Rævens dværgbændelorm

30-10-2017 09:37, af Astrid Gerd Holtet

Rævens dværgbændelorm er en lille bændelorm, der er ufarlig for hunde, men som kan være dødelig for mennesker – vi ser på hvad du skal gøre for at undgå den!  

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Rævens dværgbændelorm kaldes også Echinococcus Multilocularis. Det er en lille leddelt indvoldsorm, som lever i tarmen på hunde, katte, ræve og andre rovdyr. Bændelormens æg udskilles via rovdyrets afføring og spredes på den måde til omgivelserne. Æggene bliver efterfølgende spist af mus eller andre små gnavere. Bændelormen lægger sig som larvefyldte cyster i leveren på gnaverne og frigives hvis gnaveren bliver spist af et rovdyr. De frigivne larver slår sig så ned i rovdyrets tarm, hvor de efter fire til ni uger begynder at udskille æg. Disse æg er derefter klar til at blive optaget af en ny gnaver.

Rævens dvægbændelorm er ikke farlig for hunden, men den er derimod farlig for mennesker. Optager vi æggene, der udskilles med afføringen fra eksempelvis vores hund, kan vi blive syge. Parasitten sætter sig som cyster, primært i leveren og tilstødende organer, og disse cyster kan i sidste ende være dødelige. Oftest opdages cysterne først lang tid efter personen er blevet smittet.

Rævens dværgbændelorm har længe været udbredt i Centraleuropa, og en gang i mellem findes den i danske ræve.  

Hunde, der mistænkes for at have bændelormen kan behandles med ormemidler, der indeholder stoffet praziquantel. Hunde, der færdes meget i naturen og spiser mange små gnavere, anses for at være i særlig risiko for at blive smittet med ormen. Derfor anbefaler fødevarestyrelsen at hunde, der færdes frit i naturen (herunder jagthunde) og som mistænkes for at æde mus eller andre gnavere, ormebehandles regelmæssigt hver 4. uge, samt at jagthunde, der bruges til gravjagt, vaskes efter jagt. Ligeledes anbefaler fødevarestyrelsen at alle hunde, der kommer fra, eller har været i, det centrale Europas bjergområder og som kan have ædt mus eller andre gnavere, ormebehandles én til to dage inden hjemrejsen.

Generelt anbefaler fødevarestyrelsen også:

At man så vidt muligt undgår, at ens hund æder mus og andre gnavere
At man vasker sin hund, når den har været i kontakt med ræve eller rævens ekskrementer.
Og at man overholder fødevarestyrelsens køkkenhygiejneanbefalinger om skylning af frugt og grønt.

 

Kilde: Fødevarestyrelsen (www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Raevens-dvaergbaendelorm.aspx)

 

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Ivermectinforgiftning hos hyrdehunde

04-08-2019 13:49, af Astrid Gerd Holtet

Nogle hyrdehunderacer er særligt følsomme overfor stoffet ivermectin, der bruges til behandling af forskellige parasitter

Beskyt hunden mod flåter

11-04-2019 08:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En af Skandinaviens mest frygtede parasitter, flåten, er vågnet af vinterens dvale, og det betyder, at hunde kan få besøg af de potentielt farlige blodsugere, hvis dyrene færdes i flåtområder, og de ikke bliver behandlet

Loppeallergi er en kløende omgang

07-04-2018 08:40, af Astrid Gerd Holtet

Lopper er aldrig sjove at få besøg af, men nogle hunde udvikler en allergi over for de små parasitter – og så kan kløen blive meget voldsom.Lopper er aldrig sjove at få besøg af, men nogle hunde udvikler en allergi over for de små parasitter – og så kan kløen blive meget voldsom 

Fokus på sygdomme indført af gadehunde

22-05-2012 13:23, af Tine Luther
Problemer med sygdomme og parasitter, som gadehunde fører med sig til Danmark og de omkringliggende lande, er stadig stigende. Nu vil den norske fødevarestyrelse undersøge sygdomme fra gadehunde importeret fra Østeuropa.

Odsherred hotspot for hjerteorm

17-05-2020 09:19, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mens København fortsat er det område med flest udbrud af hjerte- og lungeorm, så tager Odsherred en overraskende andenplads, hvad angår hotspots for de farlige parasitter

Stadig flere importerer gadehunde

13-09-2012 12:28, af Tine Luther
Fødevarestyrelsen og Dansk Kennel Klub advarer mod import af gadehunde. Ofte medbringer gadehundene bakterier og parasitter, der kan sprede sig til både andre hunde og mennesker.

Hvad du måske ikke ved om fransk hjertelungeorm

10-07-2017 15:26, af Anne Ekenberg

Forleden bragte vi Hollys historie om, hvordan hendes forløb med hjertelungeorm endte godt, men også hvor svær sygdommen er at diagnosticere, da den kan forveksle med en lang række andre sygdomme. Hollys historien kan du læse under ”Læsernes beretninger”. I dag sætter vi så fokus på disse parasitter, og vi starter med sneglene

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Farvel til Kathe Winther – en pionér inden for hundeverdenen

15-11-2024 08:02, af Cecilie Friis Amstrup

I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.

Støt borgerforslag om forbud mod nikotinposer og snus

19-11-2024 11:52, af Cecilie Friis Amstrup

Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Herning: Blue gjorde det igen!

09-11-2024 20:19, af Cecilie Friis Amstrup

Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling. 

Nu er billederne fra Herning online

15-11-2024 12:12, af Cecilie Friis Amstrup

Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.

Dramatisk eftersøgning af hunden Dolph

18-11-2024 16:16, af Cecilie Friis Amstrup

En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.

Herning: Kronen på årsværket for Blue

10-11-2024 19:49, af Cecilie Friis Amstrup

Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Herning: Særlig hæder til de danske nationalracer

10-11-2024 20:30, af Cecilie Friis Amstrup

Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse