Sygdommen bag vaccinationen – Kennelhoste

28-09-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Når efteråret melder sig med koldt og fugtigt vejr, begynder mange af os at hoste og snøfte. Der sker en opblomstring af sygdomme, der rammer luftvejene, fordi efterårsvejret giver gode betingelser for de virus og bakterier, der gør os syge – og det samme gælder for vores hunde. En af de sygdomme vi ser mere af hos hunde, når vejret bliver dårligt, er kennelhoste

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Kennelhoste er et udtryk, der bliver brugt til at beskrive en lang række infektioner i luftvejene. Tilstanden kan skyldes flere forskellige virus og bakterier, og ofte er der tale om en blanding af forskellige mikroorganismer på en gang. Fælles for dem er, at de giver en tør hoste, men der kan også ses feber og nedstemthed. Ofte er hosten selvforstærkende for jo mere hunden hoster, jo mere generede bliver lungerne. En gang i mellem kompliceres sygdommen ved en tilstødende lungebetændelse, der kommer fordi immunforsvaret er svækket og lungerne er irritererede. Oftest ses det, at yngre hunde for kraftigere symptomer end de ældre.

Symptomerne viser sig typisk fem til ti dage efter hunden er blevet smittet, og de smittede hunde kan derefter selv udskille smitten i flere uger.  Smitten kan overføres direkte fra hund til hund, eller gennem luften, når hunden hoster. Den kan også sidde på foderskåle, legetøj og andre ting, som den smittede hund har været i kontakt med. Man kan se større udbrud med mange syge, hvis flere hunde er sammen på lidt plads – deraf navnet kennelhoste.

Kennelhoste er typisk ikke farlig, med mindre hunden er meget ung, meget gammel, alvorlig syg eller på anden måde svækket. Som regel kan hundenes eget immunforsvar selv nedkæmpe sygdommen efter noget tid. Den syge hund skal holdes i ro for at mindske belastningen på luftvejene, og der kan eventuelt suppleres med hostestillende. Får de en tilstødende lungebetændelse, skal denne behandles med antibiotika. Da de let kan smitte andre, bør syge hunde holdes fra at have kontakt med andre, indtil de ikke længere udskiller smitten.

Det er muligt at vaccinere for nogle, men ikke alle, af de mikroorganismer, der kan give kennelhoste, og det kan være en fordel at gøre, hvis mange hunde skal være tæt sammen – som for eksempel i hundepensioner – for dermed at mindske risikoen for at hundene smitter hinanden.

Dette er tredje artikel i en serie, hvor vi kigger nærmere på de sygdomme som vi kan vaccinere vores hunde imod – næste gang ser vi på rabies.

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Hundesyge: Husk vaccinationen

02-07-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der er hundesyge i Skive. Derfor er det i denne tid ekstra vigtigt, at hunden er vaccineret, da den så er beskyttet mod den dødelige sygdom

Sygdommen bag vaccinationen - Leishmaniasis

21-10-2017 20:36, af Astrid Gerd Holtet

Overvejer du at tage mod varmere himmelstrøg, og skal hunden med, så skal du være opmærksom på sygdommen Leishmaniasis

Sygdommen bag vaccinationen – Borreliose

19-10-2017 18:39, af Astrid Gerd Holtet

Det er muligt at vaccinere sin hund mod sygdommen borreliose, men hvad er det for en sygdom der ligger bag vaccinationen?  

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Støt borgerforslag om forbud mod nikotinposer og snus

19-11-2024 11:52, af Cecilie Friis Amstrup

Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Dramatisk eftersøgning af hunden Dolph

18-11-2024 16:16, af Cecilie Friis Amstrup

En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.

Fra kæmpe hundehold i Israel til dansk racevinder

20-11-2024 11:28, af Cecilie Friis Amstrup

Hugo, en welsh springer spaniel med en helt anderledes start på livet i Israel, er gået fra atypiske vilkår til at triumfere som dansk racevinder og elsket familiemedlem

Farvel til Kathe Winther – en pionér inden for hundeverdenen

15-11-2024 08:02, af Cecilie Friis Amstrup

I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde