Kender du racen: Turnspit dog

09-06-2021 15:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Turnspit dog er en race, som i den grad måtte knokle for anerkendelse. Racen var fremavlet til et helt specielt formål, men i dag findes racen ikke længere

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

 

Hunderacer er i sin tid fremavlet til forskellige gøremål. Desværre har ikke alle gøremål været gode for hundene og avlen. Et eksempel på dette er racen turnspit dog.

Racen blev fremavlet i slutningen af 1500-tallet, og bar også navnet vernepator cur og canis vertigus, der betyder rundtosset hund.

Racen var en lille terrieragtig hund med lang krop og korte, skæve ben. Hundene var også stærke og havde meget energi.

Dette udseende og disse egenskaber var nødvendige for racen, da den havde en helt speciel opgave i livet.

Den arbejdede nemlig i køkkener.

Dengang havde man jo ikke mekanik, og når man stegte kød, skete det på spyd over åben ild. For at kødet ikke skulle blive brændt på den ene side, skulle spyddet med kødet rotere. I starten brugte man drenge til at dreje spyddet, men senere blev dette job overtaget af hunde.

Hundene skulle løbe i en form for hamsterhjul for at få spyddet til at rotere, og hertil passede turnspit dogs perfekt med deres ret særprægede udseende.

Hundene levede dog ikke særligt attråværdige liv, idet der var varmt i køkkenerne, og hundene sjældent havde pauser.

Om søndagen fik hundene lov til at holde fri, men her blev de brugt som varmepuder for ejernes fødder ved kirketid.

Beskrivelserne af racen er mange, men de fleste stammer fra 1800-tallet, og racen, som blev opfattet som grim og ond, uddøde med indførelsen af automatiseringer, da hundene ikke længere havde noget formål.

I en af beskrivelserne fortælles det, at det var mødet med en turnspit dog i New York, der i 1866 fik Henry Berg til at grundlægge ASPCA.

Vi har ikke kunnet finde et billede af racen, som vi måtte bruge, men prøv selv at google den.

 

Læs også

Forskning om service- og arbejdshundes kognitive evner

13-03-2022 08:13, af Astrid Gerd Holtet

En hunds kognitive evner har stor betydning for hvorvidt den kan blive en god service- og arbejdshund, viser studie fra Arizona Canine Cognition Center

Tidlig neutralisering kan give visse racer problemer

30-07-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt studie peger på, at neutralisering inden for det første leveår kan have en sammenhæng med udvikling af cancer og gigt og ledsmerter hos nogle racer

 

”Klister-øre” årsag til døvhed

22-11-2012 09:54, af Tine Luther
Særligt cavalier king charles spaniel er udsat for klister-øre, men sygdommen er også beskrevet hos andre racer bl.a. boxer, gravhund og shih tzu.

Udstilling Fredericia: 13.500 poter på ét sted

06-02-2019 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De er her alle sammen: Labrador, schæfer og collie. Og de mere sjældne racer som hollandsk kooikerhondje og porcelaine. Kom og mød 3384 hunde fordelt på 253 forskellige racer, når Dansk Kennel Klub afholder årets første udstilling i MesseC i Fredericia lørdag og søndag 9. og 10. februar. Her er der også mulighed for at få en professionel dommers øjne på din egen hund, få en snak om opdræt og børnene kan lege og bage hundekiks i det store børneområde

Skue for alle racer

29-03-2014 09:43, af Tine Luther
Traditionen tro afholder Dansk Gravhundklub skue i forbindelse med Gørlev Heste- og Kræmmermarkedet. Alle DKK-racer er velkomne.

DKK mangler racer til hundens dag i Tivoli Friheden 9. juni

29-05-2018 14:39, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der mangler racer til sceneshowet til hundens dag i Tivoli Friheden

Allergivenlige racer er en myte

19-05-2013 08:04, af Tine Luther
Ny forskning viser, at man ikke kan tale om allergivenlige hunderacer – altså at allergiske mennesker tåler nogle racer bedre end andre. Derimod kan man tale om allergivenlige individer – for mængden af allergener svinger mere mellem individer end mellem forskellige racer.

10.000 hunde til Roskilde

09-05-2018 08:50, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fra fredag til søndag huser Roskilde Dyrskueplads en rekordstor hundeudstilling, organiseret af Dansk Kennel Klub. I alt er der tilmeldt 10.219 hunde og op mod 266 forskellige racer på hver af udstillingerne. Det er altså en oplagt mulighed for at opleve alverdens spændende hunderacer i alle størrelser og former

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Showhunden Sainz stråler i spotlyset

07-05-2025 07:14, af Cecilie Friis Amstrup

Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.

Snuder, snore og store titler: Tre dage med tophunde i Roskilde

02-05-2025 14:26, af Line Pedersen, Kommunikationsmedarbejder ved Dansk Kennel Klub

Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Når isbilen ringer så logrer halerne

06-05-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Ja, din hund må godt spise mælkebøtter, men...

03-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Besøgshund er et erhverv i Sverige

04-05-2025 07:32, af John Frank Ahm

Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse