Nyhed: Opdrætsjournal til alle opdrættere

07-11-2024 12:33, af Cecilie Friis Amstrup

Opdrætsjournalen er opdrætteren-/tæveejerens bedste værktøj. Det er en bog, du selv skriver/udfylder efterhånden, som ”Projekt hundehvalpe” skrider frem.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Anne Egede

Opdrætsjournalen fra Forlaget Bellis, skrevet af Anne Egede, er en bog på 112 sider med fortrykte skemaer og tabeller, som du selv udfylder. Det er lige fra tæven går i løbetid, over parring og drægtighed til fødsel og tiden efter fødslen.

Journalen indeholder desuden skemaer og tabeller, som du udfylder om hvalpene med alle relevante fakta om den enkelte hvalp – om hvalpens fødsel, vægtskemaer, foder, dyrlægeoplysninger osv. – fra hvalpen kommer til verden, og til den forlader opdrætteren med sin nye ejer.

Med denne journal får du som opdrætter en enestående mulighed for at holde styr på alle relevante oplysninger om et kuld hvalpe og deres mor. Du har alle oplysninger samlet på ét sted, så det er nemt og overskueligt for dig. 

De fortrykte skemaer og tabeller gør det let og enkelt at notere alle data. Du skal bare indføre de data, som gælder for din tæve og dine hvalpe. Opdrætsjournalen rummer selvfølgelig også plads til egne noter, ligesom der er plads til at indsætte fotos af hvalpenes forældre, fotos af hver enkelt hvalp samt scannings- og røntgenbilleder m.m.

En udfyldt journal er en guldgrube af data, dertil kommer, at det slet og ret er sjovt at føre en opdrætsjournal.

Opdrætsjournalen er en bog, du selv har skrevet. En bog med alle vigtige facts omkring hele forløbet med dit hvalpekuld, og som du, som opdrætter, vil have glæde af for altid.

Opdrætsjournalen kan købes nu hos Østrand og i DKKs webshop.

Info

ANMELDELSE af ”Opdrætsjournalen” fra Forlaget Bellis:

Som opdrætter gennem mange år vil jeg efter at have set Anne Egedes “Opdrætsjournal” ønske, jeg havde været lige så kreativ, som hun er. Selv skrev jeg nogle af hvalpeoplysningerne ind på små sedler, som naturligvis blev “glemt” og forsvandt undervejs. Tænk, om man kunne have sammenlignet kuldene undervejs. Det kunne man have lært meget af, tror jeg. At følge hvalpene fra start med alle disse oplysninger, der fremgår af skemaerne i denne opdrætsjournal, kunne måske forklare meget om hvalpens videre udvikling – også efter hvalpene kom til nye ejere. Som opdrætter kan man uden tvivl også lære meget om de avlslinjer, man har i sit opdræt og muligvis også kunne løse problemer ved at bruge denne opdrætsjournal.

Opdrætsjournalen har alt relevant med både om tæven og om hvalpene – og også ting, som du helt sikkert ikke har tænkt på, men som er vigtige at notere. Tabeller og skemaer omfatter hvalpenes nye ejere, hvalpebiometri såsom højde, omkreds af hals og bryst, hvalpenavne inkl. køn og farve, hvalpe på sutteflaske/sonde såsom mængde, tidspunkt, vægt før og efter, og desuden et ugentligt vægtskema plus et vægtskema de første 3 uger. Derudover noter om den enkelte hvalpes fødselsforløb, hjertefrekvens, åndedræt, reflekser og farve på slimhinder. Selv nu, efter at jeg har haft mit sidste kuld, ville jeg ønske, at jeg havde haft alle disse oplysninger, som en udfyldt opdrætsjournal vil komme til at indeholde, på mine kuld. Det havde virkelig været rart ikke mindst i forhold til at hjælpe hvalpekøbere som selv opdrætter.

Som tidligere reproduktionsdyrlæge ville jeg også ønske, at jeg – dengang i min klinik – havde haft sådan en opdrætsjournal, som jeg kunne have tilbudt klienterne, for det er virkelig et smart redskab til enhver opdrætter, og er man ny i opdræt, er opdrætsjournalen også rigtig god at støtte sig op ad. Jeg kan varmt anbefale denne opdrætsjournal til jeres kommende kuld – I vil kun undre jer over, at I nogensinde har kunnet undvære den.

Birgitte Schjøth, Reproduktionsdyrlæge,
tidligere indehaver af ”Canicold Reproduktion”.

Læs også

Hvordan vælger hunden sin yndlingsperson?

22-02-2025 08:30, af Cecilie Friis Amstrup

Nogle hunde ser ud til at knytte sig stærkere til én bestemt person i husstanden, mens andre virker lige glade for alle. Hvad afgør, hvem der bliver hundens favorit? Handler det om, hvem der fodrer den, hvem der leger mest med den, eller er der helt andre faktorer på spil?

Gode bakterier medvirker til din hunds trivsel

18-02-2025 08:54, af Cecilie Friis Amstrup

Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.

Mæt af kærlighed: Overvægt truer danske hunde

15-02-2025 09:43, af Cecilie Friis Amstrup

Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.

Fra bladet: Er udstationering noget for dig?

19-04-2021 11:56, af Anne Orholt, DKK

Ikke alle hunde egner sig til livet som hund i en større flok. Men det er heller ikke alle hunde, der egner sig til livet som udstationeringshund. Ligesom livet som udstationeringsvært – eller opdrætter, der udstationerer hunde – heller ikke er for alle. Her kan du læse, hvad du skal overveje, inden du kaster dig ud i ”Projekt udstationeringshund”

Hvorfor vælge genbrugshund

01-02-2021 11:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der er mange gode grunde til at vælge en “brugt” hund, dvs. en omplaceringshund, I køber på et internat eller fra en familie, der ikke længere kan have hunden. Men vær opmærksom på, at det økonomiske aldrig bør være en af grundene. Selvom en omplaceringshund er billigere i anskaffelse end en hundehvalp fra en opdrætter, så er der mange faste og også uforudsete omkostninger ved at have hund. Tjek, om I har luft i budgettet til at have en hund i de mange år, den ofte kan leve

Redningsaktion gav brækket finger

17-06-2020 13:27, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Selvom man er erfaren opdrætter, går tingene ikke altid som man forventer. Det kan Lotte Höhrmann skrive under på

Gode spørgsmål at stille opdrætteren

10-08-2022 09:43, af Lotte Evers

Det kan være svært at vælge den rette opdrætter, når man skal have hund. Her er nogle spørgsmål fra Spanielbogen, som er gode at stille til opdrætteren

Röskvas rejse

05-12-2017 18:20, af Marie Helene Rigård Rohleder

Den islandske fårehund Surtsey’s R-Röskvas rejse begyndte for 2 ½ år siden i en hvalpekasse på Fyns land. Derefter boede den i en kort periode i Østrig, som endte i et gidseldrama, hvorefter hunden blev hentet tilbage til Fyn, og for en måned siden var hun til parring i Frankfurt

“Jeg er bekymret for min hvalps nisser”

20-12-2024 16:32, af Anne Egede

Sådan var der en, som indledte en besked til mig på messenger. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg umiddelbart var en smule mystificeret – en hvalps nisser? Men, hey, nu er det jo december, og dermed højsæson for nisser, så hvorfor ikke?

Vinterkulde og hundehvalpe

28-01-2025 08:37, af Anne Egede

Når kulden bider, kan hjemmelavede dækkener af sokker være en simpel og billig løsning til at holde små hvalpe varme – også selvom du ikke er en mester til håndarbejde!

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

AniCura får ny ejer

12-06-2018 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere

Servicehunde-branchen kulegraves af DR-programmet "Kontant"

20-02-2025 11:04, af Cecilie Friis Amstrup

En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Drømmen om en akita

16-02-2025 10:21, af Cecilie Friis Amstrup

En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet

Mæt af kærlighed: Overvægt truer danske hunde

15-02-2025 09:43, af Cecilie Friis Amstrup

Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Ukrainsk corgi blev dansk champion

14-02-2025 08:05, af Cecilie Friis Amstrup

Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Gode bakterier medvirker til din hunds trivsel

18-02-2025 08:54, af Cecilie Friis Amstrup

Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet