Rottesyge kan også smitte hunde

25-02-2018 08:10, af Astrid Gerd Holtet

Historier om rottesyge har fyldt meget i medierne de sidste par uger. I takt med at den danske rottebestand stiger, ses der flere tilfælde af denne potentielt dødelige sygdom – og det er ikke kun os mennesker, der skal være på vagt, for rottesyge kan også smitte til vores hunde. Vi ser lidt nærmere på sygdommen

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Rottesyge – også kaldet Weils syge eller leptospirose – har flydt meget i medierne de sidste par uger. Sygdommen er forholdsvis sjælden i Danmark, men i takt med at rottebestanden i landet stiger, stiger antallet af sygdomstilfælde også. I 2017 blev der registeret 22 tilfælde af sygdommen i Danmark – det højeste niveau i firetyve år.

Leptospirose skyldes en bakterie, som blandt andet findes hos rotter. Den udskilles fra rotterne, primært igennem deres urin. Hvis hunde eller mennesker kommer i kontakt med rotteurinen, for eksempel ved at bade i eller drikke vand som rotten har været i kontakt med, kan de blive smittet med bakterien. Smitten kan også ske fra hund til hund.

Hunde, der færdes meget ved vandløb eller i vådområder, som eksempelvis jagthundene, har en øget risiko for at blive smittet med bakterien. I takt med at rottebestandene i de større danske byer stiger, stiger risikoen dog også for den almindelige familiehund - især i perioder med meget regn, hvor kloakkerne løber over og ud i gaderne.

Sygdommen kan være dødelig, men ikke alle smittede hunde vil blive syge – nogle kan klare sig igennem infektionen uden af vise symptomer. Når hunden smittes, går bakterien i dens blodbane og kan ødelægge organerne og det kan give mange forskellige symptomer.  Oftest er det leveren eller nyrerne, der tager mest skade, og dette kan give alt fra træthed og feber, til at hundene er meget tørstige, ikke kan tisse eller at den får små sår i munden. Der kan hos nogle hunde også ses fænomenet gulsot, hvor hud og slimhinder bliver gullige. Hvis hunden er tilstrækkelig hårdt ramt, kan det i sidste ende give lever- eller nyresvigt, .

I nogle tilfælde er sygdommen langsom om at udvikle sig, men i andre tilfælde kan den udvikle sig inden for timer eller dage. Heldigvis findes der behandlingsmuligheder for hunde der smittes med leptospirose, da bakterien kan dræbes med den rette antibiotikabehandling. Igangsættes behandlingen ikke i tide, kan skaderne på organerne dog være så alvorlige, at hunden ikke kan redes. Sygdommen kan forebygges ved at vaccinere hunden.

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

 

KILDE:

Statens Serum Institut (www.ssi.dk)

Læs også

Sygdommen bag vaccinationen – Leptospirose

14-09-2017 10:44, af Astrid Gerd Holtet

Skybrud er ikke ualmindelige på denne tid af året – og når regnen vælter ned, sker det engang i mellem at kloakkerne bliver fyldte og løber over deres kanter. Når kloakvandet vælter op til overfladen, kommer kloakkens beboer også med, og med rotterne følger risikoen for især én sygdom, nemlig leptospirose

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

En nationalrace der skaber bånd mellem ejere

15-01-2025 12:45, af Cecilie Friis Amstrup

Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Karsten og Thor: Et unikt team i politiets hundetjeneste

14-01-2025 15:03, af Karina Green

Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Border collie overlevede livstruende mavedrejning

17-01-2025 08:04, af Cecilie Friis Amstrup

I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Her er Danmarks mest populære hundenavne i 2024

10-01-2025 11:21, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.