Hvad du måske ikke ved om fransk hjertelungeorm

10-07-2017 15:26, af Anne Ekenberg

Forleden bragte vi Hollys historie om, hvordan hendes forløb med hjertelungeorm endte godt, men også hvor svær sygdommen er at diagnosticere, da den kan forveksle med en lang række andre sygdomme. Hollys historien kan du læse under ”Læsernes beretninger”. I dag sætter vi så fokus på disse parasitter, og vi starter med sneglene

Copyright Ridehesten.com

Mange ved allerede, at vores hunde smittes ved at spise inficerede snegle eller ved at spise græs eller andet med snegleslim på. Men de færreste tænker måske over smittens udbredelse.

Hjertelungeormens udbredelse

En snegl lægger ca. 400 æg på en sæson, der spænder fra det tidlige forår, når temperaturen er kommet over 5 grader, og til frosten sætter ind. Efter 6 uger er de nye snegle så igen i stand til at lægge æg, og deres afkom igen 6 uger senere osv. Det betyder, at en enkelt snegl meget hurtigt kan blive til rigtig mange, og de snegle, som ikke går tabt i naturen, er desværre udmærket i stand til at overvintre. Alle snegle – både dem med hus og dem uden huse – kan være vært for parasitten. Som en sidste skræmmende info kan vi fortælle, at snegle i princippet kan blive op til 25 år gamle…

Din have er det farligst sted

Hvis din hund på et tidspunkt har haft hjertelungeorm, skal man være ekstra påpasselig, for der er al mulig grund til at tro, at områdets snegle derved er smittebærer.

Forestil dig følgende scenarie: Om morgenen kaster du hundens foder ud på græsplænen, fordi du har lært, at det er godt for hunden at søge efter maden. Det finder de inficerede snegle. Det slimspor, som sneglene nu har sat, kommer din hund uforvarende til at slikke i sig den efterfølgende morgen, når du igen kaster mad ud. Her bliver din hund så igen smittet. Og så kører den onde cirkel. Vores egne haver ender derfor med at blive én af de største trussel mod vores elskede hunde.

Lad derfor ikke din hund spise noget fra haven eller under gåturen. En burger, som f.eks. er smidt i vejkanten, kan meget vel have ageret madpakke for inficerede snegle. Lad den heller ikke spise græs eller lign. selv om den så gerne vil.

Læs også Hugormebid kan være livsfarlig for din hund

Skov og strand

Andre steder, hvor det også er yderst vigtig at passe på, er steder, hvor mange hunde færdes. Tænk på hundeskovene. Tænk på, at også her er det af meget stor vigtighed, at du og de andre brugere af skoven samler op efter jer. Ellers eskalerer den onde cirkel med ekspresfart. Tænk også på strande. Her færdes der ofte også en del hunde, og er bare én af dem smittet, går det stærkt.

Hjertelungeorms udbredelse i Danmark. Kilde: Bayer a/s

 

Symptomer

Sygdommen er svær at konstatere og kan desværre forveksles med en lang række andre sygdomme. Symptomerne kan også variere i både styrke og varighed, og nogle gange aftager de helt, for derefter at komme igen. I sjældne tilfælde er der næsten ingen symptomer.

Nogle få symptomer går dog igen, og disse skal du holde øje med.

-Hvis din hund hoste eller rømmer sig

-hvis din hund virker træt og ikke rigtig vil gå tur

-hvis din hund bløder fra gummerne eller fra sår, der ikke vil hele

-hvis din hund mister appetitten

-hvis din hund får nedsat balanceevne

-hvis din hund på anden måde ændrer adfærd

 Vi skal samle op

Vi kommer desværre aldrig sygdommen til livs, da også ræve, mårhund og ilder smittes med hjertelungerom. Men som ansvarlige hundeejere bør vi være bevidste om faren og gøre, hvad vi kan for at sænke hastigheden, hvormed den udbredes. Løsninger er og bliver, at vi alle sammen samler op efter vores hunde, til hver en tid, og alle steder.

Og husk så, at du kan gøre det let for andre hundeejere at komme af med deres poser ved at sætte DKK’s mærkat på din skraldespande. Mærkatet bærer teksten ”Her må du gerne smide din hundepose” på din skraldespand. DKK har oplyst, at man kan bestille mærkatet på dette link: Mærkat.

 

Kilde: hjertelungeorm.dk

Læs også

Ja, din hund må godt spise mælkebøtter, men...

03-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra HUNDEN: Raceportræt af den loyale rottweiler

15-07-2025 07:00, af Uli Nomis m.fl.

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

’’Uden James var jeg ikke mødt op’’

12-07-2025 07:24, af Yasmin Bøllehuus

Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Helen og hundene udforsker Norges vilde fjelde

13-07-2025 06:55, af Cecilie Friis Amstrup

Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

Fra HUNDEN: Løber hjertet af med dig i hvalpekøbet?

11-07-2025 07:01, af Lotte Evers, Agria Dyreforsikring

Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.

Fra HUNDEN: Raceportræt af den alsidige border collie

14-07-2025 06:39, af Hanni Zimmer

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet