Randerssagen: Forsigtige Karla med dejlige hvalpe

11-09-2019 11:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Da Hanne Adly og hendes mand for et par år siden ville købe hund, anede de ikke, at det ville ende med afsløringen af en af de værste hundesager i Danmark

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

De ved det godt. Hanne og Bob Adly. Den Blå Avis er ikke det sikreste sted at købe en hund. Men da Bob efter utallige afrevne udklip endelig havde fået Hanne til at forelske sig i en lille sort/hvid skønhed lagde de deres skepsis på hylden og drog mod Gjerlev ved Randers for at købe den lille hund.

– Da vi kom frem, kom den her lille kone os i møde. Hun havde et tørklæde om hovedet og lignede en af de her gamle koner fra Fiskerne, husker Hanne Adly.

Kvinden undskyldte overfor Hanne og Bob, at strømmen var gået i huset, men der var gået fugt i installationerne.

– Da vi kom ind, var der bare helt mørkt. Kvinden gik rundt i gummistøvler i stuen. Det var tydeligt, at de fem hunde, vi kunne se, ikke havde det godt. Den lille hund, vi havde bestemt os for, var ikke rask. Det var tydeligt. Jeg overtalte kvinden til at få hvalpene ud at gå. De var tynde og skrøbelige, fortæller en tydelig rørt Hanne Adly.

 

Karla på maven
Hun husker hvordan Bob sendte hende et blik, der ikke var til at misforstå.

– Hans øjne fortalte mig, at vi ikke skulle købe en hund her, men jeg sendte ham et blik tilbage, der fortalte, at jeg ikke forlod stedet uden at have reddet en hund.

Hvorfor det netop blev Karla, de valgte at købe, husker Hanne ikke. Karla var ikke en hund, der kom dem i møde eller skilte sig væsentligt ud fra de andre. Men Karla blev det.

På vej hjem i bilen tog Hanne Karla ind under trøjen for at varme og tørre hende.

– Hun lugtede simpelthen så grimt. Der gik højst ti minutter fra vi kom hjem, til hun var kommet i bad. Om aftenen sov jeg med hende på brystet, fortæller hun.

Næste dag kontaktede Hanne sin dyrlæge, som konstaterede, at Karla var underernæret og manglede ormekur.

– Jeg ringede til politiet og fortalte dem, at de fire hvalpe, vi ikke kunne tage med, var i fare. Betjenten virkede meget fraværende, og jeg fik at vide, at jeg kunne ringe tilbage senere for at høre, hvordan det gik, lyder det fra Hanne Adly.

Tre gange ringede hun til politiet i de kommende uger. Hver gang fik hun at vide, at ingen vidste noget. Hun følte sig magtesløs og vidste ikke, hvordan hun skulle få politiet til at tage sagen alvorligt.

 

Sagen ruller
Efter et par måneder blev Hanne ringet op af en kvindelig betjent, som fortalte, at hun havde overtaget sagen og at der nu ville blive gjort noget.

– Jeg begyndte at tude, og spurgte hende, hvorfor der var gået så lang tid, før de reagerede. Men hun forsikrede mig om, at der skete noget nu, husker hun.

Næste dag fandt politiet de første 27 hunde på adressen, og så eksploderede sagen i medierne. Efter flere besøg på adressen i Gjerlev fandt man i alt 67 levende, misrøgtede hunde, hvoraf 61 overlevede og 16 aflivede, der lå i sorte sække.

– Det kom som et chok for os, at der var så mange hunde. Vi havde jo kun set de fire hvalpe og deres mor inde i stuen. De mange hunde var helt stille, mens vi var der. Det er uhyggeligt at tænke på, De havde bare givet op, fortæller Hanne Adly.

Hun har ikke et sekund fortrudt, at hun købte Karla, der i dag er tre år. Det er tydeligt at se på Karla, at hun ikke er en hund fyldt med selvtillid. Mens vi er på besøg i huset i Ebeltoft, bevæger hun sig duknakket rundt langs væggene i stuen. Men sådan er hun ikke altid.

– Hun er en fantastisk hund, og vi synes også hun er mega klog. Vi kan sagtens mærke, at hun har nogle traumer og noget basalt, hun aldrig har lært. Hun er utryg ved klapvogne og knallerter, og så er hun panisk angst for poser og affaldssække. Hun er heller ikke renlig på trods af sine tre år. Men hun er også en dejlig fræk laban, som elsker at lege og finde på skarnsstreger.

 

Hvalpe
For fem måneder siden skete der noget, der ændrede Karlas liv for altid. Hun fik nemlig hvalpe. Fire styks blev det til, og to af dem, Frida og Oskar, bor stadig i hjemmet i Ebeltoft.

De er et par frække hvalpe, og især Frida kan finde på at drille sin mor.

– Hvis hun tager legetøj ud af munden på sin Karla, lader hun hende bare gøre det. Karla virker ikke kuet, men det er sådan det er, fortæller Hanne.

At få hvalpe har været en stor ting for familien, men de er også enige om, at det er første og sidste gang, Karla skal have hvalpe.

– Vi valgte, at hun skulle have hvalpe nu, da vores dyrlæge sagde, at det ville være den mest skånsomme alder for hende at få hvalpe i, og det har været en fantastisk rejse at være med på. Men hun skal ikke have flere hvalpe. Det er ganske enkelt for hårdt for hende, men også for os at skulle sige farvel til hvalpene, siger hun.

 

Nye venner
Det er ikke kun Karla og hvalpene, der har været en berigelse for familien i Ebeltoft. Da hele sagen rullede, startede Hanne en Facebookgruppe, hvor hun søgte andre ejere til hundene fra Gjerlev. Gruppen har i dag 99 medlemmer. Herigennem har familien fået en gruppe venner, og en gang om året mødes de til træf. I lørdags mødtes de for tredje gang. Her kom 30 mennesker og 17 hunde til træf i Ebeltoft og havde en dejlig dag sammen.

– Det er jo fantastiske overskudsmennesker, og vi lærer meget om, hvor forskellige hundene er. Karla var jo meget ung, da vi købte hende, men der er hunde, der har levet under de forhold i mange år, og man kan godt mærke, at de har taget mere skade og kræver en del mere arbejde, fortæller Hanne Adly.

Herunder får du et galleri fra årets træf for ejere af hunde fra randerssagen.

Læs også

Betinget fængsel i enorm vanrøgtssag

12-10-2018 13:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I den hjerteskærende sag om vanrøgt mod 61 hunde i Gjerlev ved Randers er den 71-årige kvinde netop blevet idømt et års betinget fængsel

Dyreværnet forventer ikke, hunde kommer tilbage til Lolland

20-04-2018 08:59, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der har været snak, om at fire af de 21 hunde skulle retur til hjemmet på Lolland, men Dyreværnets direktør tvivler på, det bliver sådan. I en anden sag oplyser Østjyllands Politi, at der er rejst tiltale mod parret fra Gjerlev ved Randers, der risikerer fængselsdom

Stor misrøgtssag lader vente på sig

12-04-2018 14:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I februar 2017 blev 61 misrøgtede hunde fundet på en gård i en lille by tæt ved Randers. Sagen ligger i dag hos Det Veterinære Sundhedsråd, skriver Randers Amtsavis

 

Norsk hundesag: Alt for lav strafferamme

28-09-2020 08:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I sidste uge fortalte vi om den store sexmisbrugssag fra Norge. Strafferammen er tre år. Det er NOAH, der arbejder for dyrs rettigheder meget utilfredse med

Ny stor hundesag ryster Dyrenes Beskyttelse; 25 hunde indleveret på Roskilde Dyreinternat

14-11-2016 11:58, af Kasper Larsson
Stor hundesag med 25 labradorer, heraf 10 hvalpe, er kommet ind til Dyrenes Beskyttelses internat i Roskilde. Flere af hundene var stærkt underernærede og nogle i livsfare

New Hope Denmark svarer TVSYD

04-07-2021 10:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

TVSYD har fået lange svar fra New Hope Denmark. Ændrer svarene din mening om New Hope Denmark

Hundeejer cykler gennem USA

28-01-2014 14:41, af Tine Luther
En amerikansk hundeejer, der selv har adopteret sin hund, cykler rundt i USA sammen med hunden med målet at skabe opmærksomhed omkring adoption af internathunde.

Sæt hunden først, hvis den skal have nyt hjem

19-05-2021 12:23, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Antallet af nyregistrerede hunde steg 10 procent i 2020, og efterspørgslen er stadig stor. På Dyrenes Beskyttelses internater er der lige nu færre hunde til adoption i hundeafdelingen, og selvom det kan virke mærkeligt, så bekymrer det internatlederne

Bøde 18.000 kr.: 33 hunde levede under kummerlige forhold

08-09-2020 09:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

60-årig mand fra Farsø blev i går idømt en bøde i en sag om  hunde. Det er ikke første gang, manden overtræder reglerne

Ny tragisk drejning på ”Randers-sagen”

20-02-2017 15:52, af Kasper Larsson
Efter et tip fra en ansvarlig borger er der nu fundet yderligere hunde i sagen fra Randers – mere end 60 hunde, døde som levende, er nu involveret i Danmarks andenstørste hundesag nogensinde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.