Har en hund længerevarende smerter, har det en stor og negativ påvirkning på dens livskvalitet. Smertepåvirkning over længere tid vil, ud over at gøre ondt, sætte kroppen i et alarmberedskab, som er usundt for hunden.
Hunden, modsat os mennesker, kan ikke fortælle hvor og hvornår det gør ondt, og vi er derfor overladt til at holde øje med forskellige adfærdsændringer. Hunde er gode til at skjule hvis de er smertepåvirkede, og det kan derfor være svært for os at opdage. Ofte kommer smerten også snigende og bliver gradvis værre og værre, og de medfølgende adfærdsændringer vil derfor også komme lidt ad gangen. Når det sker, kan vi hurtigt vænne os til dem, og ikke opdage at hunden ikke opfører sig som den gjorde en gang.
At genkende smerte hos din hund, kan altså være svært, men jo mere du ved hvad du skal kigge efter, jo hurtigere kan du opfange smertesymptomerne. Vi ser lidt nærmere på, nogle af de ting du skal holde øje med:
1. Ændring i hundens bevægelser
Er smerten forbundet med bevægeapparatet, herunder hundens knogler, muskler, led og sener, så kan de påvirke den måde hunden bevæger sin krop på. Tegn på smerte kan derfor eksempelvis være haltheder, stive bevægelser, eller at hunden går med sænket hoved. Der kan også ses pasgang, hvor hunden bevæger for- og bagben på samme side af kroppen frem på samme tid. Det kan også være mindre ting, som eksempelvis at hunden altid sidder eller ligger på samme måde eller side, at den slider sine negle skævt eller at den altid løfter det samme ben, når den skal tisse.
2. Manglende lyst til berøring
Hvis hunden helst ikke vil have at den røres et bestemt sted, kan det være tegn på smerte. Nogle hunde vil sige tydeligt fra, eksempelvis ved at knurre eller nappe ud, mens andre hunde blot vil trække sig. Der kan også ses ganske små tegn på ubehag, som eksempelvis at hunden slikker sig om munden, kigger væk, gaber eller smasker, når du rør ved det smertefulde område.
3. Ændring i aktivitetsniveau
Hunde med kroniske smerter vil typisk blive mindre aktive. De vil hvile sig mere og bevæge sig mindre. Nogle begynder at vælge bestemte bevægelser fra, som eksempelvis at hoppe op på ting som de ellers plejer at hoppe op på. Det kan også ske, at de fravælger trapper og glatte gulve. Selv om smertepåvirkede hunde oftest vil ligge mere stille, kan man opleve at de kan have svært ved at ligge i samme stilling i længere tid.
4. Ændringer i adfærden
Smerte kan få hunden til at opføre sig anderledes end de plejer. Nogle smertepåvirkede hunde fravælger kontakt med andre hunde, især hvis den anden gerne vil lege. Nogle hunde bliver ligefrem aggressive i et forsøg på at holde andre væk og beskytte sig selv. Da kronisk smerte medfører at kroppen kommer ind i et forhøjet alarmberedskab, kan man også opleve at den smertepåvirkede hund lettere bliver stresset i forskellige situationer, den førhen kunne håndtere.
Da smerte nedsætter hundens livskvalitet, er det vigtigt at du holder øje med din hund og at du ved hvad du skal kigge efter. Mistænker du din hund for at have smerter, bør du altid kontakte din dyrlæge.
Hjernehindebetændelse - eller meningitis - er en alvorlig sygdom hos hunde forbundet med smerte og stivhed i ryg og nakke. Der findes flere forskellige årsager til betændelsen - og vi ser lidt nærmere på hvad der sker, når hunden bliver syg
Syringomyeli er en sygdom, hvor der dannes hulrum i rygmarven, og den er forbundet med udtalt smerte og ubehag for hunden
Nyt internationalt studie tyder på at smerte i muskler eller led kan forstærke lydfølsomhed hos hunde, og forskerne bag studiet peger på at hunde med lydfobier derfor altid bør undersøges for ikke-opdagede smerteproblemer, især hvis fobien opstår senere i livet
Gigt er en almindelig årsag til smerter hos ældre hunde. Gigt dækker over en række sygdomme i muskel- og skeletsystemet, hvor smerter kan opstå i og omkring led i ben og rygsøjle. Kroniske smerter som følge af gigt kan medføre en væsentlig forringelse af hundens livskvalitet
Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere
En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet
Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet