Agility er måske en af de mest fysisk krævende discipliner, der findes i hundesporten. Med hurtighed og præcision skal hundene bevæge sig igennem fysisk krævende baner, og som tilskuer, kan man ikke andet end at blive betaget af den måde hundene arbejder på.
Det er tydeligt at nogle racer, som border collier og sheltier, dominerer agilitybanerne, og derfor er det oplagt at se på hundenes gener, når man skal forstå hvad der skaber en god agilityhund – og som del af et større forskningsprojekt i genetikken bag hundes fysiske formåen, har en amerikansk forskergruppe gjort netop det.
59 gener koder for hundens fysiske kapacitet
Man har længe forstået hvordan mindre komplekse egenskaber, som venlighed og hårtype, nedarves hos hunde. Andre egenskaber, som fysisk kapacitet, er langt mere komplekse, og vi har indtil nu ikke kendt så meget til genetikken bag disse. Det ville de amerikanske forskere godt lave om på, og ved at sammenligne forskellige racer med forskellig fysisk formåen, fandt de frem til 59 gener, der koder for hundens fysisk. Forskerne fandt at generne påvirkede en lang række egenskaber som blodcirkulationen, hjertefrekvensen, muskelstyrken og endda smerteopfattelsen.
For at forstå disse geners betydning, så de derefter nærmere på agilityhunde.
Et gen adskiller agilitystjernen fra de andre
Ved at kigge på agilityresultater fra hele USA, fandt forskerne frem til de racer, der klarede sig bedst i sporten – og det var måske ikke så overraskende netop border collierne og sheltierne. I den anden ende, som dem der klarede sig dårligst, lå newfoundlænderen samt de forskellige bulldogs og mastiffer.
Forskerne undersøgte derfor hvordan disse to grupper adskilte sig fra hinanden, når det kom til de nyfundne 59 gener – og det de kom frem til var, at der kun var en tydelig forskel at finde på ét gen, nemlig genet ROBO1.
ROBO1-genet koder for evnen til at lære – og dermed tyder deres forskning altså på at dét, der skaber en god agilityhund, ligger mellem ørene på hunden. For at kunne klare sig godt i sporten, kræver det noget særligt af hundens indlæringsevner – og det er tilsyneladende mere vigtigt end fysiske egenskaber som muskelstyrke eller hjertets ydeevne.
Sidste år ændrede agilityudvalget ved DKK reglerne for danmarksmesterskaberne til, at alle stævner i perioden første oktober til anden weekend i august talte til DM point. På den måde var der flere muligheder for at opnå point.
De små hunde har været i agilityfinalen, og igen i år kunne Lilian Rose fejres som Danmarksmester. Denne gang med en ny hund
Agility Landsholdet har netop indgået en ny sponsoraftale med energiselskabet OK, som indebærer, at bilister kan støtte foreningen hver gang, de tanker hos OK
Varm te med en citronskive og sødet med honning er vidunderligt, når vi har ondt i halsen. Men også på et sår, så det heler hurtigt. Endelig er en lun pandekage med honning også vidunderligt. Honning har helsegivende egenskaber og smager godt, men er det også godt for vores hunde?
I formiddags handlede Brinkmanns briks på P1 om hunde, og det var et interessant program, som du bør høre
Forskning viser, at hunde og katte sagtens kan bo under samme tag. Samme forskning viser, at det faktisk ofte er katten, der er den aggressive, hvis der opstår problemer
Når en hund forsvinder, er det ofte en hjerteskærende nyhed. Men her er en historie, der heldigvis endte godt, og sjovt
En sejltur på Limfjorden i weekenden endte tragisk for parret Carina Christensen og Bo Andersen, der måtte opgive at redde deres ene hund. Nu efterlyser de den røde cocker spaniel
I weekenden afholder Dansk Kennel Klub årets store hunde-event HUND I FOKUS i og omkring Mørkøv Hallen – en aktiv oplevelse for hele familien OG hunden
Tirsdag i sidste uge forsvandt en hund fra en adresse i Vordingborg, og ejeren, en 69-årig mand, efterlyste hunden på de sociale medier, for han var i sagens natur bekymret for, hvor hans hund var henne.
Hver måned modtager HUNDEN rigtig mange fantastiske billeder fra glade hundejere i hele Danmark, hvorefter der uddeles en præmie til de tre bedste billeder.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Shiba Inu racen er ikke typisk at finde på podierne rundt om på Europa's hundeudstillinger, men den 3.-5. november brillierede hanhunden Ai-We-Sed-So NeverEnding Story alligevel i Dortmund.
Hunde bliver ofte smittet med sygdommen, kennelhoste, når vinterens fugtige og kolde vejr indtræffer. Derfor er det i den kommende tid ekstra vigtigt, at man som hundeejer kan spotte symptomerne på kennelhoste og ved, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for smitte.
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Det er ikke kun kulden, der generer vores firbenede venner i denne tid. Den salt, der strøs for at forhindre de tobenede i at falde og de firhjulede i at køre galt, er ikke god for hundenes poter. Det samme gælder små kugler af is
Sådan lyder motto'et hos Danmarks største løbeklub for hund og ejer, DIRTY PAWS. Klubben er en nystartet forening med lokalklubber spredt over det meste af Danmark, og deres mål er at få flere danske hundeejere ud og være aktive sammen med deres hunde.