Som vi tidligere har skrevet, er der ikke konkrete regler i Danmark om fastspænding af hunde i biler. I Sverige er det dog anderledes. Vi været i kontakt med Riksförbundet M Sverige for at høre om reglerne i vores naboland mod øst.
Reglerne er indført af Sveriges Landbrugsråd, der svarer til det danske Landbrugsministerium i 2010.
Her står der, at kæledyr kun må transporteres i bagagerummet, hvis det kan foregå på en sikker måde. Vil man have hunden et andet sted i bilen, kræver det, at hunden er forsvarligt sikret, hvis man skal foretage en brat opbremsning, og her taler man først og fremmest om, at hunden skal være sikret med en sele af en eller anden slags.
Juan Colarte, der er juridisk rådgiver i Riksförbundet M Sverige, fortæller, at reglerne er svære at håndhæve, idet der ikke foretages egentlige kontroller af det, men at politiet uddeler bøder, når de standser folk i anden sammenhæng, som ikke har spændt hunden fast.
– I 2017 blev en chauffør stoppet med en løs hund i bagagerummet. Han fik en bøde på 2250 svenske kroner. (cirka 1595 danske korner). Retten lagde vægt på, at en løs hund kan forstyrre føreren så meget, at det har indflydelse på trafiksikkerheden, fortæller han og fortsætter:
– I et andet eksempel forårsagede en hund en trafikulykke, da den hoppede op på førersædet og blokerede udsynet for chaufføren, som fik dagbøder på 2000 svenske kroner (cirka 1417 danske kroner). Men ellers er det sædvanlige, at bøderne ligger på 1500 svenske kroner (cirka 1063 danske kroner) per hund.
Juan Colarte fortæller desuden, at der heller ikke i Sverige findes statistik på, hvor mange uheld, der skyldes løse hunde i biler.
De fleste ved, at hunde ikke må efterlades i varme biler om sommeren, men det samme er faktisk tilfældet om vinteren, hvor temperaturen kommer under frysepunktet. Desværre er der mange, som lader hunden sidde i bilen når det er koldt, men det kan have fatale konsekvenser
Bliv set på dine gåture og undgå uheld, når du lufter hunden i mørket
Netop nu i Amerika er der en sag, der i den grad viser, at man skal huske, at hunde ikke må efterlades i bilen, når det er varmt
Tirsdag eftermiddag rykkede Dyreværnet ud til en bil, der kørte rundt med en masse hunde. Hundene er nu på internat, og sagen er overdraget til politiet. Seneste nye i sagen er, at hundene ikke har lidt overlast, og at de alle var chippede. Pas på med at drage forhastede konklusioner, advarer politikommissær
Hunde hører ikke til i brandvarme biler. Se bare denne video, som DR Videnskab har lavet
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.
Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.
Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.