på frimærket. Derfor er det lidt af et detektivarbejde at finde de frimærker, hvor der kan skjule sig en hund på, fortæller han og viser med sin frimærkelup en lille hund på et frimærke med en kvinde.
Derfor var det også et stort arbejde at trawle gennem den odenseanske frimærkehandels mange mærker for at finde dem med hund på.
I samme periode kom han i kontakt med opdrætter af newfoundlænder, Erling Larsen, som også samlede på frimærker med hunde. – Erling havde en stor samling med mange sjældne mærker. Jeg fik lov at købe hans dubletter, og da han desværre afgik ved døden, købte jeg hele hans samling, og den var dyr, lyder det fra K.K. Jensen, som dog ikke vil afsløre prisen.
Siden stiftede han bekendtskab med Nordfrim, som udsender et blad om frimærker en gang om måneden. Her kan man abonnere på forskellige motiver, og det overrasker nok ikke, at K.K. Jensen abonnerer på motiver med hunde.
Det store netværk
Ønsker man en samling af lige så høj kvalitet som K.K. Jensens, er det ikke nok at gå i butikker, kigge i blade og undersøge internettet. Det handler også om at have venner og bekendte, som gerne vil hjælpe.
Naturligvis fylder siderne med danske frimærker mest i ringbindene, ikke mindst fordi både Grønland og Færøerne tælles med heri, men et andet land, der fylder godt, er Japan, og det er der en ganske særlig grund til.
– Jeg har været næstformand for en dansk japansk venskabsforening i 25 år. Herigennem har jeg fået en god veninde i Japan, som sender mig alt det, hun kan finde af japanske frimærker med hunde på, og det er frimærker, jeg aldrig ville have kunnet skaffe på andre måder, fastslår han.
I Japan er der rigtig mange frimærker med hunde på. Det skyldes ikke mindst de to hunde Taro og Jiro, som næsten opfattes som nationalhelte i Japan.
I 1958 sendte Japan en ekspedition til Antarktis, hvor de blandt andet havde 15 hunde med, der blev brugt som slædehunde. Ekspeditionen måtte dog evakueres og valgte at efterlade hundene. Meningen var, at der få dage senere skulle ankomme et nyt redningshold, hvorfor hundene var blevet efterladt bundet med en lille smule mad.
Dårligt vejr gjorde, at redningsholdet ikke kunne komme frem, og man var derfor sikker på, at alle hundene var døde. Et år senere ankom en ny japansk ekspedition til området. Her fandt man syv døde hunde, mens seks hunde var forsvundet, og til alles overraskelse fandt man to hunde, der havde overlevet. Det var hundene Taro og Jiro.
Derudover har han også haft stor glæde af opdrætterne af bedlington terrier, Jørgen og Birgit Wohlfahrt, som i en årrække udstillede i Monaco, hvor der hvert år siden 1967 er blevet udgivet et hundefrimærke i forbindelse med deres internationale udstilling i april-maj. Det mærke har de hvert år haft med hjem til K.K., og han har naturligvis anskaffet sig alle frimærkerne siden 1967, og det specielle ved disse mærker er, at der hvert år er en ny hunderace på.
– Der er rigtig mange, der har hjulpet mig gennem tiden, og derfor hjælper jeg også gladelig nye samlere i gang ved at tilbyde dem nogle af mine dubletter og ved at give gode råd til, hvor og hvordan de finder frimærkerne, siger han.
En time i geografi
Gennem interviewet vokser bunken af røde ringbind på spisebordet. K.K. Jensen bladrer begejstret i mapperne, hvor de mange frimærker også åbner for flere gode historier, om hvordan han har skaffet dem.
Men det er ikke kun de gode fortællinger og de smukke motiver på frimærkerne, der fylder samtalen over bordet.
For mens han rutineret bladrer gennem mapperne, ser man lande og områder, man aldrig har hørt om.
For eksempel er Storbritannien delt op i alle de 54 uafhængige stater, som Commonwealth består af, og det stiller i den grad krav til hukommelsen fra folkeskolens geografiundervisning.
Men K.K. springer ikke over, hvor gærdet er lavest. For til hvert enkelt land i alle ringbindene er der en lille introtekst, hvor man blandt andet kan se, hvor landet ligger, hvilken valuta de bruger, antal indbyggere og meget mere.
Men verden er jo ikke stationær, og det giver nogle udfordringer for K.K.
– Jeg har især brugt meget tid på Rusland, som jo i gamle dage var Sovjetunionen, men nu er Rusland og en masse delstater. Jeg har endnu ikke fra alle delstaterne, men jeg har jo frimærker fra det gamle Sovjetunionen, og derfor er området dækket ind, siger han.
K.K. Jensen bruger ikke længere så meget tid på samlingen, som han tidligere har gjort. Nu bliver det mest til at bladre det månedlige katalog fra Nordfrim igennem for at se, om der er frimærker, han endnu ikke har. Men fra tid til anden kommer samlingen frem på bordet, og så går der nemt en formiddag med at sidde og studere de mange frimærker fra hele verden.
– Jeg håber selvfølgelig på at få samlingen gjort fuldstændig med mærker fra de sidste fem lande, men ellers er jeg også meget tilfreds med min samling. Jeg ved ikke, om det er den største samling af frimærker med hunde, men jeg har ikke selv hørt om nogen, der var større, siger han.
Æret være K.K's minde
Lørdag meldte juniorhandlerne sig klar til kamp i Store Ring til årets anden internationale udstilling under DKK.
Hundens fotografer havde en travl weekend under DKK’s internationale udstilling i Herning, hvor der blev taget et hav af billeder, som nu kan ses i vores database
Bracco italiano imponerede og sikrede sig titlen som Best in Show på sidste udstillingsdag i Roskilde. Hundens elegante fremtoning og stærke bevægelser gjorde den til en klar vinder.
Går du og venter spændt på, om den internationale udstilling i Roskilde bliver til noget, så må du vente lidt endnu
En storpuddel forsvandt fra sin ejer og sad fast i skoven uden vand i tre døgn. En dedikeret dronefører fra Vi Finder Hund blev hans redning.
I forbindelse med vores sorgtema i det nummer af Magasinet HUNDEN, der udkommer i morgen, modtog vi denne beretning fra Hanne Bindslev Gregersen om at sige farvel til sin hund. Artiklen kom ikke med i bladet, men I skal ikke snydes for den. Derfor kommer den her på hunden.dk
Økonomi, livsstil og etiske overvejelser har i 2024 påvirket danskernes valg af hund, forklarer Agrias hundeekspert, Lotte Evers, som analyserer årets top 25 over Danmarks mest populære hunderacer.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Dyrevelfærdssektionen ved Nordjyllands Politi har inden for de seneste uger haft en række dyrevelfærdssager vedrørende hunde, der har været udsat for det, der som minimum defineres som ”uforsvarlig behandling”.
Fem hunde er blevet beslaglagt, imens syv andre er blevet overdraget til Dyrenes Beskyttelse. Politikommissær opfordrer hvalpekøbere til at være opmærksomme.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Med et imponerende samarbejde og masser af træning har beaglen Storm og hans fører Leif Scheel opnået bemærkelsesværdige resultater inden for schweissprøver og sporchampionater. Historien om deres rejse er en fortælling om dedikation, tab og et unikt bånd mellem hund og menneske.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet