I hundens knæled findes to korsbånd, det forreste og det bagerste, og her er de med til at stabilisere leddet. I lighed med mennesker, kan hundens korsbånd gå i stykker og springe, hvilket påvirker knæleddets funktion, og er forbundet med udtalt smerte og halthed.
Hvorfor springer hundens korsbånd?
Som følge af anatomiske forhold i knæleddet er det oftest hundens forreste knæled, der går i stykker, og korsbåndet kan enten springe helt eller delvist.
Korsbåndet kan springe som følge af en pludselig og voldsom kraftpåvirkning. Det kan eksempelvis ske, hvis hunden laver en uheldig bevægelse – ofte i høj fart.
Korsbåndet kan dog også gå i stykker ved mindre kraftpåvirkninger. Det kan ske, hvis hunden lider af en kronisk ledsygdom, der kan medvirke til at korsbåndet ødelægges og bliver svagt.
Symptomer på korsbåndsskade
De mest almindelige symptomer på korsbåndskade hos hunde er:
Hunden bliver pludselig halt
Der kan ses en hævelse omkring knæleddet
Hunden holder bagbenet let bøjet og kun potens tåspidser støtter på underlaget
Alle hunde kan få en korsbåndsskade, men det ses dog typisk hos de større og tunge hunderacer.
Fremtiden for en hund med korsbåndsskade
Oftest er en operation nødvendigt hos hunde med korsbåndsskader, for at sikre at hunden kan få et fornuftigt og aktivt liv. Der findes forskellige typer af operationer, hvor de nyeste metoder virker ved at ændre på knæets form, så korsbåndet overflødiggøres. Operationen skal følges op af fornuftig genoptræning.
Fremtidsudsigterne for en hund efter en korsbåndoperation er god især hvis tilstanden behandles hurtigt efter at skaden er opstået. Er en underliggende ledsygdom årsag til overrivningen, er der en væsentlig risiko for at det andet korsbånd også er svagt og kan springe.
Er du i tvivl om hvorvidt din hund har en korsbåndsskade, bør du kontakte din dyrlæge.
/Astrid Holtet, dyrlæge
Mange af de ting vi nyder at spise i forbindelse med julen, er ikke gode for vores hunde
Sygdommen i Norge bliver ved med at brede sig. Nu er samtlige provinser i landet ramt og endnu en hund har mistet livet
Det er ikke alle, der forstår Monty. Sådan er det nok at være hund
Julen er fyldt med lækkert mad og der er ofte meget af det, men pas på med at give resterne til din hund. Den fedtholdige julemad kan nemlig være farlig for den!
Camile Engborg Jonassen stod pludselig med en hund, da hendes far døde. Derfor lavede hun et opslag på Facebook, og reaktionerne var overvældende
Denne uge er fredagsquizzen lidt anderledes. Du får billedet af en hund og skal svare på, hvilken FCI-gruppe den tilhører. God fornøjelse
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Din egen hund kan hjælpe dig med at opnå en stigning i dit oxytocin niveauet (følelsen af lykke og velvære) allerede ved 1-5 minutters samvær.
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?