Når hunden flækker en klo

24-11-2017 08:15, af Astrid Gerd Holtet

Kloskader er meget almindelige hos hunde, men hvad skal du gøre når uheldet er ude?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Mange hunde oplever at få skader på en eller flere af deres kløer i løbet af deres liv. Skaderne kan opstå hvis hunden hænger fast i noget, eller hvis kløerne bliver for lange. En gang i mellem kan man også opleve at kloen går i stykker uden nogen umiddelbar grund. Sådanne skader kan skyldes tumorer (kræftknuder), infektioner eller autoimmune sygdomme, hvor hundens eget immunsystem reagerer mod kroppens celler.

Hvor alvorlige skaderne er, kan være meget forskelligt. Mindre skader på den yderste del af kloen, kan være harmløse, men hvis de indre dele af kloen involveres, kan det være smertefuldt og behandlingskrævende. Inderst i kloen er der en kerne, kaldet pulpaen, hvor der findes en nerve og blodkar. Skades denne del, gør det ondt, og det kan bløde meget.  Denne form for skade kræver altid et besøg hos dyrlægen – og helst inden for det første døgn. Grunden til dette er, at der kan gå betændelse i kloen, og den kan sprede sig til tåknoglerne. Betændelse i tåen er svær at behandle med medicin, og kan i sidste ende føre til at tåen skal amputeres. Det er derfor vigtigt at denne type kloskader behandles hurtigst muligt.

Hvad skal jeg gøre, hvis min hund får en kloskade?

Er skaden lille, og involverer den kun det yderste af kloen, kan man ofte nøjes med at klippe neglen til, så skaden ikke forværres ved at kloen hænger fast i noget.

Er skaden større, og især hvis pulpaen er involveret, bør dyrlægen kontaktes. Oftest vil dyrlægen være nødt til at fjerne klokapslen helt, så pulpaen fritlægges, og der lægges en forbinding, som kan beskytte den indtil den er helet tilstrækkeligt. Da skaderne typisk er smertefulde, vil hunden ofte have behov for noget smertestillende medicin. 

Typisk skal forbindingen ligge i cirka 3 dage, og i den periode skal forbindingen som regel skiftes hver dag. Det er vigtigt, at man som ejer holder godt øje med poten og reagerer, hvis der er tegn på betændelse. Det kan eksempelvis være, hvis tåen begynder at hæve, bliver rød eller at området begynder at lugte dårligt. Ved mistanke om betændelse, skal dyrlægen straks kontaktes.

Når forbindingen er fjernet, er det vigtigt at hunden ikke slikker på tåen. I løbet af en uges tid bliver den blotlagte pulpa hårdere og stærkere, og skaden begynder dermed at gøre mindre ondt. Inden for et par uger vil en ny klokapsel som regel vokse frem igen.

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Dyk ned i det: Gør din hund til en glad vandhund

17-04-2025 07:22, af Cecilie Friis Amstrup

I takt med at forårssolen får mere og mere fat, gør vandhunde og deres ejere sig klar til at springe ud i den dybe ende: Svømning er god motion for de fleste hunde, og mens nogle hunderacer er fødte svømmere, er andre mere skeptiske overfor det våde element. Læs her, hvordan du får en glad vandhund, og hvordan du undgår at give hvalpe og uerfarne svømmere en kold dukkert.

Fra HUNDEN: Hvordan har din hund det med støvsugeren?

12-04-2025 07:56, af Karen Frost Knudsen

Mange hunde ender med at have et lidt belastet forhold til koste, sneskovle og ikke mindst støvsugeren. For nogles vedkommende begynder det dårlige forhold allerede i hvalpetiden, for andre opstår problemet senere og uden at vi måske helt er opmærksomme på, hvad der er sket

Fire gode råd: Kom godt i gang med negleklip

16-03-2022 15:54, af Astrid Gerd Holtet

Hvordan vænner man sin hund til at få klippet negle?

HUNDEN TV: Spørg Dyrlægen/HUNDENS NEGLE

11-03-2016 13:40, af Tine Luther
Hunden.dk har stillet dyrlægerne Torben Lindbjerg og Line Diemer fra FAMILIEDYRLÆGERNE en række spørgsmål angående hundens daglige pasning og pleje - følg med i serien og få svar. Her handler det om hundens negle.

Hvordan klipper du din hunds negle

25-03-2022 13:27, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

At klippe negle er en af de ting, som hunde ikke er så vilde med, men som skal gøres. Her kan du se en kvindes gode ide, men hvordan gør du

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Mit sværeste farvel blev ikke accepteret

13-04-2025 07:55, af Mette Søndergård

Da jeg mistede min hund, Kimba, forventede jeg støtte fra min familie. I stedet blev jeg mødt med reaktioner, der forværrede min sorg.

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Velkendt jagthundehjerte gæstede Danmarks første hundekro

14-04-2025 07:38, af Cecilie Friis Amstrup

Harris Jensen, hans hustru og deres engelske setter Bob nød fire dage i Rold Skov og den særlige stemning på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?