Nu skal vi lære hundens smertetegn at kende

04-05-2018 13:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke altid til at se på hunden, at den har smerter. Dansk dyrlæge håber, at hun med nyt forskningsprojekt kan kortlægge hundes “pain face”. Det skal hjælpe hundeejere med at forstå hundens signaler, når den har ondt.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Meget ville være nemmere, hvis hunde lærte at udtrykke sig på dansk. Det ser dog ikke ud til at ske lige foreløbigt. Derfor er det stadig vores opgave at lære at forstå de tegn, hundene sender os. 

På det punkt er der nu nyt på vej.  Dyrlæge Karina Bech Gleerup har i samarbejde med professor i dyreadfærd, Björn Forkman fra KU, og med midler fra Agria Dyreforsikrings Forskningsfond sat sig for at undersøge, hvilke signaler hunden sender med ansigtet, når den har ondt, et såkaldt “pain face”.

Hvis hunden er mindre aktiv end vanligt, halter eller stopper med at spise, er det ofte et tegn på, at den ikke har det godt. Det er signaler, som de fleste hundeejere kender til og reagerer på. Men hunde kan ligesom mennesker have smerter uden at vise tydelige tegn på det.

– Et pain face er en bestemt mimik hos dyr, som er tegn på, at dyret har smerter. Kan man kortlægge de træk i ansigtet, som udgør et pain face hos hunde, så hjælper man hundeejere og ikke mindst de hunde, som potentielt set kan blive skånet fra lange perioder med smerter, siger Karina Bech Gleerup om intentionen med projektet.

Sidste år præsenterede Karina Bech Gleerup resultaterne af et lignende forskningsprojekt, som handlede om pain face hos heste. Resultaterne viste, at der er fem konkrete ændringer i hestens ansigtsmimik, når den har smerter. Projektet om pain face hos heste har bidraget til, at flere hesteejere opdager smerter i tide. Karina Bech Gleerup håber, at det nye projekt vil hjælpe hundeejerne på samme måde som hesteejerne:

–Jeg har modtaget rigtig god feedback siden mit første projekt. Mange hesteejere har fortalt mig, at de har brugt metoden til at vurdere, om deres hest skal til dyrlægen. Det har bidraget til, at smertefulde lidelser er opdaget i tide, fortæller Karina Bech Gleerup.

Ifølge Karina Bech Gleerup er der store ligheder mellem dyr, når det kommer til udtrykket af smerter i et pain face. Hun forventer derfor, at det vil være muligt at kortlægge hundens pain face, og hun forventer også, at der vil være ligheder mellem heste og hundes pain face.

Her kan du se, hvordan hestens pain face ser ud.

 

Læs også

Gør det ondt?

18-01-2023 08:19, af Astrid Gerd Holtet

Kroniske smerter, altså smerte der står på i længere tid, kan være svær at erkende hos vores hunde. Ved ud hvad du skal kigge efter? 

Meningitis - betændelse i hjernehinderne

29-07-2022 09:28, af Astrid Holtet

Hjernehindebetændelse - eller meningitis - er en alvorlig sygdom hos hunde forbundet med smerte og stivhed i ryg og nakke. Der findes flere forskellige årsager til betændelsen - og vi ser lidt nærmere på hvad der sker, når hunden bliver syg

Syringomyeli – hvad er det?

08-06-2022 12:18, af Astrid Gerd Holtet

Syringomyeli er en sygdom, hvor der dannes hulrum i rygmarven, og den er forbundet med udtalt smerte og ubehag for hunden 

Har du en god historie

16-06-2018 11:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vejen står i hundenes tegn i denne weekend, og vi vil gerne fortælle alle de gode historier

Symptom – besvimelse

31-03-2018 08:48, af Astrid Gerd Holtet

Hunde kan besvime, hvis de ikke får nok blod med ilt og næringsstoffer ført op til hjernen, og det er ofte tegn på alvorlig sygdom

Lær din hvalp at dutte på klokke

16-07-2017 16:09, af Anne Ekenberg

Mange har sikkert sat sommerferien af til at få en ny hvalp, men samtidig med glæden over at få den lille ny hjem, starter også det seje træk med at få den gjort renlig. Her er et tip til, hvordan du kan træne din hvalp til at give tegn, når det er tid, ved at aktivere en klokke.

Weekend i hundens tegn i Hillerød

04-05-2011 10:11, af Anne Kristine Tollestrup
Denne weekend slår Dansk Kennel Klub dørene op for en international udstilling i Hillerød.

Luftrørskollaps

13-10-2022 08:00, af Astrid Holtet

Tør hoste, der kommer når hunden er ophidset, kan være tegn på luftrørskollaps

World Dog Show: Dag 4 i specialklubbernes navn

03-10-2021 12:19, af Cynthia Esperanza Jensen

Lørdag stod i specialklubbernes tegn med masser af succes for de danske deltagere

Taler du med din hund? Du er hverken skør eller ensom – men derimod intelligent

06-04-2017 15:11, af Kasper Larsson
Ny forskning viser at det, at tale med sine kæledyr er tegn på intelligens

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt