Kender du racen: Turnspit dog

09-06-2021 15:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Turnspit dog er en race, som i den grad måtte knokle for anerkendelse. Racen var fremavlet til et helt specielt formål, men i dag findes racen ikke længere

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

 

Hunderacer er i sin tid fremavlet til forskellige gøremål. Desværre har ikke alle gøremål været gode for hundene og avlen. Et eksempel på dette er racen turnspit dog.

Racen blev fremavlet i slutningen af 1500-tallet, og bar også navnet vernepator cur og canis vertigus, der betyder rundtosset hund.

Racen var en lille terrieragtig hund med lang krop og korte, skæve ben. Hundene var også stærke og havde meget energi.

Dette udseende og disse egenskaber var nødvendige for racen, da den havde en helt speciel opgave i livet.

Den arbejdede nemlig i køkkener.

Dengang havde man jo ikke mekanik, og når man stegte kød, skete det på spyd over åben ild. For at kødet ikke skulle blive brændt på den ene side, skulle spyddet med kødet rotere. I starten brugte man drenge til at dreje spyddet, men senere blev dette job overtaget af hunde.

Hundene skulle løbe i en form for hamsterhjul for at få spyddet til at rotere, og hertil passede turnspit dogs perfekt med deres ret særprægede udseende.

Hundene levede dog ikke særligt attråværdige liv, idet der var varmt i køkkenerne, og hundene sjældent havde pauser.

Om søndagen fik hundene lov til at holde fri, men her blev de brugt som varmepuder for ejernes fødder ved kirketid.

Beskrivelserne af racen er mange, men de fleste stammer fra 1800-tallet, og racen, som blev opfattet som grim og ond, uddøde med indførelsen af automatiseringer, da hundene ikke længere havde noget formål.

I en af beskrivelserne fortælles det, at det var mødet med en turnspit dog i New York, der i 1866 fik Henry Berg til at grundlægge ASPCA.

Vi har ikke kunnet finde et billede af racen, som vi måtte bruge, men prøv selv at google den.

 

Læs også

Forskning om service- og arbejdshundes kognitive evner

13-03-2022 08:13, af Astrid Gerd Holtet

En hunds kognitive evner har stor betydning for hvorvidt den kan blive en god service- og arbejdshund, viser studie fra Arizona Canine Cognition Center

Hunderacer med korte ben

22-05-2011 09:44, af Tine Luther
Hvorfor er visse racer udstyret med meget korte ben?

Over 70 forskellige racer samles

21-01-2011 13:08, af Anne Kristine Tollestrup
I Terndrup står weekenden i hundens tegn, når Dansk Kennel Klub’s kreds 7 afholder nytårsskue med næsten 200 tilmeldte hunde.

Skandinaviens top–racer

31-01-2014 14:20, af Tine Luther
Danskerne og svenskerne er enige: labradoren er mest populær. Men i Norge indtager border collien pladsen som den hyppigst registrerede race. Flere af de respektive landes nationalracer er i øvrigt med helt i top.

Racer og ringe søndag

15-05-2022 08:43, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Her er et indblik i hvor du finder racerne i dag

Der er intet i verden som en vuffelivov

11-06-2013 12:38, af Tine Luther
Hunde er dejlige. Det kan man overbevise sig selv om i den kommende weekend, hvor over 2.500 hunde fra ind- og udland fordelt på 219 racer kæmper om at blive Best in Show. Og hundene kan andet end at se godt ud. Der er officielle konkurrencer i diverse hundesportsgrene, som nok kan få almindelige hundeejere til at glippe med øjnene, når man måske selv har svært ved bare at få hunden til at gå pænt i snor.

Fredericia: Disse racer kan du opleve lørdag

11-02-2023 08:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Her får du overblikket over, hvilke racer du kan se i Messe C i Fredericia i dag

Ulovlig avl på forbudte racer

31-10-2011 13:43, af Tine Luther
Ifølge hundeloven er det forbudt at avle på bl.a. american staffordshire terrier. Visse hundeejere ser stort på dette. Nogle avler endda ulovlige hvalpe gentagne gange, og hundeloven giver ingen sanktionsmuligheder. Det betyder aflivninger af flere sunde og raske hvalpe.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt