Når korsbåndet går i stykker

10-03-2022 08:35, af Astrid Gerd Holtet

I går skrev vi om et nyt forskningsprojekt, der viste, hvordan  man undgår korsbåndsskader hos hunde. Her kan du læse lidt om skaderne. 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

I hundens knæled findes to korsbånd, det forreste og det bagerste, og her er de med til at stabilisere leddet. I lighed med mennesker, kan hundens korsbånd gå i stykker og springe, hvilket påvirker knæleddets funktion, og er forbundet med udtalt smerte og halthed.

Hvorfor springer hundens korsbånd?

Som følge af anatomiske forhold i knæleddet er det oftest hundens forreste knæled, der går i stykker, og korsbåndet kan enten springe helt eller delvist.

Korsbåndet kan springe som følge af en pludselig og voldsom kraftpåvirkning. Det kan eksempelvis ske, hvis hunden laver en uheldig bevægelse – ofte i høj fart.

Korsbåndet kan dog også gå i stykker ved mindre kraftpåvirkninger. Det kan ske, hvis hunden lider af en kronisk ledsygdom, der kan medvirke til at korsbåndet ødelægges og bliver svagt.

Symptomer på korsbåndsskade

De mest almindelige symptomer på korsbåndskade hos hunde er:

Hunden bliver pludselig halt
Der kan ses en hævelse omkring knæleddet
Hunden holder bagbenet let bøjet og kun potens tåspidser støtter på underlaget

Alle hunde kan få en korsbåndsskade, men det ses dog typisk hos de større og tunge hunderacer.

Fremtiden for en hund med korsbåndsskade

Oftest er en operation nødvendigt hos hunde med korsbåndsskader, for at sikre at hunden kan få et fornuftigt og aktivt liv. Der findes forskellige typer af operationer, hvor de nyeste metoder virker ved at ændre på knæets form, så korsbåndet overflødiggøres. Operationen skal følges op af fornuftig genoptræning.

Fremtidsudsigterne for en hund efter en korsbåndoperation er god især hvis tilstanden behandles hurtigt efter at skaden er opstået. Er en underliggende ledsygdom årsag til overrivningen, er der en væsentlig risiko for at det andet korsbånd også er svagt og kan springe.

Er du i tvivl om hvorvidt din hund har en korsbåndsskade, bør du kontakte din dyrlæge.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Hund forsvandt under mellemlanding

06-01-2011 12:32, af Anne Kristine Tollestrup
Schæferhunden Nala forsvandt fra et fly under en mellemlanding i USA og mistede livet.

Hvalp klemt ihjel under leg

06-10-2010 14:05, af Lærke Eifler
Hund døde, mens dreng var ude at lufte den

25 års jubilæum - Dansk Agility Forening Silkeborg

13-05-2012 08:36, af Tine Luther
Dansk Agility Forening, Silkeborg, fejrer 25-års jubilæum den 19. maj. Alle er velkomne – tag din hund med og prøv forskellige hundeaktiviteter.

Traumatiske oplevelser kan forkorte hundes liv

24-11-2021 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Ungarsk studie peger på, at traumatiske oplevelser kan have langvarige, negative konsekvenser for hunde og i sidste ende forkorte deres levetid

Agria uddeler 6,4 millioner til forskning i hund og kat

27-01-2022 15:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvordan påvirker vores personlighed forholdet til vores hund? Det får vi svar på, men også hvordan katte egentlig kommunikerer med os mennesker og meget, meget mere. Femten nye forskningsprojekter får del i de ni millioner svenske kroner (6,4 mio. dkr)  Agria og SKKs forskningsfond deler ud i 2022. Her finder vi også et projekt fra Danmark, der ser nærmere på diskusprolaps hos gravhunde og den populære selskabshund coton de tulear

Ultralydsundersøgelser – hvordan og hvorfor?

05-05-2021 08:00, af Astrid Holtet

Ultralydsundersøgelser er et almindeligt værktøj, som ofte bruges af dyrlæger, når de skal finde ud af, hvad en hund fejler – men hvad er en ultralydsundersøgelse og hvorfor bruges den?

Husker du: Årets hund 1981

10-04-2020 14:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Her i påskedagene har vi planlagt en lille hyggeting. Vi lægger et gammelt billede op, som vi håber vil bringe minder for mange hundeejere, så er det jeres opgave at fortælle, hvad I husker 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Støt borgerforslag om forbud mod nikotinposer og snus

19-11-2024 11:52, af Cecilie Friis Amstrup

Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Dramatisk eftersøgning af hunden Dolph

18-11-2024 16:16, af Cecilie Friis Amstrup

En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.

Farvel til Kathe Winther – en pionér inden for hundeverdenen

15-11-2024 08:02, af Cecilie Friis Amstrup

I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.

Fra kæmpe hundehold i Israel til dansk racevinder

20-11-2024 11:28, af Cecilie Friis Amstrup

Hugo, en welsh springer spaniel med en helt anderledes start på livet i Israel, er gået fra atypiske vilkår til at triumfere som dansk racevinder og elsket familiemedlem

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Herning: Naya er dagens bedste juniorhandler

10-11-2024 16:24, af Cecilie Friis Amstrup

Juniorhandleren Naya Kühne Andersen imponerede den britiske dommer i finalen ved søndagens Winter Wonder Show i Herning.