Halsbånd eller sele? Hvad er det rigtige for din hund?

21-07-2016 14:11, af Kasper Larsson
Der findes et hav af diverse halsbånd og seler, der alle reklamerer med at være det bedste for netop din hund. Nogle hundeejere mener, at det er sværere at styre hunden med sele, mens andre siger, at hundene får ondt i nakken af at bruge halsbånd. Men hvad skal man overveje, når man træffer sit valg?
Copyright Ridehesten.com
Man skal lytte til sin egen mavefornemmelse, når man skal vælge mellem sele eller halsbånd. Små hunde og hvalpe har dog fordel af en sele, da deres nakke er naturligt svagere end større hundes. (Foto: Shutterstock)

Hvad passer bedst til netop din hund? I diskussionen om, hvorvidt henholdsvis selen eller halsbåndet er det bedste valg, findes der lige så mange meninger, som der findes folk. En tommelfingerregel er, at uanset hvad så skal man tage udgangspunkt i sin egen hund og vælge det, der føles rigtigt. – Det spiller ingen rolle, om man vælger sele eller halsbånd. Det er ikke de forskellige former for udstyr, der er afgørende for, om du kan styre din hund. Det er derimod din kommunikation med hunden og det forhold, du har til den, siger hundeadfærdsbehandler Fredrik Steen til Agria Dyreforsikring. Har man en hund, der trækker meget, kan en sele eller et bredere halsbånd være den rigtige vej frem. Det samme gør sig gældende, hvis man har en lille hund eller en hvalp, der naturligt har en svagere nakke end større, voksne hunde. Kvælerhalsbåndet hjælper ikke Har man en hund der trækker, skal man være yderst forsigtig med kvælerhalsbåndet. Hvis halsbåndet strammes i en længere periode, kan blodtilstrømningen til hjernen stoppes, og det kan være meget skadeligt for hunden. Udover smerter kan kvælerhalsbåndet også medføre stress. Men der findes også visse ”fordele” ved kvælerhalsbåndet. For eksempel kan hunden ikke bakke ud af halsbåndet, og det kan derfor føles som en ekstra sikkerhed for ejeren, hvis hunden har tendens til at stikke af, eller ikke har fået lært basiske lydighedsøvelser som indkald, sit eller dæk. Der findes imidlertid alternativer til kvælerhalsbåndet – en slags mellemting mellem et kvælerhalsbånd og et almindeligt halsbånd, hvor båndet strammes når hunden trækker, men har en stopfunktion der bevirker, at hunden ikke kvæles, men samtidig ikke kan komme ud af halsbåndet. – Jeg er generelt imod kvælerhalsbånd. Det eneste tilfælde, hvor jeg selv kunne finde på at bruge et kvælerhalsbånd, skulle være hvis det var absolut nødvendigt af sikkerhedsmæssige årsager. Hvis hunden har kvælerhalsbånd på, kan den ikke krænge sig ud af halsbåndet. I helt specielle og ekstreme tilfælde kan det være nødvendigt, men ellers vil jeg sige absolut nej, siger Fredrik Steen til Agria. Kilde: Agria.dk

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

AniCura får ny ejer

12-06-2018 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere

Servicehunde-branchen kulegraves af DR-programmet "Kontant"

20-02-2025 11:04, af Cecilie Friis Amstrup

En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Drømmen om en akita

16-02-2025 10:21, af Cecilie Friis Amstrup

En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet

Mæt af kærlighed: Overvægt truer danske hunde

15-02-2025 09:43, af Cecilie Friis Amstrup

Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Ukrainsk corgi blev dansk champion

14-02-2025 08:05, af Cecilie Friis Amstrup

Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Gode bakterier medvirker til din hunds trivsel

18-02-2025 08:54, af Cecilie Friis Amstrup

Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet