Mange hunde oplever at få skader på en eller flere af deres kløer i løbet af deres liv. Skaderne kan opstå hvis hunden hænger fast i noget, eller hvis kløerne bliver for lange. En gang i mellem kan man også opleve at kloen går i stykker uden nogen umiddelbar grund. Sådanne skader kan skyldes tumorer (kræftknuder), infektioner eller autoimmune sygdomme, hvor hundens eget immunsystem reagerer mod kroppens celler.
Hvor alvorlige skaderne er, kan være meget forskelligt. Mindre skader på den yderste del af kloen, kan være harmløse, men hvis de indre dele af kloen involveres, kan det være smertefuldt og behandlingskrævende. Inderst i kloen er der en kerne, kaldet pulpaen, hvor der findes en nerve og blodkar. Skades denne del, gør det ondt, og det kan bløde meget. Denne form for skade kræver altid et besøg hos dyrlægen – og helst inden for det første døgn. Grunden til dette er, at der kan gå betændelse i kloen, og den kan sprede sig til tåknoglerne. Betændelse i tåen er svær at behandle med medicin, og kan i sidste ende føre til at tåen skal amputeres. Det er derfor vigtigt at denne type kloskader behandles hurtigst muligt.
Hvad skal jeg gøre, hvis min hund får en kloskade?
Er skaden lille, og involverer den kun det yderste af kloen, kan man ofte nøjes med at klippe neglen til, så skaden ikke forværres ved at kloen hænger fast i noget.
Er skaden større, og især hvis pulpaen er involveret, bør dyrlægen kontaktes. Oftest vil dyrlægen være nødt til at fjerne klokapslen helt, så pulpaen fritlægges, og der lægges en forbinding, som kan beskytte den indtil den er helet tilstrækkeligt. Da skaderne typisk er smertefulde, vil hunden ofte have behov for noget smertestillende medicin.
Typisk skal forbindingen ligge i cirka 3 dage, og i den periode skal forbindingen som regel skiftes hver dag. Det er vigtigt, at man som ejer holder godt øje med poten og reagerer, hvis der er tegn på betændelse. Det kan eksempelvis være, hvis tåen begynder at hæve, bliver rød eller at området begynder at lugte dårligt. Ved mistanke om betændelse, skal dyrlægen straks kontaktes.
Når forbindingen er fjernet, er det vigtigt at hunden ikke slikker på tåen. I løbet af en uges tid bliver den blotlagte pulpa hårdere og stærkere, og skaden begynder dermed at gøre mindre ondt. Inden for et par uger vil en ny klokapsel som regel vokse frem igen.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.
Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Hvordan vænner man sin hund til at få klippet negle?
At klippe negle er en af de ting, som hunde ikke er så vilde med, men som skal gøres. Her kan du se en kvindes gode ide, men hvordan gør du
Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.
Ved DKK’s internationale udstilling i Roskilde sikrede Simone Riisgaard Kristiansen sig sejren i juniorhandlingfinalen med en præstation, der imponerede dommeren med sin ro, selvsikkerhed og sikre håndtering.
Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.