Agility er måske en af de mest fysisk krævende discipliner, der findes i hundesporten. Med hurtighed og præcision skal hundene bevæge sig igennem fysisk krævende baner, og som tilskuer, kan man ikke andet end at blive betaget af den måde hundene arbejder på.
Det er tydeligt at nogle racer, som border collier og sheltier, dominerer agilitybanerne, og derfor er det oplagt at se på hundenes gener, når man skal forstå hvad der skaber en god agilityhund – og som del af et større forskningsprojekt i genetikken bag hundes fysiske formåen, har en amerikansk forskergruppe gjort netop det.
59 gener koder for hundens fysiske kapacitet
Man har længe forstået hvordan mindre komplekse egenskaber, som venlighed og hårtype, nedarves hos hunde. Andre egenskaber, som fysisk kapacitet, er langt mere komplekse, og vi har indtil nu ikke kendt så meget til genetikken bag disse. Det ville de amerikanske forskere godt lave om på, og ved at sammenligne forskellige racer med forskellig fysisk formåen, fandt de frem til 59 gener, der koder for hundens fysisk. Forskerne fandt at generne påvirkede en lang række egenskaber som blodcirkulationen, hjertefrekvensen, muskelstyrken og endda smerteopfattelsen.
For at forstå disse geners betydning, så de derefter nærmere på agilityhunde.
Et gen adskiller agilitystjernen fra de andre
Ved at kigge på agilityresultater fra hele USA, fandt forskerne frem til de racer, der klarede sig bedst i sporten – og det var måske ikke så overraskende netop border collierne og sheltierne. I den anden ende, som dem der klarede sig dårligst, lå newfoundlænderen samt de forskellige bulldogs og mastiffer.
Forskerne undersøgte derfor hvordan disse to grupper adskilte sig fra hinanden, når det kom til de nyfundne 59 gener – og det de kom frem til var, at der kun var en tydelig forskel at finde på ét gen, nemlig genet ROBO1.
ROBO1-genet koder for evnen til at lære – og dermed tyder deres forskning altså på at dét, der skaber en god agilityhund, ligger mellem ørene på hunden. For at kunne klare sig godt i sporten, kræver det noget særligt af hundens indlæringsevner – og det er tilsyneladende mere vigtigt end fysiske egenskaber som muskelstyrke eller hjertets ydeevne.
Én enkelt dag om året er det tilladt at tage sin pelsede ven med i Tivoli. Det er på Hundens Dag, som i år finder sted søndag den 18. august, hvor Tivoli åbner portene og byder alle flinke hunde i snor velkommen i forlystelseshaven. Gæster kan blandt andet opleve raceparade, show på Plænen, agility-opvisning og så er der mulighed for, at nuværende eller kommende hundeejere kan få gode råd i Dansk Kennel Klubs informationstelt. Årets tema er ”Hunde OL – i disciplinerne form og funktion” og hunde har (selvfølgelig) gratis entré i følgeskab med en betalende gæst.
Sidste år ændrede agilityudvalget ved DKK reglerne for danmarksmesterskaberne til, at alle stævner i perioden første oktober til anden weekend i august talte til DM point. På den måde var der flere muligheder for at opnå point.
De små hunde har været i agilityfinalen, og igen i år kunne Lilian Rose fejres som Danmarksmester. Denne gang med en ny hund
Benedikte Hangaard Jensen er flyttet til London med sin franske bulldog. Her må hun tage hunden med overalt, og hun oplever en mere fri tilgang til det at have hund end i Danmark
Så er det nu, du skal holde ekstra øje, når I går tur i skoven, for hunde, der snuser rundt i skovbunden, kan finde på at spise agern fra egetræet – og de er giftige for dem. Hvert efterår får Agria Dyreforsikring indberetninger om hunde, der har fået agernforgiftning
Akupunktør, zoneterapeut, forfatter og underviser Vivian Birlie skriver
Ejeren har ti dage til at bevise, at hunden er lovlig
Det er dyrere at være hunde- end katteejer. Det er i sig selv måske ikke overraskende, men hvad koster det egentlig pr. måned at have hund eller kat? Det har 800 hunde- og katteejere svaret på – og her kan du også læse, hvad der er årsag til forskellen i udgifterne.
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.
I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.
Hugo, en welsh springer spaniel med en helt anderledes start på livet i Israel, er gået fra atypiske vilkår til at triumfere som dansk racevinder og elsket familiemedlem
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Juniorhandleren Naya Kühne Andersen imponerede den britiske dommer i finalen ved søndagens Winter Wonder Show i Herning.