I hundens knæled findes to korsbånd, det forreste og det bagerste, og her er de med til at stabilisere leddet. I lighed med mennesker, kan hundens korsbånd gå i stykker og springe, hvilket påvirker knæleddets funktion, og er forbundet med udtalt smerte og halthed.
Hvorfor springer hundens korsbånd?
Som følge af anatomiske forhold i knæleddet er det oftest hundens forreste knæled, der går i stykker, og korsbåndet kan enten springe helt eller delvist.
Korsbåndet kan springe som følge af en pludselig og voldsom kraftpåvirkning. Det kan eksempelvis ske, hvis hunden laver en uheldig bevægelse – ofte i høj fart.
Korsbåndet kan dog også gå i stykker ved mindre kraftpåvirkninger. Det kan ske, hvis hunden lider af en kronisk ledsygdom, der kan medvirke til at korsbåndet ødelægges og bliver svagt.
Symptomer på korsbåndsskade
De mest almindelige symptomer på korsbåndskade hos hunde er:
Hunden bliver pludselig halt
Der kan ses en hævelse omkring knæleddet
Hunden holder bagbenet let bøjet og kun potens tåspidser støtter på underlaget
Alle hunde kan få en korsbåndsskade, men det ses dog typisk hos de større og tunge hunderacer.
Fremtiden for en hund med korsbåndsskade
Oftest er en operation nødvendigt hos hunde med korsbåndsskader, for at sikre at hunden kan få et fornuftigt og aktivt liv. Der findes forskellige typer af operationer, hvor de nyeste metoder virker ved at ændre på knæets form, så korsbåndet overflødiggøres. Operationen skal følges op af fornuftig genoptræning.
Fremtidsudsigterne for en hund efter en korsbåndoperation er god især hvis tilstanden behandles hurtigt efter at skaden er opstået. Er en underliggende ledsygdom årsag til overrivningen, er der en væsentlig risiko for at det andet korsbånd også er svagt og kan springe.
Er du i tvivl om hvorvidt din hund har en korsbåndsskade, bør du kontakte din dyrlæge.
/Astrid Holtet, dyrlæge
Vil din hund redde dig, hvis du kommer i nød? Måske, siger nyt studie fra Argentina, også selvom hunden ikke er trænet til det
Vivian Birlie har haft en rigtig hård oplevelse med sin hund Alma. Her fortæller hun om den svære tid
Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.
Tirsdag i sidste uge forsvandt en hund fra en adresse i Vordingborg, og ejeren, en 69-årig mand, efterlyste hunden på de sociale medier, for han var i sagens natur bekymret for, hvor hans hund var henne.
Hunde bliver ofte smittet med sygdommen, kennelhoste, når vinterens fugtige og kolde vejr indtræffer. Derfor er det i den kommende tid ekstra vigtigt, at man som hundeejer kan spotte symptomerne på kennelhoste og ved, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for smitte.
Sådan lyder motto'et hos Danmarks største løbeklub for hund og ejer, DIRTY PAWS. Klubben er en nystartet forening med lokalklubber spredt over det meste af Danmark, og deres mål er at få flere danske hundeejere ud og være aktive sammen med deres hunde.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Hver måned modtager HUNDEN rigtig mange fantastiske billeder fra glade hundejere i hele Danmark, hvorefter der uddeles en præmie til de tre bedste billeder.
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
Det er ikke kun kulden, der generer vores firbenede venner i denne tid. Den salt, der strøs for at forhindre de tobenede i at falde og de firhjulede i at køre galt, er ikke god for hundenes poter. Det samme gælder små kugler af is
Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet