Rævens dværgbændelorm kaldes også Echinococcus Multilocularis. Det er en lille leddelt indvoldsorm, som lever i tarmen på hunde, katte, ræve og andre rovdyr. Bændelormens æg udskilles via rovdyrets afføring og spredes på den måde til omgivelserne. Æggene bliver efterfølgende spist af mus eller andre små gnavere. Bændelormen lægger sig som larvefyldte cyster i leveren på gnaverne og frigives hvis gnaveren bliver spist af et rovdyr. De frigivne larver slår sig så ned i rovdyrets tarm, hvor de efter fire til ni uger begynder at udskille æg. Disse æg er derefter klar til at blive optaget af en ny gnaver.
Rævens dvægbændelorm er ikke farlig for hunden, men den er derimod farlig for mennesker. Optager vi æggene, der udskilles med afføringen fra eksempelvis vores hund, kan vi blive syge. Parasitten sætter sig som cyster, primært i leveren og tilstødende organer, og disse cyster kan i sidste ende være dødelige. Oftest opdages cysterne først lang tid efter personen er blevet smittet.
Rævens dværgbændelorm har længe været udbredt i Centraleuropa, og en gang i mellem findes den i danske ræve.
Hunde, der mistænkes for at have bændelormen kan behandles med ormemidler, der indeholder stoffet praziquantel. Hunde, der færdes meget i naturen og spiser mange små gnavere, anses for at være i særlig risiko for at blive smittet med ormen. Derfor anbefaler fødevarestyrelsen at hunde, der færdes frit i naturen (herunder jagthunde) og som mistænkes for at æde mus eller andre gnavere, ormebehandles regelmæssigt hver 4. uge, samt at jagthunde, der bruges til gravjagt, vaskes efter jagt. Ligeledes anbefaler fødevarestyrelsen at alle hunde, der kommer fra, eller har været i, det centrale Europas bjergområder og som kan have ædt mus eller andre gnavere, ormebehandles én til to dage inden hjemrejsen.
Generelt anbefaler fødevarestyrelsen også:
At man så vidt muligt undgår, at ens hund æder mus og andre gnavere
At man vasker sin hund, når den har været i kontakt med ræve eller rævens ekskrementer.
Og at man overholder fødevarestyrelsens køkkenhygiejneanbefalinger om skylning af frugt og grønt.
Kilde: Fødevarestyrelsen (www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Raevens-dvaergbaendelorm.aspx)
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Forleden bragte vi Hollys historie om, hvordan hendes forløb med hjertelungeorm endte godt, men også hvor svær sygdommen er at diagnosticere, da den kan forveksle med en lang række andre sygdomme. Hollys historien kan du læse under ”Læsernes beretninger”. I dag sætter vi så fokus på disse parasitter, og vi starter med sneglene
Mens København fortsat er det område med flest udbrud af hjerte- og lungeorm, så tager Odsherred en overraskende andenplads, hvad angår hotspots for de farlige parasitter
Lopper er aldrig sjove at få besøg af, men nogle hunde udvikler en allergi over for de små parasitter – og så kan kløen blive meget voldsom.Lopper er aldrig sjove at få besøg af, men nogle hunde udvikler en allergi over for de små parasitter – og så kan kløen blive meget voldsom
Nogle hyrdehunderacer er særligt følsomme overfor stoffet ivermectin, der bruges til behandling af forskellige parasitter
En af Skandinaviens mest frygtede parasitter, flåten, er vågnet af vinterens dvale, og det betyder, at hunde kan få besøg af de potentielt farlige blodsugere, hvis dyrene færdes i flåtområder, og de ikke bliver behandlet
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet