Når korsbåndet går i stykker

10-03-2022 08:35, af Astrid Gerd Holtet

I går skrev vi om et nyt forskningsprojekt, der viste, hvordan  man undgår korsbåndsskader hos hunde. Her kan du læse lidt om skaderne. 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

I hundens knæled findes to korsbånd, det forreste og det bagerste, og her er de med til at stabilisere leddet. I lighed med mennesker, kan hundens korsbånd gå i stykker og springe, hvilket påvirker knæleddets funktion, og er forbundet med udtalt smerte og halthed.

Hvorfor springer hundens korsbånd?

Som følge af anatomiske forhold i knæleddet er det oftest hundens forreste knæled, der går i stykker, og korsbåndet kan enten springe helt eller delvist.

Korsbåndet kan springe som følge af en pludselig og voldsom kraftpåvirkning. Det kan eksempelvis ske, hvis hunden laver en uheldig bevægelse – ofte i høj fart.

Korsbåndet kan dog også gå i stykker ved mindre kraftpåvirkninger. Det kan ske, hvis hunden lider af en kronisk ledsygdom, der kan medvirke til at korsbåndet ødelægges og bliver svagt.

Symptomer på korsbåndsskade

De mest almindelige symptomer på korsbåndskade hos hunde er:

Hunden bliver pludselig halt
Der kan ses en hævelse omkring knæleddet
Hunden holder bagbenet let bøjet og kun potens tåspidser støtter på underlaget

Alle hunde kan få en korsbåndsskade, men det ses dog typisk hos de større og tunge hunderacer.

Fremtiden for en hund med korsbåndsskade

Oftest er en operation nødvendigt hos hunde med korsbåndsskader, for at sikre at hunden kan få et fornuftigt og aktivt liv. Der findes forskellige typer af operationer, hvor de nyeste metoder virker ved at ændre på knæets form, så korsbåndet overflødiggøres. Operationen skal følges op af fornuftig genoptræning.

Fremtidsudsigterne for en hund efter en korsbåndoperation er god især hvis tilstanden behandles hurtigt efter at skaden er opstået. Er en underliggende ledsygdom årsag til overrivningen, er der en væsentlig risiko for at det andet korsbånd også er svagt og kan springe.

Er du i tvivl om hvorvidt din hund har en korsbåndsskade, bør du kontakte din dyrlæge.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Lev sundt, lev godt, lev med hund

25-02-2022 08:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny undersøgelse viser, at ældre hundeejere har halvt så stor risiko for at udvikle fysiske og kognitive handicap, end folk der aldrig har haft hund

Førstehjælp til hunde

11-05-2021 07:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Udover ulykker i trafikken kan der opstå flere forskellige situationer, hvor din hund har brug for, at du kender til førstehjælp og kan hjælpe din egen eller måske en andens hund

Jim Lyngvilds Ask er død

31-10-2018 09:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den danske modeekspert Jim Lyngvild mistede i går sin elskede hund, Ask, der blev aflivet af dyrlægen efter længere tids sygdom

Må min hund spise asparges?

17-07-2017 10:13, af Anne Ekenberg

Jeg elsker friske asparges. De hvide asparges elsker jeg at spise rå, og de grønne elsker jeg, fordi der er lidt mere smag i dem, når de er kogt. Heldigvis er de også sunde for os, men er de sunde for vores hunde?

Forsvundet vielsesring fundet af hund

11-10-2014 09:37, af Tine Luther
Ved et uheld smed en mand sin vielsesring ud af bilvinduet. Heldigvis kom en pensioneret politihund ham til undsætning.

Livsstadier – den neonatale periode

11-06-2022 15:18, af Astrid Gerd Holtet

De første uger efter hvalpens fødsel, kaldes også den neonatale periode - vi ser nærmere på hvad der sker på dette stadie af hundens liv

Lad ikke din hund slikke dig i ansigtet – det kan være farligt!

11-07-2016 08:47, af Kasper Larsson
Der er mange måder at vise kærlighed på – hunde viser den gerne ved at slikke sin ejer i ansigtet, og det skal man passe på med! Det kan i værste fald betyde et langt hospitalsophold

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.