Succes i agility er især knyttet til evnen til at lære

05-10-2021 12:15, af Astrid Gerd Holtet

Som del af et forskningsprojekt om genetikken bag hundes fysiske evner, er forskere blevet lidt klogere på, hvad der skaber en god agilityhund – og det er især evnen til at lære

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Agility er måske en af de mest fysisk krævende discipliner, der findes i hundesporten. Med hurtighed og præcision skal hundene bevæge sig igennem fysisk krævende baner, og som tilskuer, kan man ikke andet end at blive betaget af den måde hundene arbejder på.

Det er tydeligt at nogle racer, som border collier og sheltier, dominerer agilitybanerne, og derfor er det oplagt at se på hundenes gener, når man skal forstå hvad der skaber en god agilityhund – og som del af et større forskningsprojekt i genetikken bag hundes fysiske formåen, har en amerikansk forskergruppe gjort netop det.

59 gener koder for hundens fysiske kapacitet

Man har længe forstået hvordan mindre komplekse egenskaber, som venlighed og hårtype, nedarves hos hunde. Andre egenskaber, som fysisk kapacitet, er langt mere komplekse, og vi har indtil nu ikke kendt så meget til genetikken bag disse.  Det ville de amerikanske forskere godt lave om på, og ved at sammenligne forskellige racer med forskellig fysisk formåen, fandt de frem til 59 gener, der koder for hundens fysisk. Forskerne fandt at generne påvirkede en lang række egenskaber som blodcirkulationen, hjertefrekvensen, muskelstyrken og endda smerteopfattelsen.

For at forstå disse geners betydning, så de derefter nærmere på agilityhunde.

Et gen adskiller agilitystjernen fra de andre

Ved at kigge på agilityresultater fra hele USA, fandt forskerne frem til de racer, der klarede sig bedst i sporten – og det var måske ikke så overraskende netop border collierne og sheltierne. I den anden ende, som dem der klarede sig dårligst, lå newfoundlænderen samt de forskellige bulldogs og mastiffer.

Forskerne undersøgte derfor hvordan disse to grupper adskilte sig fra hinanden, når det kom til de nyfundne 59 gener – og det de kom frem til var, at der kun var en tydelig forskel at finde på ét gen, nemlig genet ROBO1.

ROBO1-genet koder for evnen til at lære – og dermed tyder deres forskning altså på at dét, der skaber en god agilityhund, ligger mellem ørene på hunden. For at kunne klare sig godt i sporten, kræver det noget særligt af hundens indlæringsevner – og det er tilsyneladende mere vigtigt end fysiske egenskaber som muskelstyrke eller hjertets ydeevne.

 

 

Læs også

Nye regler for danmarksmesterskaberne i agility

01-11-2023 19:01, af Anne Cecilie Sohl

Sidste år ændrede agilityudvalget ved DKK reglerne for danmarksmesterskaberne til, at alle stævner i perioden første oktober til anden weekend i august talte til DM point. På den måde var der flere muligheder for at opnå point. 

Agility: Lillian Rose vinder DM igen

04-09-2022 14:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De små hunde har været i agilityfinalen, og igen i år kunne Lilian Rose fejres som Danmarksmester. Denne gang med en ny hund

Ny sponsoraftale: bilister kan nu støtte Agility Landsholdet

06-07-2022 12:06, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Agility Landsholdet har netop indgået en ny sponsoraftale med energiselskabet OK, som indebærer, at bilister kan støtte foreningen hver gang, de tanker hos OK

50.000 kr. udloves i dusør

14-11-2011 11:18, af Tine Luther
En ulykkelig hundeejer fra Haslev-området udlover stor dusør til den, der kan føre hende sammen med hendes hund igen.

Hold påskeæggene for dig selv

29-03-2013 10:24, af Maja Golles
For tiden bugner mange hjem af lækre påskeæg og -harer af chokolade. Husk at det er vigtigt, at du opbevarer dem, så din hund ikke kan komme i nærheden af dem - også når de gemmes ude i haven til børnene!

Hundeejer forsvarede sin hund med kniv

13-01-2014 13:47, af Tine Luther
En hund trængte ind i en have, hvor den overfaldt en anden hund. Denne hunds ejer stak den angribende hund med en kniv.

Hund forsvandt ved indbrud

02-12-2014 13:09, af Tine Luther
En privat bolig i Slangerup fik i går ubudne gæster. I forbindelse med indbruddet forsvandt en lille hund.

Australsk hund redder koalaer

19-05-2020 08:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efter brandene i Australien er mange koalaer enten døde, syge eller skadede. Nu er der sat en hund ind i arbejdet med at finde overlevende eksemplarer af det nuttede dyr

Fantastisk legekammerat

27-03-2015 13:12, af Tine Luther
Se skønt videoklip med hund, der (over)forsyner baby med bolde.

Skal aggressive hunde aflives

10-04-2018 15:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Aflivning af hunde er altid et følsomt emne. Men hvornår bør man skride til aflivning af en aggressiv hund? I Tyskland ser det nu ud til, at en hund, der har dræbt sin ejer og dennes søn, får lov at leve

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.