Må min hund spise løg?

29-01-2021 12:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Løg er en vigtig bestanddel af mange retter. Men må vi egentlig give vores hunde løg? Svaret kommer her

Copyright Ridehesten.com

Løg – og her tænkes på almindelige løg, hvidløg, skalotteløg , porre og sågar purløg – indeholder alle to giftstoffer med de ikke særlig mundrette navn N-Propyl-Disulfid og S-methyl-L-cystein sulfoxid.

Specielt N-Propyl-Disulfid er særlig farligt, da det binder sig til de røde blodlegemer, som ellers transporterer ilt rundt i kroppen. Det betyder, at hunden meget hurtigt ikke får ilt nok, og samtidig hermed begynder kroppen at opfatte disse blodlegemer som fremmedlegemer. Kroppen vil derfor begynde at nedbryde blodlegemerne. Processen kaldes hæmolyse.

 

Er hele løget giftigt?
Ja, alle dele af løget lige fra den grønne stængel til selve løget er giftigt – selv løgpulver er giftigt. Og tilberedningen betyder ikke noget: Om det er råt, stegt, ovnbagt eller kogt. Det er ligemeget – det er giftigt. Desværre skal der egentlig ikke så store mængder til. En hund på 20 kg vil således blive alvorligt forgiftet, hvis den spiser 100 g løg svarende til et mellemstort løg. Og da de fleste hunde med glæde vil spise en pizza i et ubevogtet øjeblik, eller kødsovsen til lasagnen, er der grund til at passe på.

 

Hvad med hvidløg? Er det ikke sundt?
Det er kendt, at hvidløg har en lang række positive egenskaber såsom en mild antibakteriel funktion – også i forhold til hunde, hvor det også kan virke afskrækkende på lopper. Men hvidløg er og bliver giftigt og må kun gives i meget små doser. Og hvis der allerede findes lopper på hunden eller i omgivelserne, har hvidløg ingen effekt.

Så nej, din hund må ikke spise de fleste former for løg, men kan godt tåle en lille smule hvidløg.

Hvis din hund af vanvare kommer til at spise for meget løg, skal du holde øje med følgende symptomer:

  • Sløvhed
  • Nedsat appetit
  • Blege gummer
  • Rødlig urin
  • Opkast
  • Forhøjet puls
  • Hvis den besvimer

Dyrlægen kan give din hund et brækmiddel og vil iværksætte støtteforanstaltninger, så længe det er uvist, i hvilken grad din hund er forgiftet. I svære tilfælde kan det blive nødvendigt at give din hund en blodtransfusion.

Læs også

Husk at sende os dit bedste foto

18-06-2024 13:33, af Anne Cecilie Sohl

I hvert magasin af HUNDEN kårer vi månedens bedste læserfotos. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. juli

Ny hovedsponsor for Winter Wonder Show

09-11-2023 11:11, af Anne Cecilie Sohl

Danmarks største kæde indenfor foder, plejeprodukter og alt andet tilbehør, Maxi Zoo, er blevet ny hovedsponsor for det årlige Winter Wonder Show, der løber af stablen den kommende weekend i Herning Messecenter.

Dyrehospitaler slår alarm: For mange overvægtige hunde

20-10-2023 11:58, af Anne Cecilie Sohl

Op mod halvdelen af danske hunde er i dag overvægtig, lyder det fra en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler, Anicura, der er bekymret over stigningen i antallet af overvægtige hunde. Hundeejere bør derfor være mere opmærksom på kæledyrets sundhed, da overvægtige hunde oftest lever kortere og er i større risiko for alvorlige følgesygdomme, lyder opfordringen fra dyrlæge.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Servicehunde-branchen kulegraves af DR-programmet "Kontant"

20-02-2025 11:04, af Cecilie Friis Amstrup

En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol. 

AniCura får ny ejer

12-06-2018 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hvordan vælger hunden sin yndlingsperson?

22-02-2025 08:30, af Cecilie Friis Amstrup

Nogle hunde ser ud til at knytte sig stærkere til én bestemt person i husstanden, mens andre virker lige glade for alle. Hvad afgør, hvem der bliver hundens favorit? Handler det om, hvem der fodrer den, hvem der leger mest med den, eller er der helt andre faktorer på spil?

Drømmen om en akita

16-02-2025 10:21, af Cecilie Friis Amstrup

En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Gode bakterier medvirker til din hunds trivsel

18-02-2025 08:54, af Cecilie Friis Amstrup

Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Ukrainsk corgi blev dansk champion

14-02-2025 08:05, af Cecilie Friis Amstrup

Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.