Påskemaden forgifter hunden

17-03-2016 08:26, af Tine Luther
Påsken nærmer sig med hastige skridt. Mange familier samles i helligdagene om frokostborde, der er fyldt med lækkerier. I et uopmærksomt øjeblik kan hunden få mulighed for at tage for sig af retterne. Men der er stor risiko for, at hunden kan blive forgiftet som følge heraf. Agria Dyreforsikring giver tips til en tryg påskeferie for din firbenede ven.
Copyright Ridehesten.com

Påskeferie er for mange lig med havearbejde, påskeæg og op til flere veldækkede frokostborde. Den gode stemning kan dog hurtigt blive ødelagt, hvis din hund pludselig bliver syg og kaster op. Det er derfor vigtigt, du sørger for at holde nysgerrige hundesnuder langt væk fra maden, da mange af ingredienserne på påskebordet kan forgifte familiens firbenede medlem. Det forklarer Lena Bjurström, der er dyrlæge og hundeekspert hos Agria Dyreforsikring. “De fleste ved, at hunde ikke har godt af at spise chokolade. Vær dog særligt opmærksom, når det gælder mørk chokolade, som kan være livsfarligt for hunde. Det høje kakaoindhold indeholder theobromin, et stof som er meget giftigt for hunde,” siger Lena Bjurström. Det afhænger af hundens størrelse, hvor mange chokoladepåskeæg, der skal til, før det bliver farligt. En hund på 10 kilo kan spise op til 40 gram mørk chokolade, uden det får alvorlige konsekvenser. For den lyse chokolade ligger grænsen på cirka 100 gram. Pas på salt, nødder og druer Fed og salt mad fra påskebordet skal også holdes væk fra hunde. “Hvis din hund indtager for meget salt ved at drikke saltvand eller spise salt mad, kan den få alvorlige mave- tarmproblemer, men også saltforgiftning. Det hænder, at nogle giver hunden salt som brækmiddel, men det kan være direkte livsfarligt for den,” siger Lena Bjurström. Hårde nødder eller rosiner er dejlige snacks for mennesker, men man skal ikke lade sig friste til at give lidt godter videre under bordet. Hunde kan ikke nedbryde nødder med skaller på, som derfor kan sætte sig fast i hundes mave- og tarmsystem. Vær ekstra opmærksom på macadamianødder, som anses for at være meget giftige for hunde. Både friske druer og rosiner kan forårsage akut nyresvigt hos din hund. Påskepynten lever livet farligt Nysgerrige og legesyge hunde kan hurtigt få påskepynt indenbords. Det kan føre til problemer med luftvejene og maven. Hvis pynten ikke kommer ud den naturlige vej, kan det blive nødvendigt med en operation. Hvis du har mistanke om, at din hund har været på rov og spist noget, den ikke kan tåle, skal du kontakte din dyrlæge. Symptomerne kan være, at hunden ikke vil æde eller drikke, som den plejer, eller at den rammes af intens opkastning eller diarre. Andre tegn på forgiftning er vaklende gang, stor tørst eller mavepine. Den kan også få rystelser eller øget savlen. Forbered dig inden påsken ved at finde ud af, hvilke dyreklinikker i nærheden, der har åbent i helligdagene. De største farer for hunden i påsken ? Mørk chokolade kan være livsfarligt for hunde. ? Hårde nødder kan sætte sig fast i hundes mave- og tarmsystem. ? Fed og salt mad fra påskebordet kan give saltforgiftning. ? Vindruer og rosiner kan forårsage akut nyresvigt hos din hund. ? Påskepynt kan føre til problemer med luftvejene og maven. /Pressemeddelelse fra Agria Dyreforsikring

Læs også

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Pas på poterne i frostvejret: Vejsalt er smertefuldt

28-11-2023 13:21, af Anne Cecilie Sohl

Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.

Stjålet retriever fundet på plejecenter

20-11-2023 20:47, af Anne Cecilie Sohl

Tirsdag i sidste uge forsvandt en hund fra en adresse i Vordingborg, og ejeren, en 69-årig mand, efterlyste hunden på de sociale medier, for han var i sagens natur bekymret for, hvor hans hund var henne.

Højsæson for den smitsomme kennelhoste

27-11-2023 09:37, af Anne Cecilie Sohl

Hunde bliver ofte smittet med sygdommen, kennelhoste, når vinterens fugtige og kolde vejr indtræffer. Derfor er det i den kommende tid ekstra vigtigt, at man som hundeejer kan spotte symptomerne på kennelhoste og ved, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for smitte.

"Aktive hunde er lykkelige hunde"

28-11-2023 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Sådan lyder motto'et hos Danmarks største løbeklub for hund og ejer, DIRTY PAWS. Klubben er en nystartet forening med lokalklubber spredt over det meste af Danmark, og deres mål er at få flere danske hundeejere ud og være aktive sammen med deres hunde.  

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hvem skal vinde titlen som årets hundefotograf?

22-11-2023 11:45, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned modtager HUNDEN rigtig mange fantastiske billeder fra glade hundejere i hele Danmark, hvorefter der uddeles en præmie til de tre bedste billeder. 

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

OVERBLIK: Sådan lufter du hunden i kulden

15-01-2021 15:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun kulden, der generer vores firbenede venner i denne tid. Den salt, der strøs for at forhindre de tobenede i at falde og de firhjulede i at køre galt, er ikke god for hundenes poter. Det samme gælder små kugler af is

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet