Næsemiden - parasitten, der får hunden til at nyse

27-12-2017 08:54, af Astrid Gerd Holtet

Næsemiden lever i hundens luftveje og kan få hunden til at nyse. Førhen sås den næsten kun hos hunde smittet i udlandet, men nu ses den også en gang i mellem hos hunde i Danmark

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Næsemiden, eller Pneumonyssus Caninum, er en 1 mm lang mide, der lever i luftvejene hos hunde. Den opholder sig især i bihulerne, men kan også findes i svælget eller næsehulen. Dens livscyklus er ikke helt kendt i detaljer, men den menes at smitte mellem hundene, ved at en rask hund kommer i kontakt med en smittet. Den kan sandsynligvis også smitte gennem omgivelserne, således at en hund kan smittes hvis den færdes i områder, hvor en hund med næsemider har været. Miden menes at leve bedst i fugtige miljøer, og i et tørt miljø vil den dø i løbet af et døgn.

Har min hund næsemider?

Næsemider er ikke særlig udbredt i Danmark, men ses dog af og til. Førhen fandt man hovedsageligt miden i hunde, der var blevet smittet i udlandet. Miden er almindelig hos vores svenske naboer. Langt fra alle hunde med næsemider udviser symptomer. Men får hunden symptomer, vil det typisk være

- Nysen og hoste

- Kramper i svælget

- Næseblod

- Nedsat lugtesans

- Kløe omkring næsen

- Hovedrysten

Hvis hunden har næsemider

Det kan være svært for dyrlægen at finde miden, og derfor behandler man tit hundene, hvis man mistænker dem for at være smittede. Skal hunden behandles, findes der flere forskellige produkter i Danmark, der kan komme miden til livs, og de har alle rigtig god effekt. 

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Hvis din hund presser sit hoved mod hårde overflader skal du tage affære

22-01-2017 11:32, af Kasper Larsson
Vi elsker vores hunde, og vil gå igennem ild og vand for dem. Derfor skal du være opmærksom, hvis din hund begynder at udvise denne adfærd.

Spiste sin hund for at overleve

12-11-2013 14:26, af Tine Luther
En mand, som var blevet angrebet af en bjørn i den canadiske vildmark, overlevede kun, fordi han tog den tunge beslutning om at spise sin elskede hund.

God mundhygiejne i fokus

11-07-2011 09:35, af Anne Kristine Tollestrup
For at din hund kan have et godt helbred, er det af enorm betydning, at tandhygiejnen er i orden

Disse racer kan du kun se i dag

18-08-2023 09:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har kigget på de racer, der kun har en hund med på udstillingen. Her kan du se, hvilke racer du kun kan opleve i dag fredag

Kræftpatients sidste ønske opfyldes

02-08-2016 14:59, af Kasper Larsson
En hjertevarm video der disse dage florerer på de sociale medier, viser en uhelbredeligt syg kræftpatients sidste møde med sin elskede hund på et brasiliansk hospital

Udstilling: Sønnen har taget over

15-02-2016 09:52, af Tine Luther
Årets hund 2015, bullmastiffen Librrani’s bullmastiff Librrani's High Performance Alonso, fortsætter udstillingssuccesen på Dansk Kennel Klubs internationale udstillinger. Ikke i egen skikkelse men i form af sønnen Ali Honey Dynasty, der i går blev Best in Show i Fredericia.

Hund vogtede over afdød ejer

09-05-2014 09:17, af Tine Luther
Buddy er den ultimative kammerat - da hans ældre ejer døde under skiløb, beskyttede hunden liget mod prærieulve, indtil redningsfolk nåede frem.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Min drøm blev til virkelighed ved VM

04-07-2025 06:30, af Cecilie Friis Amstrup

Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.