Loppeplagen

04-07-2017 10:04, af Anne Ekenberg

Ctenocephalides felis og Ctenocephalides canis – katteloppen og hundeloppen. Ikke de mest mundrette navn på to af de mest irriterende insekter, vi hundeejere kender. Men nu er varmen over os, og med varmen kommer alt dette rædselsfulde kryb, som kan forpeste livet for os og ikke mindst vores hunde

Copyright Ridehesten.com

Selvom det ikke virker logisk, er katteloppen faktisk den mest udbredte loppe, som vi finder på vores hunde – og indimellem da også et enkelt bid eller to på os selv. Selve hundeloppen er mere sjælden og bider kun hunden, mens katteloppen kan leve på både hund og kat. Ikke at der er den store forskel på de to loppearter, som skal nærstuderes i et mikroskop for at se forskel.

Loppens livscyklus

Udenfor nyder loppen det danske klima med milde vintre, så den har ingen problemer med at overleve. Når Fido om foråret strejfer omkring i naturen, lægger loppen æg i Fidos pels, og æggene får dernæst en gratis rundvisning i vores hus på mellem 2-10 dage, før de falder af. Når de små loppelarver er udklækket, søger de ly i en lun gulvsprække eller måske i hundens bløde tæppe, hvorefter de lever godt og sikkert i ca. 14 dage. Derefter går de i gang med at forpuppe sig. Trygt og sikkert kan larverne nu overleve i deres varme kokoner i adskillige måneder, men oftest udklækkes de efter en uges tid. De finder deres ofre ved at reagere på vibrationer, infrarød varme og udåndingsluft, og det kan forklare, hvorfor nogle sommerhusejere oplever en sand storm af lopper, når sommerhuset bliver åbnet efter en mild vinter. Efter fire uger dør den voksne loppe, men da har den også sat ca. 750 ”unger” i verden.

Hunden klør sig, men katten klør sig ikke

Mange har prøvet at blive bidt af en loppe og ved derfor, hvor meget det klør, når en loppe har suget blod og sprøjtet et histaminlignende stof ind i huden. Paradoksalt nok reagerer katte ikke altid så kraftigt på lopperne, hvilket betyder, at katte sagtens kan have lopper, selvom de ikke klør sig. Med det gør vores hunde, og en af de mest almindelige allergier hos hunde er netop loppeallergi. Så væk skal de!

Loppebekæmpelse

Du har fundet lidt ”kaffegrums” i Fidos pels, som er loppens ekskrementer, eller set små hvide æg i pelsen, og Fido klør sig, så din mistanke er blevet til vished. Fido har lopper, og hvad gør du så?

Først og fremmest skal du hente støvsugeren frem og starte vaskemaskinen. Kun 5% af lopperne sidder nemlig i Fidos pels – resten ligger som æg, larver og pupper i gulvsprækkerne, i tæpperne, under puderne. Ja, alle de steder, Fido kommer. Dernæst er der tre midler, du kan tage i anvendelse: spot-on midler, tabletter og halsbånd.

Spot-on

Skil pelsen i hundens nakke og påføre midlet. Her fordeler midlet sig i hudfedtet og afgives over de næste fire uge. Derefter skal behandlingen gentages. Hold øje med, om hunden holder op med at klø sig – det er det bedste bevis på, at midlet har hjulpet. Ved spot-on midler dør lopperne, inden de bider, og det er derfor velegnet til hunde med loppeallergi.

Tabletter

Her skal lopperne først bide hunden, før midlet virker, og det er derfor knapt så godt til hunde, som lider af loppeallergi. Her når loppen at sprøjte det histaminlignende stof ind i såret, så det klør.

Der findes to slags tabletter: en med lang virkning og en med kort virkning. Tabletten med lang virkning virker i adskillige uger, og lopperne dør inden for et døgns tid. Tabletten med kort virkning virker efter blot 30 min., men til gengæld holder virkningen kun et døgns tid.

Tabletterne skal du som udgangspunkt købe hos dyrlægen.

Halsbånd

Du kan også give hunden et loppehalsbånd på, der afgiver et dræbende stof i 7-8 måneder. Her skal loppen dog også først bide hunden, hvorfor det heller ikke egner sig så godt til hunde med loppeallergi.

Hold ud

Endelig: Det kan tage rigtig lang tid at komme et loppeangreb til livs, så vær forberedt på at skulle behandle alle husstandens hunde og katte i adskillige måneder – måske helt op til seks måneder. Tidligere forsker på Statens Skadedyrslaboratorium Kim Søholt Larsen, nu leder af KSL Consultning siger følgende:

»Mange kommer først i gang med at behandle, når de kan se, at dyret klør sig, og så kan det altså tage tre til seks måneder at komme helt af med lopperne, fordi de allerede har skabt en pulje af æg, laver og kokoner, som først skal til at gennemløbe deres udvikling til voksne lopper«.

Så først og fremmest: Frem med med rengøringsmidlerne og støvsugeren, og dernæst ned til dyrlægen og køb det rette middel.

Nu klør det altså…

Kilde: videnskab.dk, netdyredoktor.dk, dask.nu

Læs også

Gravide frarådes at håndtere visse typer loppemidler til hunde

15-06-2023 12:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nye studier i laboratoriedyr viser, at hjælpestoffet NMP, som findes i visse typer loppemidler, kan påvirke fosterudviklingen hos drægtige laboratoriedyr. Derfor skal indlægssedlerne til disse loppemidler opdateres med en advarsel imod, at gravide kvinder håndterer produktet

Har min hund lopper?

10-09-2021 12:25, af Astrid Gerd Holtet

Hvordan ser du om din hund har lopper?

Loppemidler kan være gift for fugle

27-04-2021 12:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når en hund behandles for lopper, kan det ifølge Dansk Ornitologisk Forening ende med at skade den lokale fuglebestand

 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt