Når hunden flækker en klo

24-11-2017 08:15, af Astrid Gerd Holtet

Kloskader er meget almindelige hos hunde, men hvad skal du gøre når uheldet er ude?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Mange hunde oplever at få skader på en eller flere af deres kløer i løbet af deres liv. Skaderne kan opstå hvis hunden hænger fast i noget, eller hvis kløerne bliver for lange. En gang i mellem kan man også opleve at kloen går i stykker uden nogen umiddelbar grund. Sådanne skader kan skyldes tumorer (kræftknuder), infektioner eller autoimmune sygdomme, hvor hundens eget immunsystem reagerer mod kroppens celler.

Hvor alvorlige skaderne er, kan være meget forskelligt. Mindre skader på den yderste del af kloen, kan være harmløse, men hvis de indre dele af kloen involveres, kan det være smertefuldt og behandlingskrævende. Inderst i kloen er der en kerne, kaldet pulpaen, hvor der findes en nerve og blodkar. Skades denne del, gør det ondt, og det kan bløde meget.  Denne form for skade kræver altid et besøg hos dyrlægen – og helst inden for det første døgn. Grunden til dette er, at der kan gå betændelse i kloen, og den kan sprede sig til tåknoglerne. Betændelse i tåen er svær at behandle med medicin, og kan i sidste ende føre til at tåen skal amputeres. Det er derfor vigtigt at denne type kloskader behandles hurtigst muligt.

Hvad skal jeg gøre, hvis min hund får en kloskade?

Er skaden lille, og involverer den kun det yderste af kloen, kan man ofte nøjes med at klippe neglen til, så skaden ikke forværres ved at kloen hænger fast i noget.

Er skaden større, og især hvis pulpaen er involveret, bør dyrlægen kontaktes. Oftest vil dyrlægen være nødt til at fjerne klokapslen helt, så pulpaen fritlægges, og der lægges en forbinding, som kan beskytte den indtil den er helet tilstrækkeligt. Da skaderne typisk er smertefulde, vil hunden ofte have behov for noget smertestillende medicin. 

Typisk skal forbindingen ligge i cirka 3 dage, og i den periode skal forbindingen som regel skiftes hver dag. Det er vigtigt, at man som ejer holder godt øje med poten og reagerer, hvis der er tegn på betændelse. Det kan eksempelvis være, hvis tåen begynder at hæve, bliver rød eller at området begynder at lugte dårligt. Ved mistanke om betændelse, skal dyrlægen straks kontaktes.

Når forbindingen er fjernet, er det vigtigt at hunden ikke slikker på tåen. I løbet af en uges tid bliver den blotlagte pulpa hårdere og stærkere, og skaden begynder dermed at gøre mindre ondt. Inden for et par uger vil en ny klokapsel som regel vokse frem igen.

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Har du råd til kæledyr? Find ud af om Fido sprænger budgettet

21-06-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Det er dyrere at være hunde- end katteejer. Det er i sig selv måske ikke overraskende, men hvad koster det egentlig pr. måned at have hund eller kat? Det har 800 hunde- og katteejere svaret på – og her kan du også læse, hvad der er årsag til forskellen i udgifterne.

Flot afslutning i Vejen

16-06-2024 21:00, af Anne Cecilie Sohl

Søndag i Vejen bød trods nogle mørke skyer og få regnbyger, på meget mere solskin og varme, til de mange engagerede hunde og førere. 

God start i Vejen

14-06-2024 20:50, af Anne Cecilie Sohl

Fredag åbnede DKK ballet til dette års udstilling i Vejen. Dagen bød på både godt vejr, glade hunde og førere. 

Hvordan klipper du din hunds negle

25-03-2022 13:27, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

At klippe negle er en af de ting, som hunde ikke er så vilde med, men som skal gøres. Her kan du se en kvindes gode ide, men hvordan gør du

Fire gode råd: Kom godt i gang med negleklip

16-03-2022 15:54, af Astrid Gerd Holtet

Hvordan vænner man sin hund til at få klippet negle?

HUNDEN TV: Spørg Dyrlægen/HUNDENS NEGLE

11-03-2016 13:40, af Tine Luther
Hunden.dk har stillet dyrlægerne Torben Lindbjerg og Line Diemer fra FAMILIEDYRLÆGERNE en række spørgsmål angående hundens daglige pasning og pleje - følg med i serien og få svar. Her handler det om hundens negle.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt