Gør det ondt?

18-01-2023 08:19, af Astrid Gerd Holtet

Kroniske smerter, altså smerte der står på i længere tid, kan være svær at erkende hos vores hunde. Ved ud hvad du skal kigge efter? 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Har en hund længerevarende smerter, har det en stor og negativ påvirkning på dens livskvalitet. Smertepåvirkning over længere tid vil, ud over at gøre ondt, sætte kroppen i et alarmberedskab, som er usundt for hunden.

Hunden, modsat os mennesker, kan ikke fortælle hvor og hvornår det gør ondt, og vi er derfor overladt til at holde øje med forskellige adfærdsændringer. Hunde er gode til at skjule hvis de er smertepåvirkede, og det kan derfor være svært for os at opdage. Ofte kommer smerten også snigende og bliver gradvis værre og værre, og de medfølgende adfærdsændringer vil derfor også komme lidt ad gangen. Når det sker, kan vi hurtigt vænne os til dem, og ikke opdage at hunden ikke opfører sig som den gjorde en gang.

At genkende smerte hos din hund, kan altså være svært, men jo mere du ved hvad du skal kigge efter, jo hurtigere kan du opfange smertesymptomerne. Vi ser lidt nærmere på, nogle af de ting du skal holde øje med:

1. Ændring i hundens bevægelser

Er smerten forbundet med bevægeapparatet, herunder hundens knogler, muskler, led og sener, så kan de påvirke den måde hunden bevæger sin krop på. Tegn på smerte kan derfor eksempelvis være haltheder, stive bevægelser, eller at hunden går med sænket hoved. Der kan også ses pasgang, hvor hunden bevæger for- og bagben på samme side af kroppen frem på samme tid. Det kan også være mindre ting, som eksempelvis at hunden altid sidder eller ligger på samme måde eller side, at den slider sine negle skævt eller at den altid løfter det samme ben, når den skal tisse.  

2. Manglende lyst til berøring

Hvis hunden helst ikke vil have at den røres et bestemt sted, kan det være tegn på smerte. Nogle hunde vil sige tydeligt fra, eksempelvis ved at knurre eller nappe ud, mens andre hunde blot vil trække sig. Der kan også ses ganske små tegn på ubehag, som eksempelvis at hunden slikker sig om munden, kigger væk, gaber eller smasker, når du rør ved det smertefulde område.

3. Ændring i aktivitetsniveau

Hunde med kroniske smerter vil typisk blive mindre aktive. De vil hvile sig mere og bevæge sig mindre. Nogle begynder at vælge bestemte bevægelser fra, som eksempelvis at hoppe op på ting som de ellers plejer at hoppe op på. Det kan også ske, at de fravælger trapper og glatte gulve. Selv om smertepåvirkede hunde oftest vil ligge mere stille, kan man opleve at de kan have svært ved at ligge i samme stilling i længere tid.

4. Ændringer i adfærden

Smerte kan få hunden til at opføre sig anderledes end de plejer. Nogle smertepåvirkede hunde fravælger kontakt med andre hunde, især hvis den anden gerne vil lege. Nogle hunde bliver ligefrem aggressive i et forsøg på at holde andre væk og beskytte sig selv. Da kronisk smerte medfører at kroppen kommer ind i et forhøjet alarmberedskab, kan man også opleve at den smertepåvirkede hund lettere bliver stresset i forskellige situationer, den førhen kunne håndtere. 

Da smerte nedsætter hundens livskvalitet, er det vigtigt at du holder øje med din hund og at du ved hvad du skal kigge efter. Mistænker du din hund for at have smerter, bør du altid kontakte din dyrlæge.

 

Læs også

Meningitis - betændelse i hjernehinderne

29-07-2022 09:28, af Astrid Holtet

Hjernehindebetændelse - eller meningitis - er en alvorlig sygdom hos hunde forbundet med smerte og stivhed i ryg og nakke. Der findes flere forskellige årsager til betændelsen - og vi ser lidt nærmere på hvad der sker, når hunden bliver syg

Syringomyeli – hvad er det?

08-06-2022 12:18, af Astrid Gerd Holtet

Syringomyeli er en sygdom, hvor der dannes hulrum i rygmarven, og den er forbundet med udtalt smerte og ubehag for hunden 

Smerte i muskler og led kan forstærke lydfobier hos hunde

12-12-2021 12:23, af Astrid Gerd Holtet

Nyt internationalt studie tyder på at smerte i muskler eller led kan forstærke lydfølsomhed hos hunde, og forskerne bag studiet peger på at hunde med lydfobier derfor altid bør undersøges for ikke-opdagede smerteproblemer, især hvis fobien opstår senere i livet   

Det skal ikke gøre ondt at blive gammel

13-01-2023 09:15, af Louise Laustsen, dyrlæge

Gigt er en almindelig årsag til smerter hos ældre hunde. Gigt dækker over en række sygdomme i muskel- og skeletsystemet, hvor smerter kan opstå i og omkring led i ben og rygsøjle. Kroniske smerter som følge af gigt kan medføre en væsentlig forringelse af hundens livskvalitet

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt