I takt med at vores hjem i stigende grad bliver fyldt med skærme, opdager flere og flere hundeejere, at deres hunde er interesserede i, hvad der sker på skærmene. Men hvad sekr der egentlig inde i hovedet på hunden, når den kigger på en skærm? Det har ph.d. kandidat fra University of Central Lancashire, Ilyena Hirskyj-Douglas kigget på.
Ved hjælp af eye-tracking-udstyr, der registrerer øjenbevægelserne, og som ligner det udstyr, man også benytter til mennesker, har forskerne tidligere fundet, at hundene foretrækker at se visse billeder og videoer fremfor andre.
– Tidligere forskning indikerer desuden, at hundene bedst kan lide at se andre hunde, men vores studier har også afsløret, at det ofte er lyden fra tv'et eller computeren, der tiltrækker hundenes opmærksomhed. De mest fortrukne lyde er fra hunde, der gør, piber eller hyler, mennesker der giver hundevenlige ordrer eller ros og lyden af legetøj, der laver pibelyde, lyder det fra forskeren.
Forskellige tv-kiggere
I stedet for at sidde stille bevæger hundene sig ofte helt tæt på fjernsynet for at tage et nærmere kig.
De bevæger sig igen og igen mellem deres ejer og tv'et. De er rastløse, urolige og interaktive seere.
Dét, hundene kan se på tv-skærmen, er også helt forskelligt fra det, mennesker opfatter.
Den måde, de forskellige medier benytter farverne, er afgørende for hundene, og det er også derfor, at tv-kanalerne for hunde som DogTv prioriterer brugen af netop disse farver.
Ukritisk seer
Forskning har fundet, at hundene, selv med programmer, der er skabt specifikt til dem, tilbringer størstedelen af tiden med at se på ingenting. Derfor vil det ideelle hunde-tv-program nok bestå af en masse ganske korte klip og ikke en lang sammenhængende historie.
– Selvom vi ved, at hunde foretrækker at se korte klip af andre hunde i særlige farver, er der dog stadig mange mysterier, der venter på at blive opklaret. Teknologien har potentiale til at underholde hundene og til at forbedre deres velfærd, mens de tilbringer tid alene hjemme eller i forskellige kenneler. Men jeg tror, at det kommer til at vare længe, før vi kan forvente at se tv-anmeldelser specielt fremstillet for hunde, lyder det fra Ilyena Hirskyj-Douglas
Flere end 59 procent af alle sportshunde, dvs. hunde, der deltager i aktiviteter og konkurrencer, bliver udsat for skader. Det viser en ny undersøgelse, udført for Agria og SKK Forskningsfond. Undersøgelsen identificerer desuden de mest almindelige skader og deres risikofaktorer samt hvilke racer, der er mest sårbare.
Vidste du, at din hunds tarme huser billioner af mikroorganismer, der har afgørende betydning for dens sundhed og velvære? Det, du fodrer din hund med, påvirker ikke kun dens ernæring, men også sammensætningen af dens tarmbakterier, og det kan have langt større konsekvenser, end du tror.
Forskning i forladte hunde giver indblik i genetiske tilpasninger til ekstreme miljøer.
TVSyd har gennem længere tid arbejdet på historier om New Hope Denmark. I aften kan du se en udsendelse på TV2 om organisationen
Kort tid efter at Bella blev adopteret til en kærlig familie, løb hun væk. I otte dage var hun forsvundet, og flere hundrede borgere på tværs af kommuner i Region Sjælland samarbejdede om at få hende hjem igen. Det lykkedes, og nu er Bella tilbage på Roskilde Internat
Det sker på træningspladsen igen og igen. En hundefører giver sin hund en kommando og ved at se på hundens adfærd, er det tydeligt, at hunden ikke kan udføre øvelsen. Den er usikker på, hvad kommandoen betyder. Hundeføreren ved ikke, hvordan de skal komme videre og flere gentagelser af kommandoen forbedrer ikke resultatet. Tværtimod er det tydelig at se, at hundeføreren er frustreret eller lettere opgivende
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.