Rottesyge – også kaldet Weils syge eller leptospirose – har flydt meget i medierne de sidste par uger. Sygdommen er forholdsvis sjælden i Danmark, men i takt med at rottebestanden i landet stiger, stiger antallet af sygdomstilfælde også. I 2017 blev der registeret 22 tilfælde af sygdommen i Danmark – det højeste niveau i firetyve år.
Leptospirose skyldes en bakterie, som blandt andet findes hos rotter. Den udskilles fra rotterne, primært igennem deres urin. Hvis hunde eller mennesker kommer i kontakt med rotteurinen, for eksempel ved at bade i eller drikke vand som rotten har været i kontakt med, kan de blive smittet med bakterien. Smitten kan også ske fra hund til hund.
Hunde, der færdes meget ved vandløb eller i vådområder, som eksempelvis jagthundene, har en øget risiko for at blive smittet med bakterien. I takt med at rottebestandene i de større danske byer stiger, stiger risikoen dog også for den almindelige familiehund - især i perioder med meget regn, hvor kloakkerne løber over og ud i gaderne.
Sygdommen kan være dødelig, men ikke alle smittede hunde vil blive syge – nogle kan klare sig igennem infektionen uden af vise symptomer. Når hunden smittes, går bakterien i dens blodbane og kan ødelægge organerne og det kan give mange forskellige symptomer. Oftest er det leveren eller nyrerne, der tager mest skade, og dette kan give alt fra træthed og feber, til at hundene er meget tørstige, ikke kan tisse eller at den får små sår i munden. Der kan hos nogle hunde også ses fænomenet gulsot, hvor hud og slimhinder bliver gullige. Hvis hunden er tilstrækkelig hårdt ramt, kan det i sidste ende give lever- eller nyresvigt, .
I nogle tilfælde er sygdommen langsom om at udvikle sig, men i andre tilfælde kan den udvikle sig inden for timer eller dage. Heldigvis findes der behandlingsmuligheder for hunde der smittes med leptospirose, da bakterien kan dræbes med den rette antibiotikabehandling. Igangsættes behandlingen ikke i tide, kan skaderne på organerne dog være så alvorlige, at hunden ikke kan redes. Sygdommen kan forebygges ved at vaccinere hunden.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
KILDE:
Statens Serum Institut (www.ssi.dk)
Skybrud er ikke ualmindelige på denne tid af året – og når regnen vælter ned, sker det engang i mellem at kloakkerne bliver fyldte og løber over deres kanter. Når kloakvandet vælter op til overfladen, kommer kloakkens beboer også med, og med rotterne følger risikoen for især én sygdom, nemlig leptospirose
Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.
I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde
Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Nogle synes, det er nuttet. Andre mener, at det er absolut nødvendigt. Og så er der dem, der fastholder, at hunden har pels, så tøj er overflødigt. Få hundeekspertens svar på, om din firbenede tilhører en af de fem hundetyper, der har brug for lidt vinterhjælp i form af et ekstra beskyttelseslag.
Med stærke præstationer i både hold- og individuel konkurrence leverede de danske juniorhandlere flotte resultater ved årets nordiske mesterskab i Stockholm.
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.